петък, 16 март 2012 г.

Заек, ски и пиано, или 3 в 1

       Истина е, че и трите неща, за които споменах в заглавието, бяха елементи от украсата само на една торта! Сигурно се чудите какво е общото между заека, пианото и ските. Отговорът е прост - това са любимите неща на рожденичката! Тортата беше за рождения ден на съученичка на дъщеря ми, Юлето, която наскоро навърши 11 години. Първоначално идеята за украсата се въртеше около зайчето, което да излиза от кутия, но впоследствие нещата се промениха. Много се чудих как да обединя три толкова различни неща в една торта. Имах дори доста ексцентричната идея да направя заек, който кара ски върху капака на пианото, но техническата сложност и желанието за по-голям размер на съществената част на тортата /тази, която ще се нареже и изяде от гостите/ ме накараха да се откажа. Все пак стана възможно да ги събера така, че да се получи нещо забавно и единно като замисъл:


Изглед отпред

Заекът отпред

Заекът отзад

       
       Зайчето на Юлето направих, като се ръководех от снимката, която майка й ми беше изпратила. Затрудних се да покажа тук "модела", но мисля, че успях да постигна достатъчно убедителна прилика. Изработено е от блатове, слепени с маслен крем и впоследствие оформени като основа за тялото и главата, отгоре е покрито със захарна паста. Ушите, лапите и опашката направих допълнително пак от нея. Релефът на козината е постигнат с помощта на малка ножичка.


       А сега преминавам към ските /моята любима част/, които се виждат по-добре при поглед отстрани:


Тортата - поглед откъм ските
Ските отблизо
      
       Е, не направих ските съвсем изцяло, а само до предните автомати. Предпочетох този вариант, защото в противен случай размерът им щеше да се намали и нямаше да имам възможност да ги направя в такива подробности. Да си призная, лентата за закрепване /лилавото нещо/ не фигурираше в първоначалните ми планове, но без нея при изправянето не бяха достатъчно стабилни и ме беше страх да не се пречупят при транспорта. Иначе дизайнът е близък до един от истинските модели на "Fischer".
      
        С риск да прекаля със снимките, искам да покажа отблизо още два детайла:

Панделката от другата страна
Заекът отстрани













      

       Тортата беше морковена с портокалов крем, която горещо ви препоръчвам да опитате. За тези, които обичат да готвят, съм дала рецептата, по която работя, а тя е доста лесна за приготвяне и от неспециалисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар