Стъпка по стъпка

       Много често, преди да започна да се занимавам сериозно с декорация на торти, съм се питала как се прави това или онова - как се сглобяват определени типове торти, как се подготвят за покриване с моделираща маса, как се правят триизмерни торти и по-големи фигури за украса, как се използват някои инструменти и пособия и какво можем да направим с подръчни средства. Когато човек се задълбочи в украсяването, неизбежно открива, че някои прекрасно изглеждащи и прости на вид елементи са много трудни за изработка и изискват по-подробно "технологично" проучване. Оказа се, че за много от украсите, на които съм се възхищавала на снимка, има съответни "матрици" /или т.н. молдове/, с които всичко става по-лесно. Постепено натрупах и продължавам да натрупвам опит в различни аспекти на декорирането. В този раздел ще се опитам с помощта на много снимки да споделя моите умения. Тъй като често времето ме притиска и не винаги мога да снимам постъпково в процеса на работа, снимките засега обхващат малко от по-проблемните теми, но се надявам с времето да попълня празнотите.
   


                                          "СТЪПКА ПО СТЪПКА"

           КАК СЕ СГЛОБЯВА ДВУЕТАЖНА /И МНОГОЕТАЖНА/ ТОРТА

        Това не е никак трудно. Погрешно е мнението, че само определени видове торти могат да бъдат изработени на много етажи. Правила съм двуетажни торти по почти всичките си рецепти, включително еклерова и други с меко съдържание. Тънкостта при сглобяване се крие в това, че всеки етаж се изработва сам за себе си, като отделна торта. Накрая ще имаме няколко различни по размер торти, всяка на отделна подложка, които ще поставим една върху друга, като укрепим долното ниво, за да не хлътне под тежестта на горното.

       Ще обърна внимание в началото на подложките. За долния етаж аз използвам специално подбраната и предварително украсена в някои случаи подложка, която ще "носи" тортата. Нейната дебелина трябва да е достатъчна, за да издържа тежестта на многото етажи, защото при по-големите торти тя надвишава 5-6 кг. Ако се налага, я укрепете, като залепите допълнителни картонени подложки отдолу /най-добре 1-2 дни преди поставяне на тортата, за да изсъхне лепилото/.

        За горните етажи аз изрязвам кръг с размера на основата от обикновен картон и го обличам с домакинско фолио, като притискам максимално добре, за да намаля височината. Подготвената по този начин подложка не трябва да стърчи извън тортата, по-добре да е една идея по-малка.

       И сега - снимките:

      В случая съм направила морковена торта според рецептата в раздела. Удвоих количеството на продуктите и изпекох по два блата от всеки размер, които разрязах на по две части. По-големият блат беше с диаметър 26 см, по-малкият - 18 см.

Това е по-големият блат след изпичането, започвам да го изравнявам и разрязвам на две.Тук вече съм изравнила горната повърхност и съм отстранила излишната част, блатът е разрязан хоризонтално на две.Ето двете разделени половини. По същия начин се подготвят и останалите три блата - големият и 2-та малки.Това са всички вече подготвени блатове.

Разполагам долната част върху подложката. Първият блат се слага там, където искаме да бъде за постоянно, защото местенето после е рисковано. В случая при мен е леко асиметрично, за да имам повече място от предната страна на тортата за допълнителни украси.
Започвам сглобяването по следния ред: сиропирам блата, намазвам с крем, слагам следващия блат и повтарям процедурата.
Сглобяваме тук само долния етаж!
Завършва се с последния блат, който се оставя ненамазан отгоре / но не се пропуска сиропирането!/

Това е горният етаж. Вижда се и подложката, която съм подготвила за него. Със сглобяването на горния етаж се процедира по същия начин, както и с долния, като двете части все още остават разделени.
Двете части на тортата са готови. Ако няма да покривате с моделираща маса, остава само да намажете с крема за външна украса повърхността на долния блат, и сте готови за сглобяване, както съм показала по-долу.
Ако тортата ще се покрива с моделираща маса, я намазваме отстрани и отгоре с маслен крем или ганаш. Измазването трябва да е възможно най-гладко, за да не се образуват неравности впоследствие. Подготвят се така и двата етажа и се оставят да стегнат в хладилник.

 
Това е долният етаж на тортата - вече покрит с моделиращата маса. Така се подготвят и двата етажа преди сглобяването. Предварително си отбелязваме върху долното ниво къде трябва да легне горното. Във вътрешността на кръга забучваме 4 /или повече - за по-големи торти/ пластмасови сламки. След това с ножичка ги отрязваме на нивото на тортата, без да стърчат. Това са подпорките ни. Някои препоръчват във вътрешността на сламката да се постави дървено шишче със същата дължина, но според мен за по-малките многоетажни торти това не е необходимо. Върху така подготвеното място внимателно се поставя горният етаж и леко се притиска. За слепване в много случаи аз ползвам и малко айсинг около сламките.             За съжаление не направих снимка на поставянето, но то не е сложно, само трябва да се направи по-прецизно и внимателно, за да попадне на желаното място - местенето впоследствие е нежелателно. След това остава само да довършваме украсата! Както казах, тя може и да е с някакъв крем и посипки, и тогава по-голямата част от нея ще направите след сглобяването. Ето как аз довърших тази торта в окончателен вариант:


       

                     КАК СЕ СГЛОБЯВА КРИВА /СКОСЕНА/ ТОРТА

       Това са определен вид торти, които изглеждат така, сякаш са сглобени накриво. Всъщност външният вид лъже - те са поставени на равна основа, а изкривяването е трик на подредбата. Не са трудни за правене за тези, които имат опит с многоетажни торти. За постигане на по-добра визия е добре етажите да са повече от два и да са по-стеснени в основата си, а по-широки в горната част.
       Ето моят опит с тази техника:

       За направата на такава торта е необходимо блатовете да подлежат на моделиране след сглобяването - т.е отпадат всички еклерови и други торти с повече крем. Подходящи от моите рецепти са шоколадовите блатове, ваниловия блат, морковената торта, тортата "Медовик" и други подобни плътни блатове. Тук съм снимала най-долното ниво след сглобяването и изрязването. Изпекох два ванилови блата в 26-см форма, разрязах всеки на две, сглобих и скосих горната и страничните части. Така диаметърът на основата стана ок.22 см, а горната част - 26 см.


       По подобен начин се процедира и с горните етажи на тортата. Блатовете за втория бяха с диаметър ок. 18 см в горната част и ок. 14 см в основата, а най-горният беше с размери 12-14 горе и 10 в основата. Общо взето, основата на долния етаж отговаряше на горната повърхност на горния.

   След скосяването се измерват основите на двата горни етажа - най-добре е да се очертаят върху картон и да се изрежат кръговете. С помощта на кръга, съответстващ на основата на второто ниво, се очертава окръжност върху първото - там ще легне втория етаж. С остър малък нож се изрязва очертаната част от блата, така че "дъното" на получената дупка да е хоризонтално.
   По този начин се процедира и с втория етаж, а третия остава равен отгоре.    


  
  Тези обяснения са малко объркани, но вероятно ще ви се изяснят, когато видите трите готови скосени и издълбани етажи - на снимката в ляво.   Всеки етаж се подготвя за покриване с моделираща маса, като се намазва с маслен крем /или ганаш/. Важно е да знаете, че всички кремове на млечно-сметанова основа не са подходящи за това, защото размекват покритието! За замазване могат да се използват конфитюри или течен шоколад, но аз не работя по този начин и нямам опит с това.
   Дупката също се измазва отвътре!

     Трите етажа се покриват с желаното покритие по стандартен начин.

   Сглобяването става като при обикновените многоетажни торти. Всеки етаж е на отделна точна по размер спрямо основата подложка. Заедно с нея се подреждат един върху друг, като за укрепване в долния аз забучвам между 3 и 5 сламки, които отрязвам с ножичка до нивото на повърхността /не трябва да стърчат/. Ако е нужна по-сериозна опора, в сламката се пъха дървено шишче. В случая аз съм направила така. За залепване ползвам айсинг в малко количество. Тук съм сложила вече втория етаж и подготвям за третия.


Слагам втория етаж
Слагам третия етаж

       И накрая ето как изглеждаше сглобената торта преди и след окончателното украсяване:

Преди украсяването

Крайният резултат                           МОДЕЛИРАНЕ НА ГОЛЕМИ ФИГУРИ С ПОМОЩТА НА ОРИЗОН

       По-големите фигури за украса на торти не могат да бъдат изработени изцяло от захарна паста по ред причини. Първо, тя засъхва относително бавно и се деформира под влиянието на собствената си тежест, когато е в голямо количество. Второ, фигурите стават много тежки. И не на последно място, отива много захарно тесто, което бихте могли да употребите за други цели!
       В такива случаи аз ползвам основно две техники за моделиране в зависимост от желания краен резултат. Когато фигурите са по-малки, но е необходимо да са по-гладки и изпипани в детайлите, използвам слепени готови блатове с маслен крем, които изрязвам в желаната форма. Това ще демонстрирам по-късно. Недостатък на тези фигури е по-голямата тежест, предимството - по-лесното оформяне на малки елементи и заглаждането.
       Когато фигурите ще са по-големи, започнах да използвам една нова техника, която ще представя сега. Опасявам се, че снимките не са толкова много, колкото ми се искаше, но се надявам да се разбере идеята.
       Необходимите материали за това моделиране са оризови зрънца - оризон / цветните "оризчета", които се продават като бонбони за деца, а не истински ориз!!/ и бонбони маршмелоуз /тези, които изглеждат като сладък дунапрен/. Чела съм, че могат да се използват и оризови блокчета като тези от щандовете за диетични продукти, които се разтрошават предварително в кухненски робот, но аз не съм ползвала такива. Относно бонбоните - по-добре е да са класическият модел, които са бели и по-плътни, но по липса на такива в повечето магазини аз ползвам ароматизираните с вкус на банан, праскова и т.н, които се срещат по-често.


       Ето тук са тези, които ползвах за моделирането на тялото и главата на динозавър с височина около 20 см в готов вид. Количеството на оризона беше около 200 г, а от бонбоните - около 100 г. Ако оризонът е по-едър и твърд, може да се пусне за кратко в кухненски робот, но не трябва да стане на прах, а само леко да се натроши.
       Оризонът се слага в купата, в която ще се разбърква. Бонбоните се загряват за кратко в микровълнова фурна, докато не набъбнат на обем - това съм направила вече с тези на снимката. Смесват се продуктите и се мачкат с ръце, докато се разпределят равномерно разтопените бонбони. Сместа е много лепкава на този етап. След като се смесят първоначално, аз си почиствам ръцете, намокрям ги леко и продължавам месенето. Ако започне отново да лепне, намокрям отново.
       Целта на този етап е да направим грубата форма - в моя случай тялото и главата на динозавъра. Направих ги отделно, защото ще ми бъде по-лесно да ги покрия впоследствие със захарната паста. Заглаждам с мокра ръка, доколкото е възможно.

       Така приготвените форми са още лепкави и относително меки. Те трябва да се оставят да изсъхнат добре - поне няколко часа. Ако са напълно изсъхнали, могат да бъдат подрязвани и дооформяни с остър нож, но за това трябва да се изчака поне 1 нощ. В моя случай аз ги оставих да съхнат точно толкова, но изправих тялото с помощта на дървени шишчета, които забодох в парче стиропор:


       Така изглеждаше тялото, преди да го изправя. Вижда се как съм изрязала в главата отвор на мястото на устата.
       Така приготвените форми са доста грапави. В случая с динозавъра това не беше проблем, но когато трябва фигурите да се загладят, се намазват с ганаш или маслен крем, след което се слагат в хладилника, за да стегне кремът. Ако е нужно, процедурата може да се повтори.
       На този етап за съжаление спрях да снимам, така че за покриването и оформянето на подобни фигури ще открия нова тема. Ето какъв беше крайният резултат от използването на така подготвените форми:

                              ИЗРАБОТКА НА ЗАХАРНИ ФИГУРИ - МАША И МЕЧОКЪТ

       Тук ще покажа някои постъпкови снимки за направата на торта по едноименното филмче. Естествено, при моделирането на фигурки няма строги правила и как ще се получи вашият герой, зависи до голяма степен от личните ви умения в тази насока. Мога да дам на начинаещите само няколко съвета.
        Първо, разгледайте добре обекта, който сте си избрали, от всички страни и си осигурете снимки, така че да сте наясно с пропорциите както при поглед отпред, така и отстрани.
        Второ, по-сложните фигури изработвайте само от по-качествена моделираща маса. Някои много дребни, тънки и фини детайли може да изработите от гъмпейст или да добавите в обикновената захарна паста тайлоза на прах за еластичност. Не е задължително да работите с т.нар. съхнеща ММ на фирма "Ирида" например - качествената захарна паста съхне добре и си запазва формата, ако не е много голям детайлът.
       Трето, за да стават по-гладки фигурите, омазнявайте ръцете си с растителна мазнина периодично.
       Четвърто, рядко е възможно една фигура да се изработи само на един етап, особено ако стои изправена. Тя ще трябва да се направи на части и да се сглоби след известен период от време, за да не се деформира от тежестта си. Ще трябва да се примирите, че повечето изправени или по-сложни фигури изискват някаква конструкция от клечки за зъби, шишчета или цветарска тел за сглобяването. В някои случаи е възможно след изсъхването да извадим опорната клечка.
       Пето, за залепване може да се използват различни неща. Ако моделиращата маса е по-мека и не е позасъхнала още, детайлите се залепват и без нищо. В други случаи може да ползвате
          -обикновена вода,
          -айсинг,
          -разбъркана на кашичка с вода и леко загрята захарна паста,
          - специалното безцветно сладкарско лепило,
          -малко от прахообразната смес за гъмпейст с вода също върши работа.

       Добре е за вас, ако си осигурите необходимите инструменти за моделиране, които се предлагат в онлайн-магазините на добри цени. Ако нямате, се запасете с клечки за зъби, чиста ножичка за маникюр, различни игли за плетене, скалпел, малко ножче, малка точилка и други подръчни материали.
       За да закрепям фигурите на нещо, докато съхнат, забодени на клечка, аз ползвам парче стиропор, покрито с хартия за печене.

       Ето сега и снимките:
                                    
       Тук съм направила 12 часа по-рано основата на къщичката на мечока от оризон и маршмелоуз. След изсъхването я дооформих с остър нож, за да стане полусферична, и я загладих отпред с маслен крем.
                                                                      М А Ш А

       Започвам да правя фигурката на Маша с размер около 7 см. Тук е главата, забодена на клечка да съхне. Очите, миглите, косата и другите подробности ще добавя по-късно.
Обувчиците
Рокличката

Подготовка за сглобяване
Сглобяване на тялото


       На предните снимки направих обувките, роклята и ризата и ги нанизах на клечката за зъби. Изчаках да поизсъхнат и закрепих ръцете и презрамките. Тъй като фигурката е дребна и ръцете са до тялото, те са без допълнителни закрепващи елементи. Сега вече трябваше да изчакам до почти пълно изсъхване.

       Междувременно довърших главата, направих рисунката по ръба на роклята и работих по мечока. След като елементите се втвърдиха след няколко часа, закрепих главата, като я залепих с малко айсинг.Предварително бях направила връзките на забрадката, а самата нея сложих накрая, за да падне и по гърба.       Ето я и в полупрофил, за сравнение съм я снимала до едно шишенце сладкарска боя.


                                                                  М Е Ч О К Ъ Т

       Ето вече позасъхналата глава на мечока. За подпиране на някои части, които трябва да стърчат, може да използвате каквото искате - аз най-често слагам топчета от найлоново фолио, или памук, увит в него. Въпросът е да е подпряно както трябва и да не се размества, докато съхне!Основата на тялото
Подготовка за покриване
Покритото тяло
Поставяне на корема

Поставяне на краката
Сглобената фигура


           При покриването нямаше нужда тялото да е много гладко, защото в крайна сметка щеше да е рошаво. Краката не подпирах, защото заеха сами нужната "поза". Направих ръката, с която се е подпрял, сложих поизсъхналата глава с помощта на половин клечка за зъби и малко айсинг, долепих я до дланта и подпрях за по-дълго време. Накрая сложих и горната ръка и направих козината с помощта на ножичка за маникюр.
      

                                        К Ъ Щ И Ч К А Т А    И     С Г Л О Б Я В А Н Е Т О

       Тук съм покрила къщичката отпред. Преди да добавя детайлите, й придадох релеф на дърво с помощта на текстурна щампа.

       Ето я готова отпред. Изправих я и покрих задната част с тъмнокафява захарна паста, придадох й дървесен релеф и направих издатъци за клони.       Така изглеждаше покритата вече торта, която после боядисах с помощта на въздушна четка /с напръскване на боя/. На местата на пътечките придадох релеф с помощта на щампа.

Боядисаната торта
Почти сглобената торта
      

          Върху оцветената повърхност започнах да редя фигурите. Първо поставих къщата и предварително направеното дърво. То е от моделираща маса върху цветарски телчета, а листата са от зелена ММ и шприцован твърд маслен крем. Сламките, които се виждат, са за опора на къщичката - предстои да ги отрежа до повърхността на тортата /както правя при двуетажните торти/.                    ПЕЧЕНЕ  И  СГЛОБЯВАНЕ  НА  МНОГОЦВЕТНА  ТОРТА

       От доста време се каня да направя торта, която вътре да е многоцветна и при разрез парчето да бъде подобно на цветовете на дъгата. Виждала бях такива торти на снимки и на тазгодишния рожден ден на дъщеря ми имах удобен случай да действам. Рецептата взех от един от любимите ми кулинарни блогове - този на Ирина Купенска. Предварително искам да кажа, че съм във възторг от резултата - тортата беше много вкусна, сочна, силно кокосова на вкус и ефектът при разрязването беше впечатляващ сред децата /а и сред възрастните/. Любителите на шоколадовите торти, разбира се, ще бъдат разочаровани, но аз и децата ми не сме от тях! Като недостатък мога да посоча единствено малко по-сложното приготвяне на тестото, печенето на много отделни блатове и наличието на голямо количество сладкарска боя в състава на тортата.
       За тези, които още не могат да се ориентират за вида на тортата, ето как изглеждаше тя в готов вид и отрязаното парче от нея с многоцветния ефект:       По отношение на рецептата, работих точно по оригиналната такава от блога "Слънчева кухня" на Ирина Купенска, без да внасям някакви промени. Ето тук можете да видите продуктите и подробно описание на приготовлението й.
       Тъй като моята торта беше на два етажа /леглото също е част от тортата/, за блатовете приготвих веднъж една доза както в рецептата, която разделих и оцветих по описания начин. Пекох ги обаче в 26-см форма и те станаха малко по-тънки. После приготвих още една доза. От нея изпекох  два блата с размера на останалите, които оцветих в  допълнителни цветове - розово /най-горния/ и лайм /между зеления и жълтия/. Лесно беше да се прецени колко тесто ще ми трябва за тези блатове, защото вече бях измерила теглото на тестото, както е описано в рецептата. От останалото количество изпекох четири правоъгълни блата с размери 23/16 см /имам такава малка тавичка/. Тях оцветих в синьо, червено, зелено и жълто. Кремът, който ми беше необходим, е около доза и половина от този в рецептата, защото тортата не беше измазана отстрани с него, а само между блатовете.

   Ето тестото, разделено и боядисано, шестият блат /лилавият/ се пече в момента. За постигане на цветовете, уви, отива доста боя. Не трябва да пестите от нея, защото крайният резултат при по-бледи цветове няма да е добър. В моя случай отиде по една лъжичка гелова боя за всеки цвят /за червеното и лилавото малко повече, за жълтото и оранжевото по-малко/. Желателно е да ползвате гелови боички, но тези на "Шугарфлеър" в случая са малко гъсти и остават на бучици.     Ето изпечените вече осем блата за долния етаж на тортата. Преди сглобяване ги оставете добре да се охладят и имайте предвид, че са доста лепкави и трябва да ги съхранявате със целофан или хартия за печене помежду им. Аз ги прибрах за няколко часа в хладилника преди сглобяването.

     Това е горният етаж с четирите малки блата, вече сглобен и покрит с прозрачно фолио, готов за престой в хладилника.

      Това е долният етаж на тортата. Осемте блата са сглобени с крема, отстрани намазах също с малко от него и обвих с леко сиропиран с кокосово мляко готов блат, за да се получи повече гладкост на борда. После обвих в хартия за печене и стегнах в ринг за торта. Отгоре покрих също с хартия . Сглобената торта трябва да престои поне 12 часа в хладилник.

       Обличането в блат отстрани при тази речепта не е наложително, тъй като консистенцията на отлежалата торта е плътна и подлежи на моделиране и подрязване. Аз предпочетох да облека, за да увелича малко размера. Също така се притеснявах, че цветните блатове могат да прозират под бялото захарно покритие.


                                        ИЗРАБОТВАНЕ НА ТОРТА-ПРИНЦЕСА 

       Тук съм заснела поетапната изработка на тортата "Спящата красавица", под формата на принцеса Аврора. За направата й се спрях на рецептата за "Медовик" със заквасена сметана /има я в раздела с рецептите и няма да я повтарям тук/. Това е една от най-подходящите торти за 3D-фигурите според мен, но можете да направите подобно нещо и от много други блатове, търпящи подрязване и допълнително дооформяне в нестандартна форма.
       За тази торта направих двойна доза от тестото, от което ми остана малко неизползвано. За крема използвах 1 кг заквасена сметана с 35 % масленост /за момента редовно я доставят в "Метро"/. Ако ще правите крема само със заквасена сметана, имайте предвид, че ако маслеността е под 30%, ще ви е трудно да я разбиете на крем с пудрата захар, защото се втечнява. Друго място, откъдето можете да купите по-маслена сметана, са руските магазини. Ако нямате такава, по-добре се спрете на друг вариант на крема. Между блатовете има тук-таме и вишнички.
       Тортата ми беше с височина на роклята около 17 см, най-големият диаметър беше 23-24 см. За нея ми изпекох следните блатове: 3 бр по 24 см, 2 бр по 20 см, 2 бр по 15-16 см и 3 бр по 10-тина см.

     Така изглеждаха част от блатовете след изпичането и охлаждането. Аз разточвам тестото направо върху хартия за печене, след което изрязвам необходимия ми размер кръг и отстранявам излишната хартия. Изпечените блатове трябва да се охладят добре преди употреба.


     Тук се вижда как съм сглобила тортата с крема. Сглобяването е стандартно - блат, крем, блат, крем и т.н. Кремът трябва да е повечко, защото част от него попива в блатовете. Върху крема наръсвах орехи и вишни. Не забравяйте да си отделите достатъчно крем за отстрани, защото тази торта се измазва добре и отвън - иначе не омекват краищата на блатовете!       След сглобяването тортата се обвива във прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник. Трябва да престои поне една нощ, преди да се моделира.
      Междувременно приготвих тялото и главата на Аврора. За случаите, когато ми е необходимо по-фино моделиране на едри фигури, оризонът не е много подходящ. Тогава използвам слепени с маслен крем несиропирани готови блатове, които охлаждам добре /най-често във фризера/, изрязвам в нужната форма, заглаждам с пръст и намазвам отгоре пак с маслен крем. Отново ги връщам за малко във фризера и покривам със захарната паста. На снимката се виждат вече готовите за измазване торс и глава, както и разрез на слепените блатове, използвани за тях.


       След като покрих поотделно главата и торса, ги оставих да съхнат една нощ, най-вече за да се втвърди вратът на фигурата. Тук вече съм ги сглобила и отново оставям да съхнат. Косата поставих на по-късен етап, но преди да пренеса тялото върху роклята.За да засъхнат ръцете в нужната ми поза, подпрях с топчета домакинско фолио.      На следващия ден извадих тортата от фолиото, изрязах я в необходимата ми за роклята форма, и намазах с тънък слой маслен крем отгоре. На местата на бъдещите гънки на плата оставих удебеления. Намазаната торта прибрах в хладилника да стегне.

       Тортата покрих с два пласта захарно тесто. Това е долният, с негова помощ си направих окончателната форма на гънките. В долния край прикрепих "дантелки" от бяла захарна паста, след което покрих отгоре с втория "чаршаф". Подготвих се за закрепването на фигурата, като поставих най-отгоре на роклята малко допълнителни украси за талията и забодох три сламки за опора. В едната от тях влезе дървеното шишче, използвано като опора на тялото и главата. За закрепване използвах айсинг.       А с този инструмент направих дантелите, като го притисках силно върху лентата от захарно тесто.


        И накрая - ето го и готовият резултат от всичко това, което показах:

       Тъй като тази страница започва да става притеснително дълга, оттук нататък ще публикувам постъпковите си снимки в публикациите при съответната торта. Тук ще може да намерите линковете към тях!     ВРЪЗКИ КЪМ ДРУГИ ПОСТЪПКОВИ СНИМКИ  В                       ПУБЛИКАЦИИ В БЛОГА


       1. Как се прави триизмерна торта - планински връх
       2. Как се прави плюшено мече "Me to you"
       3. Как се прави бейзболна ръкавица 
    4. Как се сглобява  къщичка от захарно тесто
      5. Динозавър - трицератопс
      6. Торта - моден подиум 
      7. Кофичка за пясък от захарно тесто         ЛИНКОВЕ  КЪМ  ХАРТИИ   ЗА  ПЕЧАТ  ВЪВ  ФОРМАТ  А4:

     1. Тук  има много хубави винтидж и ретро-мотиви, групирани са в комплекти. Свалят се свободно, но става малко бавно.
       2. Тук