сряда, 9 януари 2013 г.

Следновогодишно 3 - две "водни" торти

       Общото в тази серия от миналогодишни торти е, че и при двете основен елемент е водата - тя обединява различните по идея и дизайн декорации.

       Първата направих за Никулден - празник, който, както всички знаем, се свързва с рибата и рибарите. Тя обаче беше предназначена не за риболовец, а за една уважавана от мен жена, мой бивш началник /все пак имам и основна професия и началници в нея!/. Някак си украсата не  се връзваше с никулденския шаран, нали? В началото мислех да направя нещо с цветя, но именничката държеше на рибата като идея. Затова се върнах към миналогодишното си хрумване за златна рибка - тогава я приложих при мъфини на същата тема. В крайна сметка златната рибка е нещо, което по традиция носи късмет и щастие в дома. А и тази година имах пред очите си живи модели в къщи.....
       Винаги ме е привличала идеята да направя торта като аквариум и тук донякъде се получи нещо подобно, поне има намек за него:


       По отношение на водата това е един от случаите, в които успях да превърна частичния гаф в нещо интересно. Отначало започнах да оцветявам тортата в различни нюанси на синьото с с помощта на въздушната четка. В края на боядисването обаче върху повърхността капнаха няколко яркосини капки, затова с помощта на напоена със спирт гъба започнах наново да разнасям напръсканата /и накапана/ вече боя. Както се вижда, получи се по-сполучлив ефект, отколкото очаквах! Може да се каже, че това е първата ми измита и наново боядисана торта...

       Рибката изработих с голямо удоволствие, аз по начало много обичам декоративни рибки - ето я и по-отблизо:









       Втората торта обаче нямаше нищо общо с декоративните рибки, а отчасти с хищните!  Този път отново трябваше да изобразя морска вълна и сърфист -  в случая малка сърфистка. Тъй като времето ме притискаше, доста ме притесни съхненето и стабилността на вълната. Тя е изработена от оризонова маса и беше покрита и поставена върху готовата вече торта в последния възможен момент. Лошото е, че боядисването и ефектите, имитиращи пяна и по-малки вълнички можах да направя едва след това. И този път нямам постъпкови снимки в хода на работата, а много ми се искаше да направя. 
        За прототип на момичето работих по снимка, от която взех и шарката на сърфа й с акула - бих казала, че успях да постигна доста голяма прилика с оригинала /по обясними причини не мога да покажа тази снимка за сравнение/.


       Тъй като основно "действащо лице" също така е и самата вода, ето и снимки на вълната от други позиции:






       Определено мога да кажа, че вече имам опит с вълните от този тип, но дано не зачестят много, че всичко бързо омръзва и не бих искала да се повтарям!

Няма коментари:

Публикуване на коментар