петък, 7 февруари 2014 г.

За компютрите с любов

         Не мога да кажа, че темата за техниката ми е сред най-любимите като идея за украса на торта. Въпреки това тя често ме спохожда, може би защото в наши дни все повече хора се занимават професионално с компютри или са влюбени в различни устройства /започващи предимно с буквата "i"/. Тук са последните ми две творения, свързани с тази тема.

       Първата торта беше предназначена за рожден ден на мъж с "компютърна" професия. Тя обаче щеше да бъде доста малка, така че трябваше на много малка площ да създам илюзията за бюро на програмист. Дълго мислих как да постигна това и накрая реших с определени детайли от клавиатура, кабели и т.н. да насоча мисълта към компютрите. Като централен елемент на декорацията реших да сложа клавиши от компютърна клавиатура - не цялата, разбира се...:


         Снимката, която направих, е с доста лошо качество /по моя вина, както разбрах впоследствие.../. Е, освен клавиатурата имаше и доста други аксесоари - ето някои от тях от друг ъгъл и отблизо:

         Както винаги, най-трудното всъщност ми беше да придам на торта с тези размери /за 10-тина парчета/ правилна правоъгълна форма. Това и до ден днешен се явява сериозно предизвикателство за мен. Отчасти се справих, макар че формата е далеч от съвършенството.          Втората торта вече беше с по-големи размери и ми даде възможност да възпроизведа цял лаптоп с екран. Тя беше за фирмено парти по повод приключване на определен проект на екипа. Идеята беше да представлява лаптоп върху бюро, а на екрана на лаптопа да се вижда нещо, свързано с проекта. Ето какво се получи в крайна сметка:         Тортата беше с размер за 30 човека - нея направих като самото бюро. Клавиатурата на лаптопа изработих от тънък блат, изрязан в съответния размер  и покрит с черен фондан. Екранът е с основа от тестото на Нелка с дебелина около 4-5 мм, в което забих дървени шишчета и оставих да се втвърди добре няколко дни. После покрих и от двете страни. Покритието пак е от черен фондан. Картинката на екрана е от фонданова хартия. След като я залепих с навлажняване отзад, добавих "кантовете", закрих екрана с прозрачната плака от хартията /изрязяна по неговия размер/ и с помощта на перлена боя и въздушна четка постигнах сребристия цвят на целия лаптоп. След края на пръскането отстраних, разбира се, защитната плака.

         По отношение на закрепването на екрана искам да направя едно уточнение. Използвах, разбира се, шишчетата, които забих в тортата непосредствено зад клавиатурата, добавих малко фонданови елементи отзад и отпред за стабилност, а после оставих да втвърдява в хладилника. За подпиране забих пред и зад екрана по още две шишчета, които да го задържат в изправено положение, като избрах такива места, на които дупките впоследствие нямаше да бият на очи. Така го оставих и по време на транспорта. Проблемът беше само в това, че трите шишчета във вътрешността на екрана не бяха достатъчни, за да го задържат стабилно закрепен - следващият път бих сложила поне 6. Наложи се в крайна сметка да вмъкна още две клечки, които прикрих в страничната част на екрана, защото иначе лаптопът щеше да се затвори ненавреме!

        

         Ето и самият лаптоп отблизо. За да направя клавиатурата по-автентична, я напечатах на фонданова хартия, но изрязах и залепих върху захарното тесто всеки клавиш поотделно, после наново я сглобих /е, няколко клавиша не успях да наместя все пак..../. 

        А така изглеждаше тортата отстрани и отзад:

         Е, и тук реших да вмъкна някои допълнителни детайли, които да поразчупят стереотипа. В повечето програмни бюра, в които съм влизала, цари пълен безпорядък, а и винаги има поне една недопита чаша с кафе....Точно това реших да има и на моето измислено "работно място":

        И двете торти, погледнато отвътре, бяха шоколадови със зелен на цвят крем....По-малката беше класическата комбинация шоколад-мента, а по-голямата - шоколадова с крем шамфъстък. И двата крема са на базата на един от най-често правените от мен бели кремове, със съответните добавки. Шоколадовите блатове са небезизвестните такива от блога на Ирина Купенска / линк има в раздела с рецепти /. Сега ще дам примерна рецепта за двата вида крем.

         1. Ментов крем
             Продукти /за малка торта - ок 18 см в диаметър/: 400 г бял шоколад, 350 мл течна млечна сметана, 400 г заквасена сметана, 1 крем Оле на Др Йоткерс - ванилия, 250-300 г маскарпоне /може и повече, ако кремът ви се стори сладък/, няколко капки ментова есенция, капка зелена сладкарска боя. По желание - нарязани листенца прясна мента, сок от лайм или настърган натурален шоколад.
             От сметаната и шоколада се приготвя ганаш. Охлажда се добре и се разбива леко с миксер. Отделно се разбива заквасената сметана със крема Оле на прах - може да сложите 2/3 от него, а останалото да добавите, ако кремът ви се стори рядък. Към ганаша прибавяте сместа със заквасената сметана и разбивате добре. Накрая постепенно добавяте леко разбитото маскарпоне към горния крем. Ароматизирате с есенцията и оцветявате в зелено със сладкарската боя. От останалите съставки добавяте според предпочитанията си и леко разбърквате със шпатула.

         2. Крем шамфъстък /за този крем ви е необходима паста от шамфъстък, която за съжаление не се продава масово/
            Продукти /за същия размер/: бял шоколад, двата вида сметана, крем Оле и маскарпоне като в горната рецепта; 2 пълни супени лъжици готова паста от шамфъстък, 50 г печен и обелен шамфъстък /аз го купувам осолен, обелвам, измивам ядките и ги запичам много леко до изсъхване - може и в микровълнова фурна/.
            Приготвянето не се отличава от това на ментовия крем, само добавките са различни. Пастата от шамфъстък трудно се хомогенизира с останалия крем, ако се прибави накрая, затова аз я разбивам още с ганаша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар