петък, 3 януари 2014 г.

Коледен отчет за 2013 година

       Е, и тазгодишната коледна офанзива приключи! Отново беше нещо като мини-екшън, колкото и да ми се иска да го избегна...но явно при мен никога не се получава. Много неща направих, за съжаление отново това, което беше за домашна консумация остана пренебрежимо малко. Колкото идеи осъществих, два пъти по толкова не успях да приложа тази година - е, ще останат за следващия път! Много ме зарадва фактът, че този път децата активно се включиха в декорирането и успяха да направят чудесни неща почти без моя помощ, скоро ще имам квалифицирани помощнички в къщи! Покрай старите и изпитани рецепти изпробвах и едно-две нови неща, които възнамерявам да споделя с вас. Останалото ще бъде предимно обилен снимков материал....

        Като начало започвам /естествено/ със коледните меденки. Бързам да призная, че добрите ми намерения да направя такива за празненствата на двете ми деца в училище, както и за подаръци на учителките, се повалиха - не толкова поради заетост, а поради леко вирусно заболяване, проточило се два-три дни. Така че отново децата на обущаря останаха без обувки, както се казва. За сметка на това направих много други меденки, а и едни коледни кейк-попсчета. Въпреки всичко не съм във възторг от резултатите, тъй като имах намерение да изпробвам нови варианти, а в крайна сметка подходих по-стандартно към дизайна и направих класически коледни шаренийки....Ето как изглеждаха те накуп....
 

       ..........и поотделно по видове:

         Всичките ми сладки тази година бяха по вече утвърдилата се като фаворит рецепта, която открих миналата година и която можете да видите подробно обяснена и илюстрирана тук. Иначе за догодина ми останаха идеи в изобилие....дано да им дойде времето да бъдат осъществени!

         Както казах, направих и коледни кейк-попс, или кексчета на клечка. Ето как изглеждаха те:         Рецептата за тях е донякъде моя измишльотина. За приготвянето им използвам най-любимия на всички шоколадов блат - изпичам си отделно в количество, което ми е необходимо /половин доза за 20-30 бр./ или използвам остатъци от същия блат, които съм изрязала при моделирането на 3Д -торти. Блатът се поставя в купа и се натрошава на трохи /по-скоро се намачква, защото е доста влажен/ Към него добавям смес от краве масло и фъстъчено масло, докато стане възможно да бъдат оформяни гладки неронливи топчета при овалване с ръка. Към готовата маса добавям и захаросани портокалови корички. Оформят се топчета с големина на малък орех, с колкото се може по-гладка повърхност и правилна сферична форма. Топчетата престояват една нощ в хладилник да стегнат. На следващия ден се набучват внимателно на хартиена клечка за сладкарски цели или на дебело дървено шишче. Разтопява се на водна баня или в микровълнова фурна шоколадов кувертюр. Всяко топче се потапя в кувертюра, отцежда се излишното количество и се забожда в стиропорена плоскост или пък се поставя с клечката нагоре в хартиена формичка за мини-мъфини. Готовите попсчета се съхраняват на хладно. Украсяват се по желание с фонданови фигурки /както в моя случай/ или още преди втвърдяването на шоколада се поръсват с посипки. Вместо кувертюр може да се използва и шоколад, но е добре той да е от такъв вид, който да е предназначен за лесно разтапяне и да става по-рядък. Ако разтопеният шоколад е гъст, може да се разреди с малко олио.         От своя страна децата се представиха добре с коледните меденки и украсяването на захарните къщички, като се има предвид, че моята помощ беше доста символична. Ето какво сътвориха те:


    
         Това са техните курабии и едно иглу /вдъхновено от една любима компютърна игра с пингвини/. В основата на иглуго е полусферична меденка, която изпекох като експеримент - почти успешно. Още една техника, която остава в списъка за догодина....

         Ето и къщичката, която успях да сглобя вече след Коледа и която те украсиха.

         

         А ето с какво запълвах аз времето си, докато децата творяха тези красоти:

1. Коледни мъфини

          Това са три коледни големи мъфина, предназначени за подаръци. По състав вътре имаше фунтов кейк с пълнеж от ганаш с бадеми и портокалови корички. Ето ги и трите по-детайлно:


2.  Първа коледна торта:         Това всъщност беше една малка тортичка за рожден ден, който за щастие /или съжаление/ на рожденика се падаше точно на Бъдни вечер. Основната торта за партито направих пак аз, но два дни по-късно. Тя вече не е на коледна вълна, така че ще я представя при друг случай. Снежните човечета бяха вдъхновени от разглеждането на забавни коледни картички в нета. Ето ги по-отблизо:


    3. Втора коледна торта:


         Тук също се вдъхновявах от коледни картинки. Основно предизвикателство беше направата на боровите клонки. В крайна сметка сътворих някакво подобие с помощта на дебела цветарска тел, кафяво цветарско тиксо и лентички гъмпейст, нарязани на реснички от едната страна. Ето поглед отблизо към детайлите:

         Ореховите ядки и бисквитките са от фондан, а топките за елха във вътрешността си са от същата смес, която използвах за кейк-попсчетата /по-горе/.

       И традиционно предколедно изпробвах и една нова рецепта - този път беше за торта "Апшерон", на която се натъкнах случайно наскоро. Резултатът много ми допадна на вкус, затова тук ще дам линк към оригинала, а тъй като се каня да направя и някои промени в нея през близките дни, наскоро очаквайте и моята версия с леко променен състав....Ето тук можете да видите рецептата.


         Докато оформя тази публикация, отминаха и Коледата, и новогодишната нощ....На всички приятели и последователи на блога желая една прекрасна година, пълна с хубави изживявания, а дано и не дотам хубавите да не ви попречат да се радвате и да обичате! И...до нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар