сряда, 26 февруари 2014 г.

Париж, Лондон и други пътешествия

         Тук е мястото на някои торти, свързани с пътувания и туристически дестинации. Интересно е, че повечето от тях бяха предназначени за детски рождени дни! 

         Ще започна с тортата за най-малкия любител на пътешествия. Той е син на мой колега, който учи във френско училище и естествено Франция за него е мечтана дестинация. Когато обсъждахме дизайна на тортата, бях изненадана, че на тази относително ранна възраст момчето искаше да има торта във вид на куфарче! Всъщност този тип торти са ми много приятни за работа....Реших обаче куфарчето да бъде от типа на едновремешните детски такива, които съм виждала на някои винтидж-картинки - като изплетен от слама, обичайно превързан с въженце за по-голяма сигурност. Разбира се, имаше и допълнителни аксесоари - например миниатюрен глобус, карта на Франция, както и очилата на рожденика!  Ето го и крайният резултат:







         Общо взето, тук няма много технически подробности за разясняване. Като цяло се получи така, както си го представях, макар че както обикновено, прецизността в изработката на детайлите би могла да е и по-голяма... Ето някои "подробности от пейзажа" отблизо:





         Все пак рожденикът /който ставаше на 7 години/ имаше слабост и към други, по-типични за неговата възраст теми, затова за партито с по-близките изработих за него и една малка тортичка на тема "Angry birds". За да избегна шаблона, разположих пилетата в зимна обстановка в тон със времето навън - тогава тъкмо беше навалял първият сняг....




            Втората торта от "туристическата" серия беше на лондонска тема. Тя беше за рождения ден на една от съученичките на дъщеря ми Боби, която стана на 12 през миналата година. Първоначално имаше някаква бегла идея тортата да е на тема Германия, Берлин, но за моя голяма радост в крайна сметка се спряхме на нещо далеч по-вдъхновяващо. Лондон сам по себе си е страхотна тема за торти, а тук трябваше да вмъкна и жаби - още едно любимо нещо! Като обмислях дизайна, всъщност реших, че при прословутите английски валежи жабите ще са съвсем на място в Лондон - с чадърчета, разбира се....

      







       Тази торта беше  по размер за 20 парчета. Тъй като реших да е по-висока за сметка на по-малкия диаметър, я сглобих по начина, по който процедирам с двуетажните торти - с отделна подложка между долната и горната половина и подпорни сламки. Измазването и покриването обаче тук е общо за двете нива. Общата височина беше 21-22 см. Апликациите по борда направих, като си разпечатах контурите на сградите /издирих ги като картинки за оцветяване с търсачката/ и после изрязах от фондан. Ето малко снимки от по-близък план на детайлите:




         И накрая стигнахме и до парижката торта, която направих за едно младо момиче. Тук идеята беше да е нещо по-романтично и на всяка цена да присъства Айфеловата кула. Веднъж вече съм правила моделче на кулата, като тогава използвах черна захарна дантела за релефа. Сега подходих по различен начин - разпечатах си схемата на един 3Д- картонен макет за сглобяване, изрязах елементите от тестото на Нелка и ги оставих да изсъхнат. Нарисувах отгоре конструкцията с черна сладкарска боя, така че да имитира тази на картонената фигурка. После сглобих всичко с помощта на айсинг и допълнителни парчета фондан за стабилност.

        Ето я и цялата торта:





         А ето и кулата отблизо:





       Малките пеперудки по борда, както и ъгълчетата на подложката са направени с помощта на пънчове /перфораторчета/ за картички от цветна фонданова хартия. Самата подложка боядисах на райета с помощта на въздушната четка, като използвах обикновено тиксо, за да се получат белите ивици след пръскането - ето една илюстрация на това:




        Това е подложката след пръскането - по-голямата част от тиксото /в зелено/ вече е отлепена, остава ми да махна още четири ленти. Лепенката не трябва да се притиска много силно към фондана, за да не се получат неравности при отлепването. Също така е добре покритата подложка да е вече донякъде поизсъхнала, разбира се. От снимката може да се види също, че аз отстранявам предварително част от фондана на подложката там, където смятам да поставя тортата - така тежестта не става прекалено голяма, а и си спестявате известно количество материал....
       Отново не съм безкрайно щастлива от вида на розите си, но очевидно цветята никога няма да са моята страст....за опитите си в цветарското поприще обаче ще открия нова тема в близко бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар