вторник, 11 юни 2013 г.

Мода и коктейли в розово

       Общото в тортите, които днес искам да покажа, е най-вече цветовата гама - розово и черно. И в двата случая тези цветове бяха изрично предпочетени при обсъждането на дизайна, това действително е класическа комбинация, но често се среща и може би затова аз избягвам да я предлагам като първи избор.
       Е, освен цветът на фондана  имаше и други общи неща - модни аксесоари в украсата и разбира се, и двете торти бяха типично "женски".


       В първия случай ставаше дума за рождения ден на 13-годишно момиче. Тук освен розовото-черния дизайн имаше и друго условие - да присъства задължително подиум за модни ревюта /catwalk/. Доколкото разбрах, празникът на момичето щеше да протече като детско ревю /за подробностите не бях много сигурна, тъй като майката, която ме помоли да изработя тортата, не е българка и повечето подробности уточнихме чрез нейна колежка/. Предвид това, че размерът беше относително малък - за 15 парчета - реших тортата да представлява самия подиум. Отгоре веднага си представих манекен, върху който има тоалет за обличане. 
       Ето какъв беше крайният резултат:

       Този път направих и малко снимки от процеса на сглобяването, така че мога да ги споделя с вас - не става дума за нещо сложно, разбира се. 

    Това е тортата преди измазването с маслен крем. Сглобена е от две части - дясната е кръг с диаметър 21-22 см с отрязана част от него, а лявата е малка квадратна тортичка. Обличането с готов блат е общо. Страничната лента е цяло парче, а не е снаждана от две.


   В този вид оставих да стегне за една нощ. Отгоре покрих с прозрачно фолио, за да се притиснат вдлъбнатите части сложих "подплънки" от станиол и вързах по-стегнато цялата конструкция.
   Снадката между двете части обаче си остава слабо място и след покриването - подложката не трябва много да се огъва при работата!       Оставаше стойката за роклята отгоре. Нея направих от оризон, забучен на дървено шишче, който "облякох" подходящо. Важно е в такива случаи оризонът да не е много, защото ще получим дебел манекен след напластяването на слоевете фондан! То всъщност и моят не се получи от най-кльощавите:

За разкош добавих и шапката долу....

       Останалото не изисква кой знае какви разяснения - освен че цветът на сребристата част постигнах, като минах върху черен фондан с холограмен перлен дъст.


       Втората ми торта в черно и розово беше за съвсем друг случай - моминско парти! Всъщност обаче по първоначални предвиждания дизайнът й трябваше да е съвсем друг. Партито щеше да се състои на басейн и идеята беше нещо плажно и морско, с коктейли и женски аксесоари. Фактът, който най-вече попречи това да се реализира, беше размерът на тортата - за 10 човека. Вариантите, които измислих при тази големина, не се харесаха на приятелката на бъдещата булка, която се обърна към мен за тортата. И така в крайна сметка сменихме основно концепцията - украсата да бъде в стил "Сексът и градът". 
       Аз може би съм една от малкото жени, напълно незапознати със филма, но за щастие в наши дни лесно може да се намери информация за всичко. Убедих се и сама, че розово-черно-сребристата гама е емблематична за този "сюжет" и се примирих с неизбежното. 


     


        Доминото отгоре не е напълно в контекста  на филма, но поръчителката на тортата ми беше изпратила една подобна снимка и ме беше помолила да направя и маската. Тя е от тестото на Нелка, изсушена е върху истинско домино, за да запази типичната форма, а отгоре е залепена захарна дантела.
 
       Още от самото начало обаче идеята за коктейлните чаши като част от украсата остана непроменена. По принцип смятах да сложа такива апликации по борда на тортата, но реших, че моментът е подходящ за един експеримент. Отдавна исках да пробвам да направя нещо от разтопен изомалт, но не излят във форма, а моделиран, докато е още топъл и пластичен. Така след известни терзания и изгаряния успях да направя първата си чаша, с която съм много горда!
     
       Разбира се, има още много какво да се желае по работата ми с разтопена захар. Ще споделя някои неща, които приложих, за да мога да постигна този резултат:
         - след разтапянето на изомалта го изсипах върху силиконово килимче да се поохлади
         - тъй като нямам съответната лампа, която да не допуска прекомерното охлаждане по време на работата с разтопена захар, работих на плота над печката при леко отворена врата на фурната
         - преди разтеглянето на разтопената захарна маса си сложих два чифта латексови ръкавици, което не ме спаси от някои леки изгаряния....Направих нещо като меко топче от изомалта и започнах да го моделирам.
         - След като оформих чашата, я оставих на хладно върху хартия за печене. През първия ден беше леко лепкава на пипане, но след това стана гладка и съвсем твърда.

       Всъщност и обувката на токче беше първата ми такава - поне с тази торта не скучах! Тя обаче не е нещо трудно и необичайно за правене, има и много обяснения за изработката, така че няма да се задълбавам в тази тема. "Кройката", с която работих, свалих от нета и разпечатих на картон - за съжаление не помня точно откъде.       С това приключвам с розово-черната гама, но мисля да отделя още една тема за романтиката - този път за сватбено-годежно-любовни бисквитки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар