понеделник, 18 юни 2012 г.

Две торти за първи рожден ден

       Тук са, както казах в заглавието, две торти за две малки дечица, които наскоро празнуваха за първи път рождените си дни.Едната от тях дори пътува до Велико Търново за тържеството. Като цяло изборът на украса за дете на една годинка зависи от родителите му - някои залагат на ярките цветове и любимите играчки, други предпочитат украса по свой вкус или за радост на по-големите братчета и сестричета например. Сегашните два случая са различни по вид - едната торта беше с по-едра фигурка на любима играчка, а другата беше с дребни елементи и приказна тематика.

       Първата от двете торти беше свързана с котето Кити от известната серия Hello Kitty. Тя не беше голяма по размер и при избора на украсата се спрях на една фигурка на котето и малко на брой допълнителни елементи. Кити има много разновидности като облекло и вид, но аз се вдъхнових най-вече от една картинка, на която е като ангелче с крилца сред облачета. Ето и резултата:



       Втората торта беше със по-сложен сюжет. Както каза майката на рожденика Теди, тя ще е за радост на по-големите, а той ще си играе с дребните фигурки. Идеята беше отново "горски празник", но трябваше да има калинки и други дребни животинки, както и къщичка. Прозвуча ми много стимулиращо, нещо точно по моя вкус - приказно и пълно със симпатични детайли. Особено много обичам да изработвам къщички, така че първо се заех с това. Преди известно време бях попаднала в руския сайт "Кухарка" на снимки на фантастични захарни къщи и сега набързо ги разгледах отново. Един модел ми се видя особено подходящ за моите цели, със съответните промени, разбира се:

Изглед отпред
Изглед отстрани
Изглед отзад













       Къщичката стана горе-долу така, както си я представях, освен това експериментирах и с листата на растенията - тях направих по една техника, наречена "мелфиори" - при нея се използват различни по цвят парчета захарна паста, които се събират едно до друго и после се режат напречни срезове от полученото парче. 
       Ето и някои детайли:






       И двете торти бяха вариации на шоколадова торта. Първата беше с любимия ми шоколадов блат, ягоди и бял шоколадов крем. Втората беше със същия блат, но с банани и кокосов крем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар