петък, 27 април 2012 г.

Една свежа пролетна торта

        Месец април ще приключа с една подобаваща за сезона торта, в унисон с прекрасното време навън и многото зеленина, цветя и аромати. Тя беше за 11-я рожден ден на Цвети - дъщеря на наши приятели. Миналата година Цвети беше на морска вълна и тортата й беше с делфини, но тази година темата беше подчертано пролетна. В началото идеята не беше ясно оформена, но трябваше да е нещо много цветно и свежо. В окончателния вариант останаха лалетата, маргаритките и една лейка за разкош, от себе си в хода на работата добавих люляк и каменна настилка:


       Този път няма да ви тормозя с дълги текстове и много снимки, ето само по-отблизо моята гордост - лейката, с размери около 17/15/10 см с придатъците и куха отвътре:



        И малко близки снимки на цветята:


    
       Самата торта като съдържание беше един експеримент - почти напълно успешен. Това е тортата, от която се изяде най-голямо количество, много родители си взеха второ парче, а децата си ометоха техните бързо-бързо. Идеята за рецептата ми дойде от блога на Ирина Купенска, по-специално от тук. Сглобена е от шоколадови блатове, лешникови платки, два вида крем и мини-еклерчета. Оригиналната рецепта включваше ягодов мус със желатин и шоколадов крем между еклерите, но тъй като не си падам нито по единия, нито по другия, ги замених с ягоди в смес от маскарпоне и рикота и бял шоколадов мус в "еклеровата част". Уви, само аз май не бях във възторг от резултата, защото тортите с много крем не са ми любими!
       Казах, че експериментът беше почти успешен, защото за малко да се проваля на финала. Подобни торти изискват отстрани да има "опаковка" от блат, за да могат да бъдат покрити с моделираща маса. Този път обаче не можах да си осигуря от вида готов блат, който обичайно ползвам за целта, и го замених с друг - по-мек. Малко преди духането на свещичките видях с ужас, че долният етаж се е поиздул в основата, но за щастие заведението беше доста затъмнено, а вниманието на всички беше насочено към лейката и цветята, така че грешката ми остана незабелязана!

       С тази публикация, последна за месеца, ви пожелавам хубаво пролетно настроение през предстоящите празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар