Рецепти

       Тук са някои от най-често правените от мен рецепти за блатове и кремове на торти,меденки,сладки и мъфини.Ако решите да ги пробвате - успех !


                                       КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ - І ВИД
     ПРОДУКТИ ЗА 30 ГОЛЕМИ СЛАДКИ: 3 яйца,1 ч.ч. фина кристална захар,1/2 ч.ч. мед,3-4 с.л. олио,1 ч.л. сода бикарбонат,1 ч.л. канела, 5-6 карамфилчета/стрити/,1 ч.л. джинджифил на прах,ок.700 г брашно
     Яйцата се разбиват със захарта и меда,добавя се олиото и подправките.Добавя се содата,разтворена в малко оцет.Постепенно се добавя брашното и се замесва доста меко тесто /когато е готово,то все пак остава лепкаво!/.Престоява 1/2 - 1 час в хладилник.Върху обилно набрашнена повърхност се разточва кора с деб.ок.0,7 мм.Изрязват се формички според предпочитанията,нареждат се в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга и се пекат в предварително загрята на 175` /или 160` с вентилатор/ фурна за 10-тина минути.


                                      КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ - ІІ ВИД
      ПРОДУКТИ:2/3 ч.ч. мазнина-смес от меко масло и маргарин,1/2 ч.ч. ситна кафява захар,3/4 ч.ч. мед,1 яйце,1 ч.л. сода бикарбонат,1/2 ч.л. бакпулвер,1 ч.л. канела,1/4 ч.л. смлян карамфил,2 ч.л. смлян джинджифил,ок. 3 ч.ч. брашно.
      Разбиват се добре с миксер мазнината,захарта и меда заедно с подправките и яйцето.Добавя се содата за хляб,разтворена в малко оцет.Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя постепенно към сместа.Замесва се меко тесто,престоява 1 час в хладилник.Разточва се на 0,5-0,7 мм дебелина и се пече както в горната рецепта.
     Ако се приготвя тесто за медена къщичка,прави се по същия начин,но не се слага сода бикарбонат.




     В последно време открих и една друга особено сполучлива рецепта в един от любимите ми кулинарни блогове - този на Ирина Купенска. Тъй като приготовлението е много добре описано там и аз не съм внасяла никакви промени в продуктите, може да я прочетете направо тук.




                                        МАСЛЕНИ   БИСКВИТИ

     ПРОДУКТИ:400 г брашно,200 г масло /студено/,100 г пудра захар,1 яйце и 1 жълтък,лим.кора или ванилия.
     Брашното се пресява със захарта в тава.Прибавя се накъсаното на парченца студено масло и се претрива с ръце,докато стане на трохи.Добавят се яйцето и жълтъка и ароматите и бързичко се замесва гладко тесто.Престоява 1 час в хладилник.
     Разточва се кора с деб.0,5-0,7 см.Изрязват се различни формички.Пекат се в предварително загрята на 160гр с вентилатор фурна за 10-15 мин на средна скара.Готовите сладки трябва да са бели отгоре!Леко се охлаждат и се отстраняват от тавата преди пълното изстиване,нареждат се да се доохладят върху равна повърхност.
     След приготвянето тези сладки се украсяват с глазура/айсинг/ по желание или се потапят в разтопен шоколад.
     Аз често правя различни варианти на сладки със същото тесто.Ако използвам формички за тарталети,правя от тестото около 26-30 топчета,които притискам с пръсти равномерно към стените на формичката и по време на печенето слагам по няколко зърна боб отгоре/закрито печене/.Готовите тарталети пълня с любимия ми крем за торти/рецептата е по-долу/.Друг любим вариант ми е следният:изрязвам от тестото кръгчета /звездички,цветенца,сърца/,които са две по две еднакви,и на едната от всеки "чифт" изрязвам с малка формичка отворче.След изпичане и охлаждане сладките се слепват с помощта на мармалад или разтопен шоколад.
     Това тесто е също добра основа за пайове.
     Ако от тестото се изреже по-голяма бисквитка и в средата й се изреже отвор/може например с голямо и малко сърце/,по средата на отворчето в началото на печенето поставям твърд прозрачен захарен бонбон - някои от турските насипни видове са особено подходящи.При печене бонбонът се разтапя и изпълва отвора,който заприличва на цветно прозорче.



                                 ЛЮБИМИЯТ МИ КРЕМ ЗА ТОРТА

       ПРОДУКТИ: 200 г масло/меко/,1 1/2 ч.ч.пудра захар,аромат по избор,1 пакетче готов пудинг ванилия на Др Йоткерс /сварява се с 400 мл мляко.
       Пудингът се сварява според указанията на опаковката,като не се добавя захар.Оставя се да се охлади напълно до стайна температура.Преди да се добави в крема,се обелва застиналата коричка отгоре.
       Маслото се разбива с пудрата захар с миксер на високи обороти,докато стане на бял пухкав крем.
       Лъжица по лъжица се добавя пудинга,като се разбърква отново с миксер. Всяка добавена порция пудинг трябва напълно да се хомогенизира в крема,преди да се сложи следващата.
       Готовият крем може да се ароматизира по различни начини:
       1.Ванилия - есенция,прах или съдържанието на 1 шушулка.
       2.Друга есенция по избор.
       3.Разтопен и леко охладен натурален шоколад /тогава обаче се намалява количеството на захарта в крема/.
       4.Какао на прах,пресято и размито с 1-2 ч.л. вода
       5.Кората от 1 лимон/портокал/.
       6.Вместо пудинг ванилия може да се използва плодов или шоколадов.
       7.Кокосови стърготини - ок. 100 г.
       8.Ликьор по избор,сварено силно кафе,парченца плодове
       9.Смлени ядки или крокан.
      Този вид крем става много сполучлив за различни видове торти,по лек е от чистия маслен крем и върху него може да се слага захарно покритие /чаршаф/.Единствен недостатък е,че при липса на достатъчно опит с него по-често се пресича.За да се избегне това,трябва пудингът да е добре охладен преди добавянето,да не е по-рядък от указаното и да се бърка добре  между всеки две лъжици. Ако кремът се пресече въпреки всичко, не трябва да се отчайвате. Сложете го за няколко секунди в микровълнова печка или го подгрейте на водна баня и отново разбъркайте енергично. Някои плодове,които са по-кисели или са в по-голямо количество,също пресичат вече готовия крем.Внимавайте и с алкохолните добавки!
      Като вариант на крема съм разбивала на крем само масло в същата доза,и към него съм добавяла подсладено кондензирано мляко /не повече от 1 кутия/.Към масло,разбито със захар,може да се добавят и варен жълтъчен крем, сирене Крема или Филаделфия и др.




                                       БАНАНОВО-КОКОСОВА ТОРТА

     Тази торта е лека и подходяща и за по-малки деца,защото е без шоколад и яйца в крема.
     ПРОДУКТИ ЗА ПАНДИШПАНОВИЯ БЛАТ:6 яйца,180 г захар, 180 г брашно,ванилия или наст.лим.кора.
     ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:1 доза от любимия ми крем за торта /виж по-горе/ със 100 г кокосови стърготини.
     ДРУГИ ПРОДУКТИ:2 банана,захарен сироп или кокосово мляко от консерва за сиропиране на блата,разбита сладкарска сметана за отгоре.
     Яйцата се разделат на жълтъци и белтъци.Белтъците се разбиват на сняг с 1 щ.сол.Жълтъците се разбиват със захарта и брашното и ароматите и лъжица по лъжица се добавя  белтъчната пяна,като се бърка внимателно с дървена шпатула.Сместа се изсипва във форма за торта с диам.24-26 см с хартия за печене на дъното,намаслена и поръсена с брашно.Пече се в предварително загрята фурна на 165 гр с вентилатор за ок.40 мин,като до средата на печенето фурната не се отваря.Готовият блат е светлокафяв отгоре,при проба с клечка за зъби не полепва тесто,а краищата му леко са се отдръпнали от ръба на формата.Изважда се,охлажда се леко и се оставя да доизстине върху решетка/кърпа/.След изстиване се разрязва на две.
     Кремът се приготвя,както е обяснено в горната рецепта.
     Поставя се в чиния първият блат,сиропира се /леко!/ със сироп или кокосово мляко,намазва се с крем - около 1/3 от общото количество.Отгоре се нареждат кръгчета нарязан банан.Покрива се с горния блат,който също се сиропира и покрива с крем и банани.Останалият крем е за намазване на тортата отстрани,Най-отгоре се щприцова или разпределя с лъжица до покриване разбитата сметана.По желание отстрани се украсява с кокосови стърготини или бананови кръгчета/те обаче потъмняват с времето/.Охлажда се добре.
     Аз често правя торта от този вид,която обаче е покрита със захарно покритие/чаршаф/.За целта обикновено пека 2 такива блата /които се режат на две/,или правя три отделно изпечени с по три яйца всеки,в зависимост от това колко висока ще е тортата.Между първите два блата слагам от кокосовия крем,а между следващите - сметана с бананови кръгчета.Отгоре и отстрани тортата се маже само с масления крем и след охлаждане се украсява.Правила съм подобна торта и с ананаси и други плодове,но все пак най-сполучлива е комбинацията с бананите.
     Това е също така една от малкото торти, които ми харесват дори когато са изработени с готови блатове.



                                             МОРКОВЕНА ТОРТА

     Макар и доста нестандартна,тази торта,с която експериментирах преди време, се оказа любима и на възрастните, и на децата . Лека е и не е натрапчиво сладка!
     ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:300 г брашно,4 яйца,300-350 г моркови,100 г орехови ядки/смляни на ситно/,240 мл олио,300 г захар,1 ч.л. сода бикарбонат,1 1/2 ч.л. бакпулвер,1 щ.сол,ванилия.
     ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:400 г маскарпоне,400 г рикота или нискомаслено сирене "Филаделфия",100 г пудра захар /може и повече по желание,но е добре кремът да не е много сладък/.За овкусяване на крема предлагам 3 варианта:1-2 с.л. лим.сок +кората от 1 лимон,1-2 с.л. портокалов сок+кората от 1 портокал,ванилия от шушулка+парченца от натрошен млечен шоколад.Бих пробвала и с ананаси.
     Яйцата се разбиват със захарта,добавя се олиото.Брашното се смесва с набухвателите и се добавя към сместа.Накрая се слагат и настърганите на ситно моркови и орехите,ароматизира се с ванилията и се разбърква добре.Пече се върху хартия,в намаслена и поръсена с брашно форма,в предварително загрята до 160 гр с вентилатор фурна за ок.30-40 мин.Охлажда се леко и се изважда да доизстине върху решетка.Количеството е достатъчно за 26-см блат,който може да се разреже на 3 части,или за 30 см,разрязан на две.
     Продуктите за крема се смесват и се разбиват с миксер.С получената смес се намазват изстиналите блатове и се покрива тортата отстрани и отгоре.Поръсва се с орехи или кафява захар/ако ще се покрива със захарно тесто,кремът се разпределя изцяло между блатовете,а отгоре и отстрани се маже с маслен крем или конфитюр/.


                                                 ОРЕХОВА ТОРТА

       Тази торта е една от любимите ми и най-често правени торти.Научих рецептата от майка ми,която я правеше на много семейни празници.Горещо я препоръчвам на всички,които обичат сладкиши с ядки /като мен/!
       ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:7 яйца,1 1/2 ч.ч. пудра захар,2 1/2 ч.ч. смлени орехи,1/2 ч.ч. галета,лимонова кора.
       ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:1 доза от любимия ми крем за торта /рецептата е по-горе/ ,ароматизиран с портокалова кора.
      ПРОДУКТИ ЗА СИРОПА ЗА СИРОПИРАНЕ НА БЛАТА :1/2 ч.ч. захар,1/2 ч.ч. вода,корите от 1 портокал без бялата част.
     Яйцата се разбиват продължително време с пудрата захар,докато станат на пухкав крем.Смесват се орехите със галетата и лъжица по лъжица се добавят към яйцата,като се бърка внимателно с дървена шпатула.Пече се в загрята на 160 гр с вентилатор фурна в намаслена и набрашнена форма за торта с хартия за печене на дъното - ок.40 мин /проверява се с клечка/.Охлажда се леко и се изважда от формата,доизстива върху решетка.
     Портокаловите кори се кипват двукратно с малко вода,която после се изхвърля.Заливат се с продуктите за сиропа и се варят до леко сгъстяване.Охлажда се добре.
     Кремът се приготвя според описанието по-горе,накрая се прибавя настъргана портокалова кора.Може да се ароматизира и с малко канела.
     Блатът се срязва на две,всяка част се сиропира и се намазва с крем,намазва се тортата и отстрани и се заглажда добре.Отгоре се поръсва с настъргани орехи,а отстрани се украсява с нарязаните на кубчета портокалови корички.




                                            ТОРТА "МЕДОВИК"

     Тази торта направих за първи път наскоро,и въпреки многото ми притеснения по време на приготвянето,крайният резултат надмина очакванията ми.Препоръчвам я на всеки,който не я е опитвал!Действително е по-трудоемка и трябва да престои едно денонощие,преди да се консумира,но е много вкусна и лесно се моделира,подходяща е и за обемни фигурални торти.
     ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:1/2 ч.ч.захар,1/4 ч.ч. мед,56 г масло,1/2 ч.л. сода за хляб,2 яйца,ок.2 1/2 - 3 ч.ч.брашно.
     ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:1 вариант - заквасена сметана 750 г, подсладена на вкус с пудра захар. Може да се добавят и плодове.
                                                  2 вариант - 4 жълтъка,1 пак желатин,1/2 ч.ч.мед,1 ч.ч.мляко,100 г кондензирано мляко/подсладено/,2 1/2 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване.
     
       Медът,захарта и маслото за блатовете се загряват до разтваряне на захарта.Разбиват  се яйцата,добавя се содата,размита в малко оцет,и после медената смес.С помощта на пресятото брашно се замесва меко тесто /все пак да не лепне по ръцете!/.Престоява в хладилник поне 30 мин.Тестото се разделя на топки /6-8/,всяка топка се разточва на кора с деб.0,4-0,5 см и се изрязва кръг със съотв.размер/тази доза е подходяща за 20-23 см торта/.Добре е блатовете да са не по-малко от 6,ако е необходимо,се замесва втора доза тесто.Аз разточвам направо върху хартия за печене,и с нея прехвърлям готовия блат в тавичка.Пече се в предварително загрята на 170 гр с вентилатор фурна за 5-6 мин.Готовите блатове се охлаждат и се съхраняват един върху друг с хартията помежду им.
     За крема от втория вариант - жълтъците се разбиват с меда и размекнатия в малко студена вода желатин.Млякото се кипва и на струйка се излива при непрекъснато бъркане в сместа.Връща се на огъня,най-добре на водна баня,и се бърка до леко сгъстяване.Добавя се кондензираното мляко и се охлажда.Накрая при внимателно бъркане се прибавя и разбитата сладкарска сметана.
     Блатовете се съединяват с обилно количество крем,намазва се тортата отгоре и отстрани, престоява едно денонощие в хладилник,Украсява се със смлени орехи или настърган шоколад.По желание орехи могат да се добавят и към готовия крем преди слепване на блатовете.
     Когато правих тази торта за първи път,бях ужасена!Блатовете след изстиване станаха много твърди,а кремът,който стои по-рядък,въобще не се заглаждаше добре.За ваше успокоение ще кажа,че след престоя в хладилника всичко се оправи.Леките неравности много лесно се изгладиха,а тортата се оказа и подродяща за изрязване по определена форма и покриване с чаршаф от моделираща маса.Тогава обаче се намязва отгоре и отстрани с маслен крем.
     Впоследствие правих и друг вариант на крем: сварих два готови пудинга ванилия на Др Йоткерс и след изстиване ги смесих с 300 мл разбита сладкарска сметана.Това също е сполучливо и е по-бързо за приготвяне.




                                 ВАНИЛОВ/ШОКОЛАДОВ БЛАТ

     Тези два блата са много подходящи за триизмерни фигурални торти и за по-сложни многоетажни такива.Лесно се изрязват и моделират и могат да бъдат замразявани при нужда за 1-2 месеца.Подхождат си добре с различни пълнежи.С комбинация от двата блата и крем по избор аз правя шахматна торта.
     ПРОДУКТИ ЗА ВАНИЛОВ БЛАТ /диам.20-23 см/:4 яйца,230 г меко масло,230 г пудра захар,30 мл мляко,285 г самонадигащо брашно.
     Продуктите без брашното се смесват и се разбиват добре с миксер.Брашното се пресява и се добавя към сместа,бърка се до пълно хомогенизиране.Пече се в намаслена и набрашнена форма върху хартия за печене на 150 гр с вентилатор ок.90-105 мин.Готовият блат се отдръпва от стените на формата и не залепва тесто при проба с клечка за зъби.Охлажда се леко,изважда се и доизстива върху хартия.Може да се съхранява на хладно 4-5 дни преди употреба,а при нужда се замразява.По желание се ароматизира с портокалова или лимонова кора,ванилия или друга есенция,или се добавят 60 г кокосови стърготини към тестото.
     ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВ БЛАТ /с горните р-ри/:6 яйца,170 г меко масло,175 г пудра захар,230 г млечен шоколад,170 г самонадигащо брашно.
     Жълтъците и белтъците се разделят.Маслото се разбива добре със 115 г от захарта,добавят се жълтъците и разтопения,леко поизстинал шоколад.След това се добавя пресятото брашно.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и при внимателно бъркане с дървена шпатула се прибавят към сместа.Пече се в намаслена и набрашнена форма върху хартия на 170 гр с вентилатор за 60-75 мин.
Може да се съхранява на хладно 1-2 дни или да се замрази за по-дълго време.
     След изпичане върху тези блатове остава коричка,която е добре да се отстрани непосредствено преди употреба.Сиропират се по желание.
     Ако се прави триизмерна фигура,след изрязването според избраната форма се намазват с маслен крем/рецептата е по-долу/.Подобен крем използвам и при шахматната торта за слепване на блатовете.
     За постигане на шахматен ефект:изпича се 1 бял и 1 кафяв блат,които се разрязват на по 3 концентричникръга с еднакви размери за двата блата.При сглобяване се редуват: на долния блат - кафява,бяла, кафява част, а на горния блат - бяла,кафява и бяла част. Така сглобените наново блатове се съединяват с крем по желание.Аз сиропирам и мажа с маслен крем с шоколад или кафе.




         МАСЛЕН КРЕМ ЗА УКРАСЯВАНЕ ИЛИ ПОД "ЧАРШАФ"


     ПРОДУКТИ:250 г меко масло,500 г фина пресята пудра захар,1 с.л. вряла вода,ванилия.
     Маслото се разбива много добре със захарта.Накрая се добавя водата и ванилията,бърка се отново до пухкава еднородна смес.
     С този крем с помощта на шприц могат да се правят цветенца и формички,които след известно време леко се втвърдяват и запазват формата си.Кремът е много подходящ за намазване на торта,която ще се покрива с чаршаф от моделираща захарна маса.За пълнеж на торти аз го използвам след ароматизиране на тънък слой между блатовете.За овкусяване използвам разтопен и поохладен шоколад,какао,размито в 1 с.л.вода,силно кафе,ликьори и различни есенции.
     За тези,които проявяват интерес към декорацията с маслен крем,ще дам линк към този сайт с подробни обяснения/както и други демонстрации на техники за украсяване/ - изберете си тема от главното меню.
    

            
               МУС ЗА ПЪЛНЕЖ НА ЕКЛЕРОВИ И ДРУГИ ТОРТИ

       Тази рецепта прочетох във тортената библиотека на BG-mama, която горещо препоръчвам на всички тортени любители като източник на много рецепти и идеи за украса!Рецептата там е под името "Мус на Танита", аз я изпробвах като вариант на крем, подходящ за различни по-сочни торти с повече крем, включително и за еклеровата торта. Търпи много промени за постигане на различни вкусове според желанията.
       ПРОДУКТИ: 1 1/2 ч.ч. течна сметана за разбиване, 1 опаковка сирене "Филаделфия", 1 пакетче приготвен по указанията на опаковката ванилов или сметанов крем без варене, 1 1/2 - 2 пак.желатин на Др Йоткерс, разтворен в 1/4 ч.ч. студена вода, 1 бял шоколад и малко пудра захар - на вкус / не повече от 1/2 ч.ч., по желание 1-2 с.л. заквасена сметана.
       Сметаната се разбива на пухкав крем. Аз обикновено използвам неподсладена сладкарска сметана на млечна основа. Ако се слага подсладена растителна сметана, не се подслажда допълнително с пудра захар. Ако сметаната е неподсладена, може да се добави малко пуд.захар /2-3 с.л. са достатъчни/.
       Приготвя се кремът без варене - количество за 400-500 мл мляко според указанията на опаковката.
       Шоколадът се разтапя на в.баня или в микровълнова и леко се охлажда. Накиснатият в студена вода желатин се разтапя по същия начин.
        Сиренето "Филаделфия" се разбива със закв. сметана /ако добавяме такава/, после се добавят разтопеният шоколад и желатина.
       Разбитата сметана се добавя при внимателно разбъркване с ръчна бъркалка към готовия крем без варене, а после по същия начин горната смес се добавя към сместа от сирене,шоколад и желатин.
      Готовият крем се използва за еклерова торта между еклерчетата или за между блатовете - особено добре се съчетава с шоколадовите блатове.

       ВАРИАНТИ: Те могат да бъдат изключително много, щом му хванеш цаката! Предлагам няколко от тях, които съм правила:
       1.Шоколадов - добавя се нагурален или млечен кафяв шоколад вместо белия и се използва крем без варене с шоколадов вкус. По желание желатинът може вместо във вода да се разтвори в кафе.
       2.Сметанов - приготвям го с маскарпоне - поне 250 г - което разбивам с пудра захар и желатин / може да се сложи 1 пак желатин, а не 1 1/2/, не добавям бял шоколад, а леко подсладена заквасена сметана - 1 голяма кофичка. Не се използва крем без варене, а само разбита сладкарска сметана в същото или по-голямо количество според нуждите.
       3.В оригиналната рецепта може да  се замени белият шоколад с кафяв с плодов или карамелов пълнеж, или шоколад с ядки, а кремът без варене да е карамелов, бадемов или с вкус на ром. По желание може да се добави "Бейлис" или друг ликьор вместо заквасена сметана.
       4.Плодов мус - във варианта за сметанов мус се добавят нарязани плодове или плодово пюре, тогава желатинът не се редуцира.
        5. Ментов мус - получава се, като към оригиналната рецепта или тази за сметановия вариант се добави есенция "Мента" и няколко капки зелена сладкарска боя. Много добре се съчетава с шоколадов блат.

       Ако няколко пъти приготвите този крем, вероятно ще ви дойдат и много други идеи за различни вкусове - успех в експериментите!

       Забравих да кажа, че аз използвам този крем непосредствено след като го направя, но тортата трябва да престои 24 ч. в хладилника за постигане на ефекта от желатина.



                                   ДРУГ ШОКОЛАДОВ БЛАТ

       Този блат е много подходящ за комбинации с горните кремове. Рецептата също намерих в интернет заедно с още три други подобни, от всички тази се оказа най-сочна и сполучлива.
       ПРОДУКТИ: 2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. какао, 2 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 щ. сол, 2 яйца, 1 ч.ч. мляко, 1/2 ч.ч. олио, ванилия, 1 ч.ч. вряла вода.
       Всички сухи съставки се смесват в голяма купа, добавят се яйцата, млякото, олиото и ванилията. Разбива се на средна степен на миксера ок. 2 мин. Прибавя се и кипящата вода и отново се разбива до хомогенност /става относително рязко тесто!/.
      Приготвеното тесто се разделя по равно в две форми за торта с диаметър 24-26 см, постлани на дъното с хартия за печене, а отстрани добре намазнени и набрашнени. Пече се на 160-170 гр. с вентилатор за ок. 35-40 мин, или докато при проба с дървена клечка не лепне в средата. Охлажда се 10 мин, изважда се и се доохлажда върху дебела кърпа или решетка.
       При приготвяне на тортата всеки блат се разрязва на две.

       Забележка: Това тесто е също така подходящо за мъфини! Пълнят се хартиените формички до 2/3 от обема, пекат се на същите градуси 20-25 мин.



                   ПЕРФЕКТНАТА  ШОКОЛАДОВА  ТОРТА /ПОНЕ  ДОСЕГА/


       След много опити с различни рецепти - най-вече за блатове - най-накрая попаднах на нещо, което изключително много ми хареса, а аз поначало не предпочитам шоколадовите торти пред "белите". Рецептата прочетох в един от любимите ми блогове - "Сладко царство" - можете да го разгледате  тук. В този вариант тестото се пече наведнъж във формата за торта и после се реже на 3 части. По-късно попаднах на една адаптация на същата рецепта в друг блог - този на Ирина Купенска - можете да го разгледате тук. В адаптираната версия тестото се разделя на 3 части и се пече поотделно. Изпробвах и двата варианта и резултатите бяха чудесни. По-долу можете да прочетете рецептите, както и тези на кремовете, с които ги комбинирах.

                 ШОКОЛАДОВ БЛАТ - ПЪРВИ ВАРИАНТ:

        За 25 см квадратна тава/ 28 см кръгла тава
       ПРОДУКТИ: 325 г Краве Масло, 570 г Фина Захар, 4 ч.л. Ванилова есенция, 5 Яйца, 125 г Самонадигащо се брашно, 350 г Брашно, 2 1/4 ч.л. Сода, 110 г Какао, 500 мл Бътермилк (2 чаши прясно мляко + 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок се смесват 5- 10 мин преди употреба)


       Фурната се загрява до 180 градуса (16о градуса за фурна с вентилатор). Тавата се намазва леко с олио/ напръсква със спрей. Ако ползвате хартия за печене, поставяте на дъното на тавата.

       Маслото, захарта и ванилията се разбиват до получаването на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавят се пресетите брашно, сода и какао и бътермилка.
       Блатът се пече около 1 ч. 1/2 или докато клечката излезе чиста. Оставя се за около 5 мин в тавата преди да се обърне на решетка за да се охлади напълно.
       Блатът може да се съхранява в хладилник до 2 седмици и във фризер до 2 месеца, увит във фолио.


                 ШОКОЛАДОВ БЛАТ - ВТОРИ ВАРИАНТ:

       За квадратна тава 20/20 см

       ПРОДУКТИ: 240г меко масло, 430г захар, 5 яйца, 3 чаени лъжици ванилия, 360г брашно, 2 чаени лъжици сода бикарбонат, 1 чаена лъжица бакпулвер, 1/2 чаена лъжица сол, 85г какао, 375мл прясно мляко + 2 чаени лъжици ябълков оцет


       Фурната се загрява на 180°C. Квадратна форма с размери 20х20см се намаслява и покрива с хартия за печене. Хартията също се намаслява и се покрива с какао.
       В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
       Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути да си взаимодействат.
       Мекото масло се разбива със захарта, докато сместа стане светла и пухкава. Добавят се яйцата, едно по едно, като се изчаква да се усвои напълно, преди да се добави следващото.
Прибавя се и ванилията.
       Към получената смес се добавят сухите съставки и млякото, като се редуват до изчерпването им. Започва се и се завършва винаги с брашното.
       Получената смес се разделя на 3 равни части. Всяка от тях се разпределя в квадратната форма. Пече се около 30 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Формата се изважда от фурната, блатът се охлажда за 5 минути в нея, след което се прехвърля върху метална скара.
       Процедурата се повтаря и за следващите 2 части.

       Забележка: Ако се използва първия вариант на рецептата, блатът се изравнява отгоре и се премахва коричката, след което се реже хоризонтално на три. При втория вариант всеки блат поотделно се изравнява и остъргва от коричката. Добре е да са престояли един ден преди обработката.

              Варианти за кремовете, които досега съм приготвяла:

       Първи вариант - шоколадов крем с малини. Един пакет замразени малини се размразява и леко се наръсва със захар / ако има пресни малини, те също се наръсват и се оставят да престоят, докато пуснат малко сок/. Сокът се отцежда и запазва.
       100 г меко масло се разбиват на пяна. Разтапят се 3 натурални шоколада /270-300 г/ и след леко охлаждане се добавят към маслото. Разбива се добре. Към сместа се прибавят две опаковки пълномаслено сирене "Филаделфия" и ванилова есенция. Накрая се разрежда с добавяне на малко от отцедения малинов сок, може да се добави и малко вишновка или боле.

       При този вариант аз сиропирах блатовете със смес от останалия малинов сок, малко домашно боле и захарен сироп до необходимото количество. Реди се блат, крем, отгоре се нареждат малини, после отново блат и т.н. Отстрани се намазва със крема и ако няма да се покрива с фондан, може да се украси с разбита сметана.

       Втори вариант - кремове за торта "Мохито". Тук приготвих два крема. Първият се приготвя като горния, но вместо малинов сок се добавя сок от лайм и тъмен ром. За втория крем използвах сирене "Маскарпоне", бял шоколад и малко разбита сладкарска сметана за разреждане / количественото съотношение сирене/шоколад е като в горната рецепта , но количествата се редуцират наполовина/, като ароматизирах с ментова есенция и добавих няколко капки зелена сладкарска боя.

       За сиропиране използвах захарен сироп, сварен от кафява захар и вода в равни количества /по половин чаша/, ароматизиран с ванилия и разреден с ром по желание или ромова есенция. Реди се блат, кафяв крем, блат, бял крем, слой ситна кафява захар, блат. Отстрани се маже с кафявия крем. Украсява се със шоколадови стърготини и ментови листчета.

       Трети вариант - любимият ми - бял шоколадов крем с плодове. Приготвя се като шоколадовия с малини, само че вместо натурален шоколад се слага бял. По желание може да се добави и малко маскарпоне. Този крем е много подходящ за комбинация с ягоди, череши, вишни и други червени плодове. Вариант на крема - може да се добавят около 100 г кокосови стърготини за кокосово-шоколадова торта.

       Както се вижда, комбинациите на кремове с шоколадовия блат не са малко, може спокойно човек да изпробва вариант според любимите си вкусове. Важно е обаче кремът да бъде с по-плътна консистенция, тъй като блатът е тежък. Не препоръчвам сметановите кремове и мусовете, тъй като тортата ще се деформира при сглобяването. В случай, че предпочитате по-дебел слой крем, той трябва да бъде с желатин и тортата да се остави да стегне в тортен ринг.
   

                                                      ТОРТА "ТАТЯНА"

        Това е поредната торта, която изпробвах и добавих в списъка си с любими. Оригиналната рецепта видях в тортената библиотека на БГ-мама - тук. Аз внесох някои промени и ще напиша моят вариант по-долу. От това количество продукти излизат 4 кръгли блата с диаметър 28 см, височината на сглобената торта беше 10-11 см.

       ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ: 7 големи или 8 малки яйца, 1ч.ч.+2 с.л. захар, 1 1/2 ч.ч. бели стафиди, 1 1/2 ч.ч. едро смлени орехи, 1 1/2 ч.ч. брашно, 3/4 ч.ч. мед - течен, 1 1/2 равни ч.л. сода бикарбонат

.      Яйцата се разбиват със захарта, добавя се меда, а после и останалите продукти. Получава се доста течно тесто! Покрива се купата и се оставя да престои в хладилник 5-6 часа.
       Фурната се загрява на 175 гр / 160 с вентилатор/. Тавата се застила на дъното с хартия за печене, а стените се намазняват. Изсипва се от тестото толкова, колкото да покрие дъното, тъй като силно се надига при печене. Пече се около15-20 мин. Охлажда се върху решетка. Същото се повтаря с остатъка от тестото.
       Забележка: Преди да се изсипе от тестото в тавата, винаги се разбърква добре с лъжица, защото стафидите и орехите остават на дъното на купата!

       ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА: 2 големи кофички заквасена сметана /по 400 г/, 200 мл течна млечна сметана, пудра захар на вкус - около 1/2 ч.ч., ванилия

       Течната сметана се разбива до пухкавост с малко пудра захар. Заквасената сметана се разбърква леко с дървена лъжица и се подслажда на вкус. Към нея внимателно се прибавя разбитата течна сметана и ванилията /аз ползвам течна ванилова есенция/.

       Сглобява се стандартно - блат, крем, и т.н. докато свършат блатовете. Отгоре и отстрани се намазва с останалия крем. Престоява няколко часа в хладилник. Ако ще се покрива с моделираща маса, се изчаква поне 6-8 часа, за да попие добре сметановият крем, и се намазва отгоре и отстрани с малко маслен крем за под чаршаф. Ако не, се украсява по желание със смлени орехи и разбита сметана.




            ВИТА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЯГОДИ

    Тази торта е една от най-леките, наподобява плодово-сметаново руло. Блатовете за нея правя по рецепта от блога "Тайната на нашата вечеря", където може да намерите много хубави рецепти за вити торти, както и онагледено със снимки обяснение как се сглобяват те. Общо взето, сглобяването им става, като изпечените блатове се нарязват на ленти със ширина според желаната височина на тортата. Всяка лента се намазва с крем, по желание се добавят плодове и лентите се навиват от центъра към периферията на тортата, докато се достигне желаният диаметър. Покриват се с фолио за свежо съхранение, стягат се в пръстен за оформяне на торти, престояват поне няколко часа и се украсяват по желание. Те са особено подходящи за двуетажни торти, защото етажите стават с еднаква височина, а диаметърът им се определя само от желанието ни.


       Оригиналната рецепта, по която работя, можете да прочетете тук. Аз не съм правила особено много промени по нея и ще я напиша за ваше улеснение.


       ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА: 8 жълтъка, 4 белтъка, 100 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. пшеничено нишесте, 2 с.л. какао, 1 щ.сол

       Фурната се загрява на 220 гр или 180-190 гр с вентилатор.
       Жълтъците се разбиват със една лъжица от захарта и солта. Добавя се пресятото какао  и се разбърква добре.
       Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях се добавя при леко разбъркване със шпатула жълтъчната смес. Накрая на малки порции се добавя пресятото брашно и нишестето, като се бърка много леко.
       Готовото тесто се изсипва в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене и се пече в предварително загрятата фурна за около 8-10 мин. Още топъл, блатът се нарязва на ленти в тавата, обръща се върху влажна кърпа,с която се завива след това за кратко, и щом поомекне, с помощта на кърпата се навива на руло /на този етап лентите не се отделят една от друга, а се навиват заедно/.
       Посочените продукти са достатъчни за торта с диаметър 16-18 см при височина на лентите 7-8см. Аз използвам тава с размери 30/40 см, лентите ми са с височина 9 см и за направата на торта с диаметър 18-20 см ми е необходима доза и половина от тестото. Общо взето, разстланото върху хартията тесто не трябва да е по-дебело от 0,8 - 1,0 см.
       Така приготвеният блат се използва веднага след охлаждането и не се сиропира.

       ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА: 250 г маскарпоне, 250 г рикота /може и безсолна извара, но тя не е  с толкова гладка консистенция и добър вкус/, пудра захар на вкус, 200 мл млечна сладкарска сметана за разбиване, по желание парченца плодове или малко плодово пюре.

       Този крем е мое "изобретение" за случаите, в които ми е необходим по-лек такъв със млечно-сметанов вкус. Комбинира се добре с различни плодове. Особено подходящ е за торти с пандишпанови и бисквитени блатове.

       ЗА ПЪЛНЕЖА: 300-350 г ягоди, нарязани на кръгчета и предварително поръсени със захар и отцедени от сока


      Готовите ленти от блата се мажат с крем, така че слоят крем да е около 1 см. Върху крема се подреждат нарязани ягоди, навива се на руло, като първото руло се слага в центъра на подготвената подложка или чиния. Около него постепенно се навиват и останалите ленти. Сглобената торта се завива отстрани и отгоре с домакинско фолио и се стяга с помощта на тортен ринг. Престоява една нощ /или поне 6 часа/ в хладилник. Ако ще се покрива със захарна паста, отгоре и отстрани се измазва с маслен крем или ганаш. Ако сте я предвидили за директна консумация, я украсявате по желание, но ще ви е необходим още малко крем за заравняване отгоре и измазване отстрани.




                                           НЕМСКА  ШОКОЛАДОВА  ТОРТА

       Тази торта изпробвах съвсем наскоро, но веднага ми стана любима! Блатовете при нея са пак шоколадови, но съдържат тъмен шоколад и кафе и вкусът е по-различен от този на обичайните за мен шоколадови блатове. Кремът е с плътна консистенция и съдържа голямо количество ядки и кокосови стъртотини. Рецептата бях харесала отдавна и само чаках подходящ случай да я изпробвам. Оригиналът можете да прочетете в блога "Сладко с Ивейн" - тук. Не съм правила особено много промени, що се отнася до блатовете, така че ще цитирам рецептата почти дословно.

       ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА: 120 г натурален шоколад, 270 гр брашно, 50 гр какао (1 пакет на д-р Йоткер), 1 1/2 чл бакпулвер, 1/2 чл сода за хляб, 1/2 чл сол, 240 мл горещо кафе, 240 мл прясно мляко+2сл лимонов сок, 280 гр меко масло, 450 гр захар, 5 яйца

       Фурната се загрява на 180 гр /160 с вентилатор/. Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно. Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълновата и се оставя да се охлади. Брашното, какаото и набухвателите се смесват и пресяват. Към млякото се добавя лимоновият сок и се оставя да престои 5-10 мин. Към маслено-яйчната смес се добавят с редуване кафето, млякото и сухите съставки, като винаги се завършва накрая с брашнената смес. Последен се добавя разтопения и леко охладен шоколад. Сместа е доста рядка, но това не трябва да ви притеснява!
        В оригиналната рецепта от сместа се изпичат три блата с диаметър 20 см. За печене се подготвя тортена форма, като дъното й се облича с хартия за печене и стените се омазняват. Тъй като моята торта трябваше да има стъпаловидна форма, аз изпекох един блат с диаметър 26 см, един 23 см и един 18 см.
       Пекат се за ок. 40-45 мин, или докато блатът се отслои от стената на формата. Изваждат се, охлаждат се леко, отстраняват се от формата и доизстиват върху решетка. Съобразно рецептата те могат да не се режат и направо с тях да се сглоби тортата. Аз обаче предпочетох да ги разрежа на две, така получих 6 по-тънки. Кремът от оригиналната рецепта ми беше достатъчен, защото аз не измазвах тортата с него отстрани, иначе щеше да ми трябва допълнително крем за този вариант.
    
       ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА: 190 гр орехи, 270 гр захар, 320 мл подсладено кондензирано мляко, 4 жълтъка, 150 гр масло, 1/8 чл сол, 150 гр кокосови стърготини, 1 ванилия

       Орехите се запичат за 10-тина минути във фурната /може заедно с последния блат/. Смилат се на едро.
       Кондензираното мляко, маслото, захарта и жълтъците се загряват на котлон на слаб огън и се бърка непрекъснато до леко сгъстяване. Отстраняват се от огъня и се добавят орехите и кокосовите стърготини. Охлажда се леко преди сглобяването, но не трябва да изстива съвсем и да се държи в хладилник, защото е гъст и трудно ще го разпределите после между блатовете. Ароматизира се с ванилията.
       Това е оригиналната рецепта за крема, аз лично намалих количеството на кокосовите стърготини за сметка на малко повече орехи. Според мен тези, които не обичат вкуса на кокоса, могат напълно да ги избегнат.

       СГЛОБЯВАНЕ: Тортата се сглобява стандартно - блат, крем, блат, крем до изгерпване на блатовете. Блатът може да не се сиропира, тъй като е доста влажен. Аз обаче леко го напръсках с вишновка и върху всеки слой крем подредих вишни, леко поръсени предварително със захар и после отцедени. Може да се използват и замразени вишни по същия начин. Ако няма да покривате тортата със захарна паста, трябва да отделите крем и за измазване отстрани. Аз лично обаче я покрих, тъй че за измазване използвах стандартния маслен крем. 


                  ТОРТА  В  ЦВЕТОВЕТЕ  НА  ДЪГАТА
 

          Напоследък приготвих няколко пъти един вид кокосова торта, към която интересът е голям, тъй като в оригиналната рецепта блатовете са разноцветни и при разрязване се получава "дъгообразен" ефект. Приготвяла съм я във вариант с оцветяване и без оцветяване на блатовете. Ако обичате вкуса на кокоса, това е вашата торта. Недостатък представлява дългото време за печене на блатовете и голямото количество сладкарска боя, която се използва за постигане на цветния ефект. Тази торта е желателно да се престои в хладилник 24-48 часа преди консумация, за да се разгърне напълно интензивният кокосов вкус.
         Тъй като съм спазвала оригиналната рецепта без промени, ще дам направо линк към нея. Тя отново е в любимия ми кулинарен блог на Ирина Купенска - може да я прочетете тук.
         Единственото, което мога да коментирам допълнително, е приготвянето на крема. По незнайни за мен причини всеки път, когато приготвях крем по инструкциите в рецептата, маскарпонето се пресичаше при смесването с маслото. Модификацията, която направих, за да нямам този проблем, е че разбивам маскарпонето с половината от кондензираното мляко, а маслото - с другата половина, и чак тогава обединявам двете смеси. 


         ШОКОЛАДОВО-ОРЕХОВА ТОРТА А ЛА МЕРИ 

       Не е честно да кажа, че аз съм измислила тази торта, защото всъщност тя е една компилация от няколко рецепти. Все пак се получи нещо доста сполучливо, което си струва да се пробва.
       Продуктите са за торта с диаметър 20 см.

       За шоколадовия блат: Това е рецептата от блога на Ирина Купенска "Най-вкусната шоколадова торта" - можете да прочетете всичко за нея тук. Аз не съм променяла продуктите за блата и съм спазила точно начина на приготвяне. За моята версия обаче е нужна половин доза от шоколадовото тесто!

       За ореховите платки: 5 белтъка, 150 г орехи, 150 г захар, ванилия, 1 щ.сол
       Белтъците се разбиват добре със солта, добавя се на части захарта и  се продължава с разбиването до получаването на плътна лъскава смес. Постепенно се добавят смлените орехи, като разбъркването става леко със шпатула или дървена лъжица. Тестото се разделя на две части и се пече на 160 гр./150 с вентилатор/ върху хартия за печене, докато придобие равномерно златист цвят и леко се отдръпне от ръбовете на формата. Охлажда се върху решетка.

       За крема: 360-400 г натурален шоколад, 360-400 мл течна млечна сладкарска сметана, 600 г заквасена сметана, 1 крем "Оле" на "Др Йоткерс" - ванилия, захаросани портокалови корички /по желание/.
       Сметаната се загрява почти до кипене на котлон. Изсипва се още гореща върху натрошения на парчета шоколад и се оставя за 10-тина минути до разтапяне на шоколада. Разбърква се леко до гладка маса и се охлажда напълно. След охлаждането се разбива с миксер до плътен пухкав крем.
       Заквасената сметана се разбива със съдържанието на пакетчето крем "Оле". Не се добавя допълнително мляко! По желание може да се използват и други вкусове крем /напр. малина/.
       Сметановия крем се добавя постепенно към шоколадовия, като се разбърква добре с миксер след всяка порция. Ако ви се вижда гъсто, може да добавите още малко сметана.  По желание можете да ароматизирате с портокалов или яйчен ликьор.
       Портокаловите корички добавям с наръсване върху крема при сглобяването.   

       Сглобяване: Шоколадовият блат се разрязва на две. Едната половина се слага върху подготвената чиния или подложка, сиропира се леко със захарен сироп с добавка на ром и портокалови корички. Намазва се обилно с крема /по желание се ръсят и коричките отгоре/ и се покрива с едната орехова платка. Отново се маже с крем /платките не се сиропират/, поставя се и втората платка, пак се маже с крем и се ръси с портокалови корички, и се завършва с втория шоколадов блат, който също се сиропира. Ако тортата няма да се покрива с ММ, се измазва отстрани и отгоре с останалия крем и се украсява по желание.

 

          ТОРТА С БАНАНИ И КАРАМЕЛ - можете да видите рецептата тук