вторник, 24 април 2012 г.

Отново на руска вълна

       Тук ще ви представя нещо, която направих за една изложба на торти, сладки и захарни фигури - "Великденски сладки етюди". Тя се проведе на 17-ти и 18-ти април в Руския културно-информационен център, затова темата беше свързана с руската култура. Изложбата беше същевременно и базар с благотворителна цел, събраните средства бяха за дома за деца с увреждания "Св.Параскева". Участниците в нея не бяха професионални сладкари, а такива, за които това е любимо занимание и хоби /както е и при мен/. Повече информация за събитието можете да видите тук, където има много хубави снимки на нашите "експонати", или тук, където освен това има и линкове към албумите на други участнички, които си струва да се видят. Иначе събитието се излъчи и по новините на bTV на 17-ти април; събраха се над 3000 лв, което леко надхвърли очакванията на организаторите, и имаше доста посетители, които се радваха на захарните творения.

       Дотук с общата информация, сега започвам да говоря само от свое име. Доста мислих какво да направя за изложбата. Още от самото начало се ориентирах към торта, а не към сладки или мъфини, защото там захарната "композиция" е по-впечатляваща като цяло /въпреки че за благотворителни цели ползата от по-дребните по размер неща е по-голяма/. Общо взето, силата ми е най-вече в моделирането на фигури и триизмерни форми, а и обичам приказните елементи, така че в крайна сметка се спрях на  класическите руски приказки като тема. Реших да събера в една торта различни познати на всички герои и детайли - къщичката на баба Яга, Василиса Прекрасна, Чудо-Юдо, рибарят и златната рибка и още някои дреболии:

Изглед отпред


Отстрани
Отстрани











Отзад

       Както можете да се ориентирате от снимките, не спестих нищо от дребните подробности. Детайлите бяха много, а снимките ми, за съжаление, не особено сполучливи този път. Ето някои от елементите по-отблизо:



       Идеи за вида на фигурките ми дойдоха, когато разглеждах една книга с прекрасни илюстрации - "Любими руски приказки", издадена от издателство "Летера" 2007 г, художник Максим Митрофанов /може да я видите тук /.
       Относно състава на самата торта - той ми беше, както се казва, "последна грижа" в тези натоварени дни. Все пак това беше нещо, което трябваше да престои в залата две денонощия, без да се развали и деформира. Направих шоколадов кейк по любимата ми рецепта за шоколадови блатове, между слоевете му сложих пълнеж от кайсиев конфитюр по подобие на тортата "Сахер", а под покритието имаше тъмен шоколадов ганаш. Това е една от най-трайните комбинации, която запазва вкусовите си качества по-дълго време, дори да се налага да престои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар