понеделник, 7 май 2012 г.

Две торти за възрастни - BMW X5 и филмови ленти

       Ще започна новия месец с една по-стара и една нова торта, които този път не бяха предназначени за деца. 
        
       Първата торта беше за сбирка на фенове по повод рождения ден на техния любимец. Става дума за един корейски артист, певец и фотомодел, който не ми беше известен до този момент - Lee Joon Gi /пиша го на английски, защото така и не разбрах точно как се произнася, моля да ме извините!/.Аз изгледах доста клипове с него, също и попрочетох някои неща - слава богу, сега човек може бързо да се информира за всичко. Всъщност в случая не ми се налагаше да влагам много творчество от себе си, тъй като трябваше да работя по идея, взета от друга торта, избрана от почитателите на артиста. Най-съществената част от украсата беше фотолента със негови снимки отгоре, като самите снимки също бяха предварително подбрани. За целта отпечатах кадрите на оризова хартия с ядивни бои, а самата хартия залепих върху захарна паста, която оставих да засъхне в желаната форма.


       Както вече казах, моят принос към измислянето на украсата беше малък - от себе си добавих само коланчето отстрани и подложката. Ето ги по-отблизо:


       Тортата беше доста лъскава - нещо, което не се вижда добре на снимките. По състав беше с бисквитен блат, крем от маскарпоне, рикота и сметана с парченца праскови и бишкоти за тирамису, сиропирани с компот от праскови.


       Втората торта беше нещо средно между 3D-торта и захарна фигура. Трябваше да изработя кола - BMW X5 - с размери около 25/15 см и висока също към 15 см, която обаче да може впоследствие да се премести от подложката на друго място. Идеята беше да направя колата колкото се може по-детайлно и точно и тя да може да се запази за по-дълго време, а не да бъде изядена веднага. В този случай, след като видът на тортата беше без значение, избрах пандишпанови готови блатове, слепени с маслен крем. С тях лесно се работи при моделирането и заглаждането, не се деформират при преместване и изработените фигури са по-трайни. Разбира се, за разлика от обикновените такива торти, тук не сиропирах блатовете.
       Опасявам се, че резултатът търпи критики по отношение на приликата си с истинския автомобил BMW X5 и вероятно един маниак на тази тема ще намери много несъвършенства, но все пак останах доволна от крайния резултат:


Отпред
Отстрани











       Може би собствениците и/или почитателите на BMW са сред най-запалените на тема автомобили, защото това е втората ми торта по модел на кола от тази марка, а малко оставаше да направя и трета преди време! Съдейки по тортите, човек може да реши, че има само два вида коли -  тези от филмчето "Колите" и BMW-та!

Няма коментари:

Публикуване на коментар