неделя, 21 април 2013 г.

Някои неща за момчета

       Както обещах, този път ще покажа и малко "момчешки" торти . Дадох предимство на дамите с куклите, сега идва ред на колите и битките!

       Първата от тортите беше по една доста изтъркана вече тема. Признавам, че когато за първи път видях филмчето "Колите" преди доста години, то веднага ми стана любимо и с голямата ми дъщеря го гледахме още няколко пъти на кино. Всъщност то и сега продължава много да ми харесва, но не бих искала да правя повече торти по тази тема, поне за известно време. В конкретния случай трябваше да изработя Матю и Макуин като главни герои, Франческо и особено Гуидо също трябваше да присъстват. Доколкото разбрах, малкият рожденик беше почитател на втората част на филмчето, така че вмъкнах и някои елементи, напомнящи леко за италианските градски пейзажи в нея. Направата на героите, макар и вече доста скучна, никога не ми е била проблем, но измислянето на нови и нови ситуации, в които да ги разположа, вече ми става трудно /а както съм споменавала, не обичам да се повтарям/.Ето как подходих в този случай:

Отстрани

Отзад

       Е, не може да се каже, че съм проявила особена оригиналност, но идеята беше за по-изчистена торта....Героите, както казах, са ми симпатични и мисля, че се справих безпроблемно с тях и този път:
       По-масивният "скелет" на колите изработих от слепен готов блат с маслен крем, оставен за кратко във фризера да стегне и изрязан в нужната форма. За по-малки такива основи предпочитам тази техника, отколкото оризоновата, защото по-лесно постигам правилна и гладка форма. Не съм снимала изработката в конкретния случай, но подобни постъпкови снимки съм качила в съответния раздел - можете да видите как става това при едно плюшено мече тук.       Втората торта също беше по често срещана тема - Мики Маус и приятели. И тези фигурки са ми приятни за правене, а тук имаше и повече възможности да се внесе разнообразие в оформлението - по-скоро е трудно да се подбере една от многото ситуации....Сега реших да направя колата на Мики, в която той и Мини да се возят. Щеше да има и други герои, разбира се. За да разчупя шаблона, промених стандартната цветова гама.

Отстрани
Отзад
       Тук също няма нещо особено интересно по изработката, което да изисква специални обяснения. Единственото, което беше ново за мен, е "стъклото" на колата - него направих от изомалт. Тъй като техниката на работа с него все още не ми е присъща, ще мине доста време, преди да има какво да споделя по този въпрос. Засега установих само, че той много лесно се разтапя, без да става кафяв, добре се оцветява и не се размеква при по-продължителен престой върху тортата.

     Ето и една-две снимки от по-близък план:       И третата "момчешка" торта не е по особено оригинална тема, затова пък резултатът се получи нестандартен:


       Вероятно няма човек, който да не разпознава този герой! Аз всъщност много харесвам класическия стар филм за Батман с участието на Джак Никълсън и темата ми стана интересна, пък и досега не бях се сблъсквала с нея. Доста харесвам тази си торта, въпреки че Батман стана късокрак - нещо не прецених височината на горната част от тялото и когато я поставих върху тортата, вече беше късно за корекции...По тази причина не успях също да го направя, както го бях замислила първоначално - да стъпи с единия си крак върху каменната глава на водоливника под себе си /така беше на снимката, която ползвах за вдъхновение/. Иначе главата и торса направих отделно, когато изсъхнаха, ги поставих със съответните подпорни клечки в края на тортата /почти на ръба, което е рисков момент - необходима е повече от една клечка за опора!/, после добавих краката /те са залепени за борда и не беше нужно дълго да съхнат/, и накрая оформих корема и таза, които са свързващото звено между другите части. Мантията сложих още мека на мястото й, след което придадох гънки и ги подпрях със салфетки и фолио до втвърдяването.


       И накрая ще завърша с една вече наистина необичайна тема, вдъхновена от нова серия играчки /нова и за мен, докато не се запознах отблизо с нея/. Тя беше за сина на мой колега - досега бях правила за малкия Данчо цели две торти на тема "Колите" в две поредни години. За мое облекчение този път беше нещо различно. Ставаше дума за т.нар. SKYLANDERS - комбинация между реални играчки и компютърни персонажи. Фигурките се движат върху основа, която генерира съответни изображения и игрови ситуации върху екран. Ето тук може да видите вдъхновението за настоящата ми торта.

                               
       Естествено, получих инструктаж за любимите герои на Данчо - основната фигура трябваше да бъде сякаш от разтопена лава и огън:       За съжаление тук се поизложих със снимките, които станаха направо ужасни - опасявам се, че въпреки обработката, която претърпяха, не дават много ясна представа как изглеждаше тортата в действителност. Иначе "героите" се получиха, както си ги представях:
       Късно забелязах, че преди "фотосесията" едното ухо на синия мъник беше паднало, затова на всички снимки той е леко осакатен....важното е обаче, че забелязах все пак и ухото беше залепено своевременно. Сега е моментът да спомена, че в такива случаи ми е доста трудно да прикрепя с айсинг вече втвърдени и счупени впоследствие части. Напоследък обаче открих начин да се справя с това, като при залепването временно фиксирам отчупената част с карфица, която после изваждам - дупчицата от нея е малка и почти не се забелязва. По този начин изсуших в желаната форма и някои части от пелерината на Батман по-горе.
       Иначе по отношение на изработката има един-два момента, които може би се нуждаят от обяснение. Изпъкналият ръб на борда, който е около половин сантиметър дебел, направих с помощта на допълнителна ивица готов блат в горната половина на тортата /поставен преди покриването/, за да избегна дебелия слой захарно тесто, който лично за мен е неприятен. Огненото създание изработих от тестото на Нелка, за което съм споменавала вече в предишни публикации. След като леко се втвърди, налепих отгоре парченца разточена моделираща маса, но от друг вид, за да залепне по-лесно. Цялата фигура първоначално беше бяла, оцветяването е с въздушна четка и дъстове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар