вторник, 23 октомври 2012 г.

Туризъм и други пътувания

       Напоследък имах повод да направя две торти за възрастни /кой повече, кой по-малко/, които бяха свързани по един или друг начин с пътувания в различни посоки. В тази публикация няма да има постъпкови снимки от етапите на изработката, а просто повече снимки на дребните детайли , които и при двете торти бяха в изобилие.

       Първата торта беше предназначена за 79-я рожден ден на една обичана от децата си жена. Поръча ми я по-малката й дъщеря, моя съученичка, която от години не живее в България и търсеше начин да направи интересен подарък за майка си, макар и от разстояние. Известно време обсъждахме украсата и стана дума, че на младини майката е била запален турист. Планините са едни от любимите ми неща за правене /и обикаляне/,а Нина /моята съученичка/, която всъщност живее в Холандия, направо изпитваше носталгия по Рила и Пирин - вероятно така става, ако живееш под морското равнище! Така че тортата трябваше да е планина. Нина ми описа туристическата екипировка, с която майка й е обикаляла преди години - брезентова раница, червена кърпа за главата на бели точки и т.н. Е, поне оформянето на планината  беше вече отработено от мен при една от предишните торти /по закона на сериите/. Оставаше само да започна да добавям детайлите - за щастие добре познати.

Изглед отпред
Отстрани
Отстрани

Отзад

       Както се вижда, не пестих откъм подробности! Този път обаче за мое удовлетворение ми се случи нещо, което не винаги се получава - след предаването на тортата разбрах, че рожденичката е оценила по достойнство всеки детайл - от раницата и обувките до маркировката край пътеката. Дори беше разпознала чешмата /за разлика от мен всъщност/!
Ето как изглеждаха някои елементи отблизо:





       Тортата беше Медовик с вишни и орехи, което допълнително улесни моделирането на планинския връх. Този път не ползвах допълнителна подложка в средата, както при предишната "планина".


       Втората торта е коренно различна от  тази, единственото общо между двете е темата за пътуването и любимите места. Тя беше за млада жена, чиято любима туристическа дестинация е Италия, и най-вече Рим. Италианската тема е друга моя слабост, въпреки че все още не съм виждала Рим с очите си. Е, наложи се да работя по снимки на римски улички, сгради и забележителности. Така се увлякох, че ако имах повече време, сигурно щях да направя и фонтана Треви! Няма повече да разказвам за работата по тортата, а ще покажа по-отблизо някои от архитектурните ми фантазии:

        
       Това са снимки от всички страни,  а ето и някои детайли в по-близък план:



Фонтан
Спагети и вино

Къщи....
....и още къщи


 



       И черешката на тази торта - спагетите отгоре:


       По отношение на изработката се спомена само, че фасадите на сградите направих предварително и оставих да съхнат върху покрита с фолио купа, за да изсъхнат в правилна извивка, отговаряща на диаметъра на бъдещата торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар