неделя, 7 октомври 2012 г.

Малка американска, или отново 2 в 1 - покер и бейзбол

       Предполагам, че ако живеех в САЩ, щях често да изработвам подобни торти, но не очаквах, че тук ще имам случай да правя такива. Е, сега направих две неща, които досега не бях опитвала - бейзболна ръкавица и карти за игра. Тортичката, за която бяха предназначени тези украси, беше доста малка и не бих ви занимавала с нея в отделна публикация, ако този път не заснех постъпково изработването на ръкавицата. 
       Тази торта направих за един ден /или по-скоро нощ/, тъй като поръчката й стана буквално в последния възможен момент за това. Предвид ограниченото време тя беше от готови блатове, но по една сполучлива рецепта за бананово-кокосова торта /има я в раздела с рецептите/. Диаметърът й беше около 20 см с украсата. Тя беше замислена като изненада за рожден ден на мъж със слабост към бейзбола и покера, и при обмислянето на украсата веднага в главата ми изникна бейзболна ръкавица, хванала карти за игра. Така и направих:

Изглед отпред
Изглед отстрани
       Основният ефект, разбира се, идваше от ръкавицата, затова най-много усилия отделих за нейната направа. Ето как изглеждаше тя от всички страни:





       Този път, както вече казах, заснех всички по-важни етапи от изработката й. За съжаление, не се сетих да снимам крайния резултат преди поставянето на картите, тъй като много от детайлите бяха скрити от тях. 
       Както се вижда, ръкавицата беше големичка - около 15-16 см в най-широката си част, и висока към 5 см. Изработих основата от оризон, който моделирах, огънах и подпрях да засъхва в желаната форма:

Моделираната форма
Измазване с масло и трохи от блата








       

      
        
       След като измазах с масло засъхналата и втвърдена оризонова основа, първо добавих парчета моделираща маса на местата на ръбовете и задебеляванията, а после покрих отгоре с неоцветена такава:

Добавяне на парчетата ММ
Първото покриване със ММ


       След това, вече по-внимателно, покрих ръкавицата с предварително оцветена в кафяво ММ, като оставих малки участъци по ръбовете, на които бялото щеше да се вижда под бъдещите шевове, както беше на снимката, ползвана от мен за модел. Не ме питайте обаче как точно изрязах парчета с необходимия ми размер, защото това стана с напасване и изрязване с ножичка след поставянето и не може да се обясни и заснеме!

Покриване с кафява ММ
Добавяне на подробностите











       След покриването с кафява ММ оставаше вече приятната част - релефът и детайлите. Имитирах релефа на кожата с помощта на топче намачкано алуминиево фолио, което притисках отгоре. Направих вдлъбнатини на местата за шевовете и очертах гънките и шевовете. На този етап използвах еърбръш, за да придам на кафявото окончателния цвят. Накрая добавих шевовете от фитилчета ММ, надписите и боядисах със златна боя катарамата и ръба на дупчиците.
       А през времето за изработване на ръкавицата бях оставила да съхнат предварително направените карти за игра и чипове. Чиповете бяха от бяла ММ, която боядисах отгоре в желания цвят, после добавих белите ръбчета отстрани. Картите направих от гъмпейст. Белите чипове, които не са типични като другите, имитираха цвета, релефа и шевовете на бейзболната топка.


       Качеството на постъпковите ми снимки не е на ниво, тъй като обичайно изработвам украсата на тортите в по-късните часове и вече отдавна е тъмно - какво да се прави, примирила съм се, че очевидно нощта е моето време за творческа работа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар