Това е първата от двете торти, предназначена за първия рожден ден на Александър. Водещото в украсата тук трябваше да бъде плажната топка, която изработих с помощта на стиропорена сфера, покрита с фондан. По принцип не съм почитател на неядивните тортени декорации, и в други случаи съм изработвала подобни елементи от оризонова смес. Тя обаче не може да се заглади до тази степен, която ми се искаше да постигна при плажната топка - нещо много гладко и лъскаво, без собствен релеф. Останалите аксесоари по тортата бяха вече изцяло ядивни, ако изключително твърдото желатиново тесто на кофичката може да се приеме за такова.....Ето как изглеждаше тортата, погледната от други ъгли:
Отстрани |
Отстрани |
Общо взето, по изработката няма нещо специално за отбелязване, освен кофичката, за която ще стане дума по-нататък. Част от играчките за пясък направих, като ползвах една-две истински такива като "калъп". Сега ще дам един поглед отблизо към детайлите.
Втората "плажна" торта също включваше кофичка за пясък, този път като основен елемент на декорацията. Тъй като тя трябваше да стои върху тортата /еклерова по състав/ и да бъде видимо пълна с пясък, мидички и т.н., усилията ми бяха насочени към това да я направя възможно най-лека - това ще видите на постъпковите снимки.
Отстрани |
Отзад |
Освен кофичката особеното в изработката тук беше и покриването. Първоначално покрих само борда, като за целта изрязах по-светлосини ивици захарно тесто, подредих ги върху една идея по-дебело разточено такова с по-наситеносин цвят и продължих с разточването до желаната дебелина. На мястото на снадката отзад на тортата прикрепих едно от водораслите. Накрая покрих отгоре с жълтата захарна паста, като изкуствено удебелих краищата чрез подгъване.
Пясъкът и на двете торти е направен от парчета готов пандишпанов блат, смлян в електрическа мелничка за кафе. Същият ефект се постига и със смлени бисквити тип чаени.
Ето как изглеждаше отблизо кофичката тук, чиято изработка успях да снимам детайлно:
И сега минавам към "полезната" част от публикацията - постъпковите снимки.
ИЗРАБОТКА НА КОФИЧКА ЗА ПЯСЪК ОТ
ЗАХАРНО ТЕСТО
Най-вече трябва да отбележа, че за изработването на подобни декорации е подходящо по-бързовтвърдяващо тесто от типа на желатиновото тесто на Нелка или захарна паста с добавена към нея тайлоза. Проблемът при желтиновото тесто в чист вид е, че малко трудно става "обличането" на дребни елементи. При кофичките в случая използвах готова захарна паста от типа на Ково-пастата, към която добавих тайлоза. В този случай обаче трябва да се даде доста време за съхнене на кофичката /минимум два цели дни/.
Пясъкът и на двете торти е направен от парчета готов пандишпанов блат, смлян в електрическа мелничка за кафе. Същият ефект се постига и със смлени бисквити тип чаени.
Ето как изглеждаше отблизо кофичката тук, чиято изработка успях да снимам детайлно:
И сега минавам към "полезната" част от публикацията - постъпковите снимки.
ИЗРАБОТКА НА КОФИЧКА ЗА ПЯСЪК ОТ
ЗАХАРНО ТЕСТО
Най-вече трябва да отбележа, че за изработването на подобни декорации е подходящо по-бързовтвърдяващо тесто от типа на желатиновото тесто на Нелка или захарна паста с добавена към нея тайлоза. Проблемът при желтиновото тесто в чист вид е, че малко трудно става "обличането" на дребни елементи. При кофичките в случая използвах готова захарна паста от типа на Ково-пастата, към която добавих тайлоза. В този случай обаче трябва да се даде доста време за съхнене на кофичката /минимум два цели дни/.
За да наподобя формата на кофичка, подбрах една чаша за уиски, която беше със желания от мен размер. В случая с другата кофичка, която беше малко по-голяма, използвах пластмасова саксийка за цветя. Покрих плътно с прозрачно фолио и намазних повърхността му.
Разточих фондана с дебелина като за торта, след което по подобен начин покрих чашката, стараейки се да постигна възможно най-голяма гладкост.
За да стане по-лесно покриването до ръба на чашата, използвах тази кръгла кутия - така излишната част от фондана пада надолу и заглаждането става по-лесно.
Излишната част отстраних с резец за пица - тук не беше необходимо да се старая ръбът да е идеално гладък /но все пак не трябва и да е вълнообразен!/.
Тъй като предвиждах в кофичката да има фигурка на детенце, мидички и пясък /както виждате на снимките на тортата по-горе/, не ми се искаше да се получи много тежка конструкция. Затова изрязах от бързосъхнещото желатиново тесто едно кръгче с диаметър малко по-малък от диаметъра на ръба на бъдещата кофичка. След изсъхването то влезе донякъде в нея и така можах да запазя долната й част напълно куха.
Направих и дръжката на кофичката, която оставих да съхне извита върху подходяща по размер стиропорена топка. Както вече стана дума, оставих нещата в този вид да съхнат две денонощия.
Тук вече съм поставила бялото кръгче във напълно изсъхналата кофичка. От него до ръба остана разстояние около два сантиметра.
С помощта на лента от фондан направих по-обемен и гладък ръба на кофичката От вътрешната страна не се старах чак толкова, колкото от външната, защото тази част щеше да остане скрита от пясъка.
На този етап залепих с айсинг и дръжката на кофичката, подпрях със салфетки и оставих още няколко часа да съхне.
И остана приятната част - пълненето на кофичката. Предварително си бях направила детската главичка и "щипките", както и мидичките с помощта на молд. За залепване на по-обемните фигури използвах айсинг, а пясъкът се задържа практически без особени усилия с малко притискане.
Естествено въпреки максимално олекотената конструкция кофичката все пак си имаше тежест, затова преди да я поставя върху тортата, забодох под нея две сламки, отрязани на нивото на покритието. Залепих я с айсинг и като допърнителна опора поставих едно тънко фитилче жълт фондан около долната й част - това така или иначе остана скрито от "пясъка" в основата.
Надявам се да съм била полезна за някой, който ще се захване със подобна задача! До следващия път - и се надявам това да бъде по-скоро!!
Изключително интересно и полезно! Благодаря за споделянето :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, ако наистина може това да Ви е от полза! Благодаря и аз!!
ОтговорИзтриване