вторник, 6 ноември 2012 г.

Нещо за бебетата

       Като оставим настрана страхотиите за Хелоуин, в последните седмици направих и две торти за бебета. Едната от тях беше за традиционната женска сбирка след раждането на детето, а другата - за първи рожден ден. Както ще видите, те обаче бяха доста различни като идея - едната от тях беше с типичните "бебешки" елементи, докато другата имаше приказен сюжет за радост по-скоро на родителите.

       Тортата за сбирка при новородено детенце беше малка, но комбинирана с кексчета в същия стил. Този вариант винаги ми е допадал, защото дава възможност за една раздвижена и стилна подредба на празничната маса. Майката на малката Мелиса беше харесала предварително два модела на торти - едната с бебенца, другата като 3д-мечета. По мое внушение изменихме концепцията и комбинирахме двата елемента. От себе си добавих множество копчета, един любим за мен детайл. Ето какво се получи в крайна сметка:

Фигурките отблизо
Надписът











       Ето как изглеждаха и част от готовите кексчета преди да бъдат разположени около тортата:


       И ето крайният резултат от двете части:


       Това, разбира се, е една малка част от мъфините, които бяха общо тридесет на брой, достатъчни да покрият голяма част от масата.


       Втората торта беше за първия рожден ден на момченце. Тук от самото начало се разбрахме с майката, че тортата ще е повече за нейна радост, отколкото за радост на сина й, но на тази крехка възраст и без това е съмнително доколко детето ще може да оцени украсата! Дълго обсъждахме елементите, в крайна сметка се спряхме на един по-големичък заек и къщичка с гъбки около нея. За къщичката с гъбките работих по снимка на подобни играчки, ушити от дебел плат /видяна и харесана от майката на малкия Коси/. Въпреки разнородните елементи мисля, че стана една весела и цветна тортичка, която много си харесвам:

 


       Тук направих постъпкови снимки от изработката на къщичката на зайчето, която беше куха отвътре и направена от захарна паста. Първият етап не съм успяла да заснема - той включваше изрязването на предната и задна част, двете с еднакъв размер и форма, и поставянето им да съхнат върху извит за целта картон, закрепен на стъклен буркан.

   На този етап съм сглобила двете части, вече изсъхнали, с помощта на парченце захарна паста отвътре и айсинг. Също така съм оцветила стените с помощта на въздушна четка.






   Ето как изглеждаше това отгоре.







   После добавих рамките на вратичката и прозореца и поставих парченца вафлена кора като основа за бъдещия покрив.







   Неравностите по вафлената основа изгладих с помощта на маслен крем.







   Върху така загладената повърхност поставих изрязано по размер и с предварително придаден релеф парче оцветена захарна паста.






   Накрая добавих клонките и коминчето. Така получената къщичка беше доста лека, но за по-голяма сигурност преди да я поставя върху тортата, забодох две сламки под мястото на двата ъгъла.






      
       И накрая ще покажа едно "бебешко" кексче, изработено от мен като подарък. То е един доста набързо направен експеримент / и съответно с доста недостатъци /, при който използвах силиконов молд. Отдавна имам тази формичка за бебешка фигура и винаги съм имала големи резерви към нея, защото предпочитам да моделирам фигурите ръчно. Тук обаче реших да го използвам пробно за идеята, която ми беще хрумнала - бебенце в цвете:





       Както казах, предвид краткия срок на изработка, има много кусури, но идеята ми хареса, а и търпи много вариации, които бих могла да използвам в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар