неделя, 30 септември 2012 г.

Хайде на ски!

       Предвид попроточилото се лято тази година това звучи малко не на място! Всъщност обаче имах цели два повода да се замисля за ските през миналата седмица. На първо място, сега е моментът, в който аз и моите приятели с влечение към зимните спортове обсъждаме подробности за зимната си почивка, тъй като от години караме ски извън България и това е свързано с повече предварително планиране. И - съвсем навременно в тази връзка - получих поръчка за торта на скиорска тематика! Признавам, че бях приятно изненадана и вдъхновена от темата.
       Първоначално ставаше дума за малка тортичка със скиор и борче отгоре, но в хода на обсъждането планът се промени - тортата трябваше да стане по-голяма и освен споменатите фигури да има и самолетче. Веднага си представих планински връх с прелитащ отгоре самолет и стръмни писти под него - един амбициозен проект, като се има предвид, че и скиорът, и 3d-тортите са си трудни за правене. Това обаче не ме спря да го планирам и бях много доволна, че желаният от мен ефект беше до голяма степен постигнат. Ето как изглеждаше тортата, погледната от всички страни:

Отпред
Отзад
Отстрани
Отстрани
       Височината на "планината" без самолетчето беше около 20-22 см и я направих по техниката на двуетажните торти, т.е разделена на две с допълнителна подложка по средата. Ето няколко снимки от процеса на работата:


        Както може да се види, използвах междинна подложка за горната част. Първо обаче наредих всички блатове един върху друг /без крем/ и ги изрязах според исканата форма. Сглобих двете части на тортата поотделно и оставих да стегнат /неизмазани отвън/. Излязах излишната част от горната подложка по размера на моделирания "връх" и поставих върху долната половина на тортата, като използвах сламки за опора. Измазах всичко вече в сглобен вид - първо с маслен крем с трохи от блата, а по-късно с чист маслен крем за изглаждане.
        Самолетчето не ме затрудни особено, но не мога да кажа същото за фигурата на скиора! Поначало изправените фигури с такива размери /височината му беше 9-10 см/ са проблемни, особено в такава специфична поза и с такъв наклон на тялото. Главата, торсът и краката направих поотделно и оставих да съхнат преди окончателното сглобяване:
Частите в процес на съхнене
        Искаше ми се да го разположа  в долната част на "пистата", но това не ми се отдаде - наклонът на тялото ставаше прекалено голям. Примирих се и го закрепих на подложката, като за опора използвах двете щеки и едно от борчетата. Цветовете на якето, каската и панталона бяха в съответствие с реалния екип на рожденника.

Скиорът в различните проекции

Самолетът в облаците
       По състав тортата беше комбинация от две любими рецепти - модифициран от мен шоколадов блат с кафе и натурален шоколад с орехов крем по рецептата за немска шоколадова торта /има я в раздела с рецепти/.

6 коментара:

 1. Благодаря ти за споделения постъпков процес! Тортата е супер!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря и аз! Надявам се в бъдеще постъпковите снимки да стават повече, макар че не откривам топлата вода...по-скоро съм обикновен водопроводчик!

  ОтговорИзтриване
 3. Мери, преди време ти благодарих за тези постъпкови снимки и ето ме днес отново при тях! Предстои ми да правя торта планина и се надявам, че нямаш нищо против да ползвам показаното от теб :)

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ти и аз за проявения интерес! Разбира се, че нямам нищо против да ползваш снимките, в крайна сметка за това ги правя! Поне малко полза да има от тях...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мисля, че успях да се справя с моята планина http://antoaneta77.blogspot.com/2013/02/blog-post.html . Можеш да бъдеш сигурна, че ползата, от това което споделяш е голяма :) Благодаря ти, надявам се, че и аз ще успея да помогна на някой, тяка като ти помогна на мен :)

   Изтриване
  2. Ааа,сега разбирам за коя торта говориш, видях я наскоро....Били сме май на една и съща вълна тогава, ще видиш скоро последната ми торта!

   Изтриване