четвъртък, 2 август 2012 г.

Гости с преспиване, или пижаменото парти на Бояна

      Както вече споменах миналия път, тортата днес ще е на тема "пижамено парти". Това е една от особено важните за мен торти, защото беше за рождения ден на голямата ми дъщеря Боби, която навърши 11 години наскоро. За разлика от други години, когато до последния момент не ми беше ясно каква трябва да бъде украсата, сега нямаше бурна смяна на желанията - още отпреди месеци всичко беше решено. Този път дори по отношение на състава на тортата Боби беше категорична - искаше многоцветна кокосова торта, чиито снимки беше виждала в моята компютърна "колекция" с избрани рецепти от нета. Изрично ме предупреди да започна с работата по-отрано, за да имам време да направя разноцветните блатове и достатъчно на брой захарни фигурки, наподобяващи нейните приятелки...и понеже не присъстваше на подготовката и сглобяването, постоянно проверяваше по телефона докъде съм стигнала.
       Трябва да призная, че по ред причини досега никак не ми вървеше с тортите за рождения ден на Бояна. Той се пада през най-горещите летни дни, а обичайно го празнуваме извън София, тоест има рисков транспорт в жегата. Миналата година тортата й трябваше да е яркорозова, а аз използвах нов вид сладкарска боя, който не беше добър избор и в крайна сметка се получи нещо като "пепел от рози". Още по-миналата пък използвах нова захарна паста, която се свлече и набръчка по страничните части - единственият ми такъв случай досега! Тази година обаче се отсрамих за досегашните неуспехи - тортата стана точно така, както дъщеря ми искаше, и беше транспортирана без провали до партито! Ето я и нея:

Изглед отпред
Отстрани
ОтстраниОтзад

       Всъщност идеята с леглото и наблъсканите в него момиченца не е особено оригинална, но Боби не искаше и да чуе за друг дизайн. Предложих й поне две-три мои идеи, но тя не ги одобри - а тъй като те си бяха сложни като замисъл, аз не настоявах много. Независимо от всичко темата е много благодатна и всеки може да внесе в нея нещо по свой вкус.
       Относно фигурките мисля, че се справих достойно с бройката. "Рожденичката" е в цветовата гама на Бояна, малката ми дъщеря имаше избор между две от чернокосите момиченца, имаше и червенокоска и няколко брюнетки за останалите." Присъстваше" и нашата котка Съни. На този етап обаче все още нямаше фигурки на момчета....

       Ето поглед отблизо към рожденничката от тортата:


       А ето и някои от останалите фигурки:


       Естествено, фигурките бяха разпределени по взаимно споразумение още преди поднасянето на тортата. На следващата снимка се вижда как всеки е застанал в изходна позиция и очаква духването на свещите:       Както споменах в началото, тортата беше многоцветна - приготвят се множество блатове, тестото за всеки от които се оцветява със сладкарска боя в различен цвят, и те се съединяват с бял крем. Вкусът е наситено кокосов. Този път направих последователни снимки в хода на работата, които можете да видите заедно с рецептата в раздела "Стъпка по стъпка". Ефектът при разрязването е поразителен сред децата:

       За пижаменото парти имаше и почерпка - бисквитки с формата на фунийки сладолед, всяка с размер около 5 см:

       Всъщност самият рожден ден си беше едно "гости с преспиване" - имаше много дечица /и възрастни/, които останаха през нощта и на следващия ден! Така изглеждаше истинското пижамено парти:
  
      
              Тази публикация май стана досадно дълга......засега довиждане!


2 коментара:

  1. Жива и здрава да ти е Боби :-)Да ви слуша и радва много. Тортата е станала просто супер.Кревата много ме кефи ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Дано да продължи да ни радва и в тийнейджърските си години, които тепърва започват....

      Изтриване