сряда, 6 февруари 2013 г.

Още малко чудовища или битка с дракона

       Тази торта не е следваща поред в списъка на тазгодишните ми творения, но отново е свързана с едно всяващо страх създание - дракон. Този път не съм наблегнала на постъпковите обяснения, но няма нищо ново в метода ми на работа, което да не съм споделяла досега. Пък и снимките на детайлите са доста много, така че всичко ще е достатъчно онагледено.

       За пореден път се опитах да изобразя с помощта на захар една цяла приказна история. Желанието на рожденника Сашо, син на мои близки приятели, беше "да има голям дракон и много рицари, които той е убил"....въобще доста кървава ситуация! Само да спомена, че миналогодишното му желание беше торта с хиляди вампири и зловещ замък с големи крила - резултатът можете да си припомните тук. Не мога да преценя дали с израстването става по-лесно или по-трудно да изпълня желанията на Сашо, но в случая се почуствах много доволна от темата. Приказките и приключенските истории и до ден днешен продължават да ми харесват!

         На първо време се заех с дракона. Идеята ми беше той да е разположен на склона на планина с останки от старинна крепост, и оттам да бълва огън към рицарите в долината. Големината на готовия дракон, който направих два дни предварително, беше около 20/6/10 см без опашката. За основа на фигурата отново исползвах оризонова смес, както можете да видите при изработката на динозавъра от предишната тема - тук. По същия начин направих отделно тялото и главата. Единствената разлика беше, че умишлено добавих повече от обичайното количество бонбони маршмелоуз в сместа, поради което тя остана по-мека и пластична и така успях на третия ден да разположа дракона върху тортата, без той да стърчи неестествено настрани - огънах го леко, където беше необходимо. Опашката е в по-голямата си част само от захарна паста. Използвах лилаво оцветена ММ за покриването, като отгоре добавих допълнителните цветове с дъстове и златна боя. Релефът на люспите е придаден с помощта на силиконов молд за малки керемидки. Ето и създанието в готов вид, вече като част от тортата:



      На втория етап направих тортата. Тя беше шоколадово-орехова по новата рецепта, която измислих, и която добавих в раздела с рецепти наскоро. Практически е двуетажна, като второто ниво е стъпаловидно. Сглобяването на подобна "планина" с височина около 20-22 см можете да видите тук. Двете нива са на отделни подложки със сламки за опора. След придаването на формата са измазани с масло и трохи от блатовете. Покриването направих наведнъж със сиво-бежова захарна паста, която в последствие боядисах отгоре с въздушна четка. Цветът на покритието на подложката беше по-светъл, жълтеникав.
     
     След сглобяването, покриването, боядисването и другите подобни трудоемки дейности дойде и веселата част - пресъздаването на приказката....




Отстрани
Отзад



       Имах известни терзания по въпроса как да направя дракона да бълва огън. Първоначално опитах да сложа огнена струя, излизаща от устата му, която достига до земята, но резултатът не ме удовлетвори и така се спрях на варианта с вече избълвания огън и обгорената земя около него. За оцветяването на пламъците отново ми помогна въздушната четка.

       Искрено се забавлявах с правенето на рицарите, всеки един с ръст около 5см. Тъй като те бяха паднали на земята, изработката всъщност не беше никак трудна. Едно хрумване, което се оказа добро, беше да използвам за броните и щитовете един силиконов молд за репефни копчета! Ето и по-близки снимки от "бойното поле":




       Позите на рицарите дадоха поводи за обсъждания  - един от тях направих със стърчащо от гърба му копие - очевидно убит не от драконовия огън....може пък единственият оцелял да е бил предател...кой знае?

       И накрая ето и две снимки от настъпилото опустошение - преди...



        ......и след.....




       За съжаление отново не мога да покажа разрез на тортата, защото тя изчезна без остатък /както може да се види от последната снимка/!

       

      

Няма коментари:

Публикуване на коментар