сряда, 13 февруари 2013 г.

Няколко торти за начеващи тийнейджърки

       Тази година по обясними причини много актуална за мен е цифрата 12 - дъщеря ми Боби и повечето й приятелки от класа достигат тази възраст. От една страна, те са си все още деца, но от друга пубертетът не прощава, желанията и вкусовете им драстично се промениха в сравнение с времето само отпреди няколко месеца....Тук ще видите три торти за общо четири момичета на възраст между 11 и 13 години, при които се опитах да отвърна на новите им желания и предпочитания.

       Първата торта беше за 13-я рожден ден на Ивана, дъщеря на мои приятели. Тя рисува много добре и сериозно се занимава с това от години. Предпочитанията й са към графиките и портретите с молив. Когато обсъждахме украсата на тортата, акцентът върху творенията й веднага ми се видя особено подходящ, още повече самата Ивана искаше да преобладава черно-бяло-сивата гама. Тя избра някои от любимите си рисунки, които аз разпечатах върху захарна хартия. Оставаше само да измисля подходящата "маса" за тях.....

Отпред
Огстрани

       Както казах, самите рисунки свършиха повечето работа. Удоволствие ми достави изработката на моливите и гумата, както и на панделката - тя е направена с помощта на подложка за захарна дантела на "Шугървейл". Черепите по тортата са изработени чрез силиконов отпечатък.


       Тортата е двуетажна, като двата етажа са с диаметър 21-22 см /еднакви/. Общата височина  е около 22-24 см, по средата има подложка и е сглобена по техниката на двуетажните торти. Обличането с готов блат и покриването е общо за двата етажа. Отстрани е оцветена в лилаво с помощта на въздушна четка.


       Втората торта беше за две съученички на Боби - Вики и Нона, които са родени в един и същи ден. Тази година те решиха да празнуват заедно, така че тортата за тях се превърна в една сложна задача. Трябваше за всяко момиче да има отделна част със различна по тема украса. Вики искаше да има нещо "парижко" - най-вече Айфеловата кула. Нона, която е много артистична, се беше ориентирала към нещо театрално - като сградата на Народния театър например..... Сами виждате колко трудна беше задачата!
       Още в самото начало ми се се изясни, че няма как тортата да е от едната страна като Айфеловата кула, а от другата като Народния театър. От друга страна, две отделни толкова различни по тема торти също щяха да се комбинират трудно. Много мислих по въпроса как да стане, и все не бях доволна напълно от идеите си. Накрая се ориентирах към варианта с две различни по форма допиращи се торти със желаните елементи отгоре, обединени от единна цветова гама. Бях се спряла на определени цветове, дори направих доста предварително подложката. Истината е обаче, че в хода на работата нещата така се извъртяха, че резултатът стана съвсем различен....е, останах си с една готова подложка в резерв и направих нова. А тортата в окончателния си вид ми хареса повече, отколкото всички предварителни проекти.

Отпред
Отзад
       При изработката на Айфеловата кула и театралната маска отново използвах захарната дантела. Кулата е сглобена от четири части, изрязани от бял фондан, върху които залепих черна дантела. Оставих да съхне няколко дни. Накрая боядисах ръбовете в черно и добавих липсващите допълнителни елементи от черен фондан. Отгоре е напръскана със златна боя с въздушна четка. Маската е направена по подобен начин, като съхненето стана върху една истинска венецианска маска. Снимките са печат върху захарна хартия.


       По същество двете торти са оформени по техниката за етажите на крива /скосена/ торта - това можете да видите в раздела "Стъпка по стъпка". За да ги наместя една до друга, изрязах част от ръба на по-голямата дъговидно.


       Третата торта е за още една съученичка но дъщеря ми - Ния. Не знам защо, сред момичетата от техния клас е много на мода темата за мустаците, и то не каквито и да било мустаци, а с определена форма. Ето тук  можете да видите за какво става въпрос. Както се вижда, това е нещо, достойно направо за Еркюл Поаро!
       Друга култова модна тенденция в училище е темата с английското знаме - сигурно сърцето на английската кралица се свива, като вижда къде го слагат....Е, в случая аз трябваше да вмъкна някак и знамето в мустачената торта на Ния.
       За мустаците бързо взех решение - разпечатих на захарна хартия много картинки с тях и надписи, попаднах и на един надпис с думата MANIA, който много ми допадна, защото съдържаше изписано името на рожденничката. Направих и захарни мустаци на клечка, каквито се предвиждаше да има на партито. Първоначално си мислех да направя знамето на подложката, но в крайна сметка ми се видя по-интересно да го оформя като панделка.



       Релефът на тортата и ръбовете й направих по една прясно измислена от мен техника. Покрих с бежова захарна паста двата етажа, след което взех едно парче плат на мрежовидни дупки:


       С този плат притиснах тортата от всички страни, за да се отпечати релефът, накрая стиснах ръбовете, за да ги изтегля нагоре и настрани през самия плат. Накрая напръсках леко с по-тъмнокафяво с помощта на еърбръша. Панделката е направена като апликация върху тъмносиньо с червено-белите мотиви, върху които разточих леко, а после изрязах да стане като лента с равни ръбове.


       Като вкусове нямаше нищо ново - шоколад с орехи по новата рецепта, шоколад с малини и "Династия".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар