сряда, 14 ноември 2012 г.

Героите на "Baby TV"

       Когато децата ми бяха в доста невръстна възраст, открих, както и много други майки около мен, че съществува телевизионен канал, наречен Baby TV. Това беше програмата, по която можеше да се види как с часове се повтарят до втръсване музикални мотиви, движения, думички и разнообразни приковаващи вниманието картинки - точно нещата, които много малките деца искат да виждат и чуват и които аз не можех да им дам. Не че някога станах горещ привърженик на тази детска програма, но тя ми е осигурявала доста относително спокойни часове за работа или почивка в къщи. Децата ми отдавна излязоха от бебешката възраст и аз забравих за съответния телевизионен канал, но наскоро отново ми се наложи да си го припомня.
       Това, разбира се, стана във връзка с една торта. Тя беше за именния ден на малката Димана и родителите й имаха доста ясна идея как да изглежда отвън и отвътре. Като рецепта се бяха спряли на кокосова торта с разноцветни блатове - един много вкусен и ефектен сладкиш, който горещо препоръчвам. Украсата беше свързана с едни от симпатичните герои на Baby TV и тяхната къщичка-дърво.Не ми е много лесно да кажа или преведа името им, но тук можете да видите как изглеждат.

       При обсъждането на украсата на тортата веднага се очерта един проблем за мен. Майката на Димана държеше като елемент от нея да присъства дървото-къщичка. То само по себе си беше много интересно и ми хареса. Не представляваше трудност да го изработя като 3д-фигура или да оформя горната повърхност на тортата като короната му. То обаче цялото беше на дребни цветенца, които не ми беше възможно да нарисувам. Трябваше да измисля нещо друго и постепенно ми дойде наум да използвам ядивна хартия с цветен мотив. Ето как в крайна сметка стана всичко:







        На снимките резултатът не се вижда съвсем добре от този ъгъл, но захарните "плочки" с щампованите цветя бяха на три нива с намаляващ нагоре диаметър. Окончателното сглобяване доста ме притесняваше, тъй като досега не бях правила торта с такива относително свободни декорации от ядивна хартия. Не съм снимала поетапно, защото нямаше много какво да се снима. Просто няколко дни преди изработката на тортата залепих хартията с цветята, предварително изрязана с вълнообразен контур, върху лист разточена на около 0.4 - 0.5 см моделираща маса. За залепването използвах стандартния метод със затоплена "Кристалина", но  задържах хартията за кратко на пара, за да се прилепи по-добре. Внимателно изрязах излишната част точно до ръба на хартията и оставих да изсъхне. Долният лист не ме притесняваше толкова, защото щеше да легне върху втория етаж на тортата и само краищата му щяха да стърчат извън очертанията й. Двата горни обаче бяха свободни от подложка, освен в центъра. Слава богу, нищо не се счупи или огъна и безпроблемно се получи желаният от мен резултат. Отделните нива на короната бяха на разстояние около сантиметър едно от друго, като за опора в централната част поставих по един бонбон тип маршмелоуз и дървено шишче през цялата конструкция.
       Ето един поглед към горната част по-отблизо:


       А ето и снимки на отделните "герои":




       Остатъците от хартията с цветен мотив, както се вижда, ми свършиха добра работа за някои малки допълнителни декорации. Тъй като често е проблем намирането на подходящи мотиви от този вид, ще дам линкове към сайтовете, които аз използвам, където има голям избор на цветни хартии във подходящ за отпечатване формат. Първото място е в сайт за изработка на оригами - тук, а второто - в един от любимите ми сайтове за изработка на неща от хартия - тук.

1 коментар:

  1. Правите ли доставки за страната (Ямбол) и на каква цена и колко парчета е тази торта (държа да е с героите от бейби тв за месец май)

    ОтговорИзтриване