сряда, 19 февруари 2014 г.

Розово и синьо, или още две бебешки торти

         Връщам се на вълна "бебешки торти",защото искам да покажа някои други неща за първия рожден ден на две дечица. Първите торти в живота на децата носят нещо неповторимо в себе си, защото има някои теми, които могат да бъдат приложени в тортената украса само на този етап....Не бих казала, че точно тези теми са ми любимите, но като моментно разнообразие е добре да ги има и тях!
    
       Най-честата украса на бебешките торти е или някой бебешки аксесоар, или любима играчка на детето /а може би на майката/. В настоящите три случая беше точно така - темите бяха бебешки обувчици и плюшени играчки.

       Първата от тортите, която направих, беше за момиченце - Мария. Желанието на майката беше тя да е розова, с обувчици и бебешка чанта отгоре. Тук имаше някои нови за мен моменти. Първо, досега не бях правила бебешки обувчици и ми предстоеше да си намеря подходящ шаблон за изрязването им от захарно тесто. И второ, реших този път да направя чантата куха отвътре, за да се намали тежестта й /тя щеше да бъде големичка/.

       Сега ще покажа какво се получи като краен резултат, а после ще споделя и как го постигнах в крайна сметка.







         По отношение на обувчиците поне не се затрудних особено. В интернет се намират всякакви "кройки", така че оставаше само да избера подходящия за мен размер и дизайн. Ето един примерен такъв:

        
         Както обикновено в такива случаи, важно е тук детайлите да са чисто изработени, за да е силна приликата с истински обувчици. Не мога да кажа, че това е най-силната ми страна като декоратор, но в случая нещата станаха добре. Особено съм горда с връзките - направих ги от гъмпейст през екструдера /доста трудно упражнение/ и наистина ги нанизах през дупчиците. Ето и поглед отблизо:





         Сега за чантичката. Тъй като тортата не беше много голяма, първоначално предложих на майката на Мария да се спрем на вариант, при който чантата да е апликирана отстрани, а акцентът да пада върху обувките. Тя обаче държеше на истинска чанта отгоре. За да не се получи тежка фигура, тук реших да експериментирам - за съжаление без да го документирам със снимки, така че ще дам по-подробни "постъпкови" обяснения.
         1. Материали, които използвах - една доза от "тестото на Нелка" или друг силно втвърдяващ вид ММ, оцветена моделираща маса за покриване и изработка на елементите, празна тоалетна чантичка с подходяща форма и размер около 15/4/11 см , фолио за свежо съхранение.
          2. Първа стъпка - напълних чантичката плътно с хартия, а отгоре я покрих със фолио за свежо съхранение,леко намазнено.
          3. Втора стъпка - разточих тестото на Нелка с дебелина около 4 мм и внимателно покрих отгоре чантичката. Изрязах излишното, като оставих около два см извън ръба на чантата. Тази част леко подвих и нагънах на места като набор в долната част.
          4. Трета стъпка - оставих да съхне в продължение на две денонощия. В края на съхненето трябва да е напълно твърда!
          5. Четвърта стъпка - покрих получената форма с моделираща маса по избор. На този етап оставих чантичката все още да стои отвътре, като обаче предварително проверих дали се изважда свободно отдолу!
          6. Пета стъпка - остана да поставя детайлите - джобчета, дръжки, цип и т.н. Тук няма да се разпростирам, защото това всеки би могъл да направи по свое усмотрение.

         Ето и един по-близък поглед към готовия резултат:






         По отношение на самата торта трябва да си призная нещо. Първоначалната ми идея за вида на основата изобщо не беше този, който се вижда на снимките.... В хода на сглобяването на тортата може би попрекалих със сиропирането, а може и други обстоятелства да се намесиха, но в крайна сметка преди покриването се оказа, че формата не е перфектна и страничните блатове се бяха поотпуснали в долната половина! Отначало много се депресирах, но тогава ми хрумна идеята за воланчетата. Това ме измъкна от неприятната ситуация, а освен всичко се оказа нелоша идея. Впоследствие получих снимка от фотосесията на малката рожденичка, от която разбрах, че за партито тя е била с рокля-туту в бяло и розово! 

       Иначе тортата отвътре беше едно мое ново хрумване - по идея, взета от рецептата за т.нар Банофи-пай. Той представлява основа от маслено тесто за пай, банани, карамелов крем и разбита сметана. В моята тортена интерпретация, разбира се, нещата не стояха така, но вкусът беше сходен:


                        ТОРТА С БАНАНИ И КАРАМЕЛ

         Продукти за блата /пандишпанов/: 6 яйца, 180 г захар, 165 г брашно, ванилия
         Продукти за карамеловия крем: 1 кутия варено кондензирано мляко /може да се закупи от руските магазини от типа на "Березка" под името "вареная сгущенка"/, 500 г маскарпоне.
         Други продукти: 3-4 банана, 500 мл неподсладена сладкарска млечна сметана с масленост 35 %, ликьор или захарен сироп за сиропиране на блатовете.

         Приготовление:
           Аз често правя пандишпан по тази рецепта, но не пречи да използвате която и да е друга за пандишпанови блатове, включително и тези, които са с масло в добавка. В моя вариант белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърда пяна със щипка сол и половината захар. Отделно жълтъците се разбиват добре с останалата захар. Добавят се жълтъците към белтъците /аз бъркам всичко това в големия миксер, на умерено високи обороти/. Добавя се и ванилията. Накрая лъжица по лъжица се добавя пресятото брашно и сместа се разбърква внимателно със шпатула до смесване на съставките. Тестото се разделя на две части. Пече се в тавички с диаметър 23 см с хартия за печене на дъното, като стените на тавата се омазняват предварително.Аз пека на 165 градуса с вентилатор за около 20 мин, като през първите 5-10 мин фурната не бива да се отваря! След изпичането блатовете се охлаждат за 5 мин, изваждат се от формата и доизстиват върху решетка. Всеки от тях по-късно се разрязва на две части и така получаваме общо 4 блата с диаметър 23 см.
        Маскарпонето се разбива добре с миксер и малко по малко към него се добавя кондензираното мляко. То е доста гъсто и обикновено консистенцията на крема става плътна, но ако ви се стори рядък, можете накрая да добавите малко сладкарска сметана, , която сгъстява повечето кремове.
       Сметаната се разбива добре с миксер на твърд крем, като се добавят 1-2 сл пудра захар /не бива да е много сладка, защото карамеленият крем е достатъчно сладък сам по себе си/. Бананите се нарязват на кръгчета.
       Сглобяването е по следния ред: блат, който се сиропира със сиропа или ликьора /Бейлис например/, слой карамелен крем, бананови кръгчета, разбита сметана. Същото се повтаря до изчерпване на блатовете. Ако тортата няма да се покрива с фондан, се измазва отгоре и отстрани със останалата разбита сметана. По желание може да се поръси с кокосови стърготини или с крокан.




         Втората торта беше за рождения ден на момченце и съответно беше в другата "бебешка" цветова гама. За украсата майката се беше спряла на едни чудесни плюшени играчки - мечета и зайчета. Ето тук можете да ги видите и вие в оригинал.
         Идеята много ми допадна, освен това ми хареса също и "обстановката", в която бяха снимани животинките - кукленските мебели, цветните тапети и т.н. Затова реших да имитирам подобна стая за кукли. Към тортата щеше да има и кексчета, което щеше да ми даде възможност да вмъкна повече "обитатели". Ето го резултата от цялата работа:



         А ето и малко снимки от по-близък план:






       ......И на кексчетата, разбира се....




      
         Накрая, преди да приключа, искам да използвам момента и да вмъкна тук и едни бебешки сладки за новородено момченце, които се вписват в тази цветова гама:









      

Няма коментари:

Публикуване на коментар