четвъртък, 31 януари 2013 г.

ЧНГ със голямо закъснение и две любими нови торти

       Ето че най-сетне дойде време да открия  тортената година и да приключа с ретроспекциите. Всъщност що се отнася до реалното откриване, то стана още на пети януари, и то с цели две торти наведнъж! По редица причини - някои от техническо естество, а други от сферата на забавленията - започвам с представянето чак сега. За сметка на това смятам да се отсрамя с постъпкови снимки и една нова рецепта за торта! И тъй като снимките са много, смятам да започна без повече приказки!

       
       Първата от двете торти, които искам да покажа тук, беше за сина на мои много близки приятели - Крум, който навърши седем години. За миналия си рожден ден той си пожела дракон, а този път ме изненада с нещо далеч по-различно - Хълк. За кой ли път се наложи бързо да вляза в час, защото /както вече ви е известно/ не съм безкрайно добре запозната с интересите на подрастващите момчета. 
       Признавам, че "на първо четене" темата не ме грабна особено. Като се позамислих обаче, фигурата на Хълк ми се видя обещаваща и интересна за изработка. Тъй като той вечно руши всичко около себе си, естествено беше да го изобразя сред разрушения - ето как:


       След като нещата добиха вид, близък до окончателния, признавам че това се очерта като една от любимите ми торти - обичам, когато успея да пресъздам първоначалната си идея във вида, в който ми е хрумнала. Ето и поглед към разрушението отстрани:

Отдясно
Отляво











И стената отзад
      
       Самият Хълк също ме удовлетвори, макар че ми беше доста притеснено дали ще се справя с него /както е при всички анимационно-филмови герои всъщност/:





       А сега няколко думи за конструкцията и състава на тортата. Това по същество е една двуетажна торта, но двата й етажа са с един и същ диаметър. Сглобих тортите на отделни подложки, сложих подпорни сламки в долната част, след което поставих отгоре втората половина. Общата височина стана около 22-23 см. За разлика от двуетажните торти обаче тук сглобих преди измазването и покриването.
       Измазах така сглобената торта отстрани с малко от основния крем и я обвих цялата с платка от готов блат, след което оставих да стегне в два ринга един над друг.
       Преди да измажа с маслен крем, изрязах част от горното ниво, за да направя масто за торса на Хълк. Последните две стъпки можете да видите тук:


       Тортата беше за мои близки приятели, така че /знаейки вкуса им/ си позволих един малък експеримент със вида й. Всъщност използвах комбинация от любимия шоколадов блат на Ирина Купенска и орехови платки, с една моя модификация на шоколадов мус. Точната рецепта можете да видите в раздела с рецепти под името "Шоколадово-орехова торта а ла Мери"!


       Втората торта, обратно, веднага ме грабна с темата за украсата си. Ставаше дума за динозаври, които много обичам да изработвам. Лошото е, че досега всичките ми "динозавърски" торти бяха единствено и само с Тиранозавър Рекс /любим на всички кръвожадни малки дечица/. Този път обаче успях да се наложа и имах удоволствието да изработя друг вид - трицератопс! 


Отдясно
Отляво



       Сетих се навреме да снимам постъпково процеса на изработката на динозавъра. В готов вид той беше висок 9-10 см и дълъг около 16 см. За основа на тялото и главата използвах оризон, слепен с разтопени бонбони маршмелоуз.

        Първо, разбира се, избрах една картинка, която най-много се доближаваше до това, което исках да изработя - в случая от албум за оцветяване. После оформих опората на тялото. Не съм използвала клечки за краката, впоследствие добавих една за опора на главата. За да не се слегне при съхненето, подпрях отдолу торса. Отделно направих малко продълговато топче за основа на главата /то не се вижда на снимките/:

Отстрани
Отпред








      
       След изсъхването покрих тялото с моделираща маса. Общо взето, покрих на два пъти. Първо разточих на тънък слой сива ММ и с нейна помощ загладих неравностите по оризоновата основа. На някои места добавих удебеления, за да постигна бъдещите гънки:




   
        При второто покриване разточих малко по-дебело "чаршафа". След това придадох релеф и оформих гънките. За целта използвах пособията, които виждате на снимката:




      
       После добавих главата /предварително покрита с ММ, както и специфичната "яка" на трицератопса. Рогата и очите оставих за след оцветяването.

Отпред
Отстрани









      
       И дойде ред на боядисването. Като начало използвах въздушна четка с кафява боя, за да придам основния цвят. После довърших с помощта на дъстове с блясък - керемиденочервен и зелен:

   
        Добавих ноктите, рогата и очите, които бяха от бяла ММ, и езика. Шипчетата по яката и "човката" боядисах с четка.


       С надеждата да съм била полезна, пожелавам довиждане и до нови скорошни срещи!






   

4 коментара:

  1. Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи! Както и сама знаеш, някои торти стават по-добре от други, независимо от усилията, които влагаш - тези двете тук са такива...

      Изтриване
  2. И двете торти са невероятни! Отново благодарности за споделената технолигия около сътворяването им :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Ще гледам тази година да има повече постъпкови снимки, защото това е смисъла от такъв блог! На мен например много ми харесват някои от рецептите ти и са в "чакащата" листа за изпробване...хубаво, че наближават семейните ни рождени дни!

      Изтриване