четвъртък, 19 януари 2012 г.

Приказно начало на новата година

       Въпреки известното закъснение в представянето тази торта е първата за 2012 година! Направих я в ранните дни на януари за рождения ден на Крум - сина на близки мои приятели, който стана на шест години. Мога да кажа само, че темата на украсата много ме зарадва и ентусиазира, тъй като беше свързана с дракони, замъци и други приказни елементи / имах притеснения да не се окаже нещо с трансформери, които определено ме озадачават /. Трябваше да има голям дракон в червени и черни цветове, а самата торта да представлява замък. Обикновено първо изработвам фигурките, а после тортата, но в случая се наложи да е обратното. Така до последния момент бях в напрежение, защото един дракон си е предизвикателство все пак. Работата ми потръгна добре, остана време да направя и един рицар, отбраняващ замъка. Моите дъщери ме разкритикуваха, че нямало принцеса, а аз им обясних, че драконът вече я е изял и затова я няма, я как му капе кръв от устата! Те веднага дадоха куп "забавни" предложения - да сложим освен кръвта и няколко кости, и коронката на принцесата / която драконът е изплюл /. Е, разбира се, не се стигна до там, просто минахме без принцеса, било то изядена или жива!

Отстрани
Отстрани













       Така изглеждаше резултатът в различните проекции. При тази торта направих частично скосяване на долния етаж, за да се получи пътеката - това може да се види по-добре при поглед отгоре:


       Замъкът и околностите му придобиха доста истински вид, тъй като приложих и една нова техника на боядисване - с аерограф /въздушна четка/ за напръскване на боята.

       А ето и няколко снимки на дракона отблизо:


Отпред
Отстрани













Рицарят и вратата на замъка

       Тортата беше от любимите ми напоследък шоколадови блатове с шоколадово-малинов пълнеж. При изработката на кулите използвах трохи от блата, който изрязах при моделирането, смесих ги с крем, оформих ги и ги оставих да се стегнат на хладно. По подобен начин стана и с тялото на дракона, но то се нуждаеше и от допълнителна опора с тел за сладкарски цели. Въобще експериментите в техническо отношение бяха доста. В крайна сметка стартирах успешно и приятно новата сладкарска година, дано и занапред темите да са все така интересни, а опитите - с добър край!
      


       

Няма коментари:

Публикуване на коментар