петък, 22 ноември 2013 г.

За единичките

       Най-сетне имам възможност да споделя и малко постъпкови снимки - признавам, че напоследък не бях много активна в тази насока... Темата този път е свързана с изработването на торти във формата на цифричката едно, каквито напоследък два пъти имах случаи да правя. Тъй като нямам специална тавичка за печене на тази цифра, работих със блатове, изпечени в квадратна форма. Оразмеряването, сглобяването и някои други дребни подробности ще можете да видите на снимките по-долу.

       Преди всичко обаче искам да споделя, че изпитвах /и може би още изпитвам/ леко нежелание да правя точно такива торти, защото по мое мнение не дават богати възможности да се разнообрази декорацията отгоре. Въпреки това не мога да се оплача от крайния резултат и в двата случая, което показва, че може би съм просто предубедена към всякакви ограничения, налагани от формата или размера...Трудността идва от това, че хем трябва да се разположат съответните фигурки отгоре и отстрани, хем да се вижда, че тортата представлява цифра! Освен това при тези торти има и ограничения в състава, защото трябва все пак да е нещо, което подлежи на подрязване и допълнително моделиране.

       Първата торта, която изработих по този модел, трябваше да бъде по тема, свързана с Бейби ТВ. Това само по себе си също не е сред любимите ми теми за декорация, но в случая по-голям проблем ми беше самото изработване на единицата. Използвах една книга за декориране, в която има схеми за направата на цифрите с използването на квадратни и кръгли блатове, илюстрация от която ще ви предоставя по-долу. За тази торта изпекох маслени блатове по рецепта за т.нар. фунтов кейк. Те са много устойчиви и подходящи за моделиране, а също и вкусни, но тъй като съдържат много масло, е необходимо тортите с тях да се извадят от хладилника около час преди разрязването, за да се отпуснат.
     
        Ето и рецептата за тези блатове. Ще дам продуктите за направата на торта от около 15 парчета.

                                        ФУНТОВ  КЕЙК
      Продукти: 350 г масло, 350 г захар, 350 г брашно с набухвател /самонадигащо на Фарина/, 175 г обикновено брашно, 6 яйца.

       Маслото се разбива на крем със захарта, добавят се яйцата едно по едно и накрая пресятото брашно. Ако нямате самонадигащо брашно, можете да добавите бакпулвер към обикновеното - около 1 пак бакпулвер на 500 г брашно. Аз пекох сместа във квадратна форма със страна 23 см, като я разделих на две. Пече се около един час на 160 градуса с вентилатор.

       Общо взето, в моята рецепта са дадени и пропорциите за различни големини на блатовете. Ако тази ви се вижда малка, следващият вариант е със следните пропорции: по 450 г масло, захар и самонадигащо брашно, 225 г обикновено брашно и 8 яйца.

       Така получих два квадратни блата, всеки от които разделих на по два слоя. /т.е получих четири блата с дебелина около сантиметър. Тавата ми е с леко заоблени краища, така че за да получа квадрат, изрязах по малко отстрани. Страната на готовите квадрати стана 21 см. За сглобяване избрах крем с повечко маскарпоне, за да се получи по-плътна консистенция. При сглобяването използвах също кайсии от компот, а с малко от сока на компота леко сиропирах блатовете.
      
       За сглобяването на единицата се ръководих от инструкциите в една от книгите, които имам. За да ги споделя с вас, сканирах една от страниците, надявам се да можете да се ориентирате от не особено качествената снимка:


       В моя случай аз имах квадратен блат 21/21 см и ето как го разрязах:


       Така сглобената единица сглобявах стандартно - блат, плодове, крем - като със количеството на крема изравних несъответствията между парчетата блат.
       Веднага възникна един неподозиран проблем. Тортата щеше да е върху правоъгълна подложка, която предварително покрих с фондан и оцветявах. За единицата щеше да ми е необходима отделна тънка работна подложка с тази форма, която да не се вижда след покриването на тортата. Обикновено с ножица и макетно ножче изрязвам излишната част от подложката при тортите с по-правилна геометрична форма, но тук това щеше да е трудно. Затова в случая преди сглобяването очертах върху работната подложка единицата, като за най-лесно наложих отрязаните вече блатове един до друг. После изрязах с ножица желаната форма.






       При такива торти с нестандартна форма е много важно доброто заглаждане на стените и повърхностите, за да няма после нежелани неравности след покриването. По-големи единици могат да се облекат отстрани с парчета готов блат, но в случая тортата не беше много голяма, а и исках да е със заоблени ръбове. Затова загладих с помощта на старателно измазване с маслен крем. Първо заделих от масления крем една чаша и към него добавих трохи от излишните парчета блат /около 2-3 пълни с.л. трохи/. Разбих хубаво с миксера и със сместа запълних грубите неравности. Прибрах за час в хладилника, след което измазах отново всичко с обичайния за целта маслен крем, като този път загладих със шпатула.



       Ето така изглеждаха оформените блатове преди сглобяването
















Тук тортата вече е сглобена. Измазана е веднъж с маслото с трохите и съм започнала измазването с чистия маслен крем.












  Тортата вече е покрита и разположена върху подготвената предварително подложка.
Предстои най-веселата част!














       И сега ще представя крайния резултат от декорирането на двете единички, които досега съм правила по тази схема. 

       Ето завършената торта с героите от БейбиТВ:



         Следващата такава торта беше с героите от филмчето на Дисни за Мечо Пух и приятелите му. Аз обичам да ги изработвам от захар и винаги се стремя да ги вместя в определена сценка от някой епизод. В случая се спрях на момента, когато Йиори пада в реката и останалите се мъчат да му помогнат:






         Ето и някои снимки на героите отблизо:



       С това изчерпах тази тема засега - малко ми поомръзнаха единичките, но определено преодолях първоначалните си предубеждения към тях!

2 коментара: