сряда, 26 февруари 2014 г.

Париж, Лондон и други пътешествия

         Тук е мястото на някои торти, свързани с пътувания и туристически дестинации. Интересно е, че повечето от тях бяха предназначени за детски рождени дни! 

         Ще започна с тортата за най-малкия любител на пътешествия. Той е син на мой колега, който учи във френско училище и естествено Франция за него е мечтана дестинация. Когато обсъждахме дизайна на тортата, бях изненадана, че на тази относително ранна възраст момчето искаше да има торта във вид на куфарче! Всъщност този тип торти са ми много приятни за работа....Реших обаче куфарчето да бъде от типа на едновремешните детски такива, които съм виждала на някои винтидж-картинки - като изплетен от слама, обичайно превързан с въженце за по-голяма сигурност. Разбира се, имаше и допълнителни аксесоари - например миниатюрен глобус, карта на Франция, както и очилата на рожденика!  Ето го и крайният резултат:







         Общо взето, тук няма много технически подробности за разясняване. Като цяло се получи така, както си го представях, макар че както обикновено, прецизността в изработката на детайлите би могла да е и по-голяма... Ето някои "подробности от пейзажа" отблизо:





         Все пак рожденикът /който ставаше на 7 години/ имаше слабост и към други, по-типични за неговата възраст теми, затова за партито с по-близките изработих за него и една малка тортичка на тема "Angry birds". За да избегна шаблона, разположих пилетата в зимна обстановка в тон със времето навън - тогава тъкмо беше навалял първият сняг....




            Втората торта от "туристическата" серия беше на лондонска тема. Тя беше за рождения ден на една от съученичките на дъщеря ми Боби, която стана на 12 през миналата година. Първоначално имаше някаква бегла идея тортата да е на тема Германия, Берлин, но за моя голяма радост в крайна сметка се спряхме на нещо далеч по-вдъхновяващо. Лондон сам по себе си е страхотна тема за торти, а тук трябваше да вмъкна и жаби - още едно любимо нещо! Като обмислях дизайна, всъщност реших, че при прословутите английски валежи жабите ще са съвсем на място в Лондон - с чадърчета, разбира се....

      







       Тази торта беше  по размер за 20 парчета. Тъй като реших да е по-висока за сметка на по-малкия диаметър, я сглобих по начина, по който процедирам с двуетажните торти - с отделна подложка между долната и горната половина и подпорни сламки. Измазването и покриването обаче тук е общо за двете нива. Общата височина беше 21-22 см. Апликациите по борда направих, като си разпечатах контурите на сградите /издирих ги като картинки за оцветяване с търсачката/ и после изрязах от фондан. Ето малко снимки от по-близък план на детайлите:




         И накрая стигнахме и до парижката торта, която направих за едно младо момиче. Тук идеята беше да е нещо по-романтично и на всяка цена да присъства Айфеловата кула. Веднъж вече съм правила моделче на кулата, като тогава използвах черна захарна дантела за релефа. Сега подходих по различен начин - разпечатах си схемата на един 3Д- картонен макет за сглобяване, изрязах елементите от тестото на Нелка и ги оставих да изсъхнат. Нарисувах отгоре конструкцията с черна сладкарска боя, така че да имитира тази на картонената фигурка. После сглобих всичко с помощта на айсинг и допълнителни парчета фондан за стабилност.

        Ето я и цялата торта:





         А ето и кулата отблизо:





       Малките пеперудки по борда, както и ъгълчетата на подложката са направени с помощта на пънчове /перфораторчета/ за картички от цветна фонданова хартия. Самата подложка боядисах на райета с помощта на въздушната четка, като използвах обикновено тиксо, за да се получат белите ивици след пръскането - ето една илюстрация на това:




        Това е подложката след пръскането - по-голямата част от тиксото /в зелено/ вече е отлепена, остава ми да махна още четири ленти. Лепенката не трябва да се притиска много силно към фондана, за да не се получат неравности при отлепването. Също така е добре покритата подложка да е вече донякъде поизсъхнала, разбира се. От снимката може да се види също, че аз отстранявам предварително част от фондана на подложката там, където смятам да поставя тортата - така тежестта не става прекалено голяма, а и си спестявате известно количество материал....
       Отново не съм безкрайно щастлива от вида на розите си, но очевидно цветята никога няма да са моята страст....за опитите си в цветарското поприще обаче ще открия нова тема в близко бъдеще.

сряда, 19 февруари 2014 г.

Розово и синьо, или още две бебешки торти

         Връщам се на вълна "бебешки торти",защото искам да покажа някои други неща за първия рожден ден на две дечица. Първите торти в живота на децата носят нещо неповторимо в себе си, защото има някои теми, които могат да бъдат приложени в тортената украса само на този етап....Не бих казала, че точно тези теми са ми любимите, но като моментно разнообразие е добре да ги има и тях!
    
       Най-честата украса на бебешките торти е или някой бебешки аксесоар, или любима играчка на детето /а може би на майката/. В настоящите три случая беше точно така - темите бяха бебешки обувчици и плюшени играчки.

       Първата от тортите, която направих, беше за момиченце - Мария. Желанието на майката беше тя да е розова, с обувчици и бебешка чанта отгоре. Тук имаше някои нови за мен моменти. Първо, досега не бях правила бебешки обувчици и ми предстоеше да си намеря подходящ шаблон за изрязването им от захарно тесто. И второ, реших този път да направя чантата куха отвътре, за да се намали тежестта й /тя щеше да бъде големичка/.

       Сега ще покажа какво се получи като краен резултат, а после ще споделя и как го постигнах в крайна сметка.







         По отношение на обувчиците поне не се затрудних особено. В интернет се намират всякакви "кройки", така че оставаше само да избера подходящия за мен размер и дизайн. Ето един примерен такъв:

        
         Както обикновено в такива случаи, важно е тук детайлите да са чисто изработени, за да е силна приликата с истински обувчици. Не мога да кажа, че това е най-силната ми страна като декоратор, но в случая нещата станаха добре. Особено съм горда с връзките - направих ги от гъмпейст през екструдера /доста трудно упражнение/ и наистина ги нанизах през дупчиците. Ето и поглед отблизо:





         Сега за чантичката. Тъй като тортата не беше много голяма, първоначално предложих на майката на Мария да се спрем на вариант, при който чантата да е апликирана отстрани, а акцентът да пада върху обувките. Тя обаче държеше на истинска чанта отгоре. За да не се получи тежка фигура, тук реших да експериментирам - за съжаление без да го документирам със снимки, така че ще дам по-подробни "постъпкови" обяснения.
         1. Материали, които използвах - една доза от "тестото на Нелка" или друг силно втвърдяващ вид ММ, оцветена моделираща маса за покриване и изработка на елементите, празна тоалетна чантичка с подходяща форма и размер около 15/4/11 см , фолио за свежо съхранение.
          2. Първа стъпка - напълних чантичката плътно с хартия, а отгоре я покрих със фолио за свежо съхранение,леко намазнено.
          3. Втора стъпка - разточих тестото на Нелка с дебелина около 4 мм и внимателно покрих отгоре чантичката. Изрязах излишното, като оставих около два см извън ръба на чантата. Тази част леко подвих и нагънах на места като набор в долната част.
          4. Трета стъпка - оставих да съхне в продължение на две денонощия. В края на съхненето трябва да е напълно твърда!
          5. Четвърта стъпка - покрих получената форма с моделираща маса по избор. На този етап оставих чантичката все още да стои отвътре, като обаче предварително проверих дали се изважда свободно отдолу!
          6. Пета стъпка - остана да поставя детайлите - джобчета, дръжки, цип и т.н. Тук няма да се разпростирам, защото това всеки би могъл да направи по свое усмотрение.

         Ето и един по-близък поглед към готовия резултат:






         По отношение на самата торта трябва да си призная нещо. Първоначалната ми идея за вида на основата изобщо не беше този, който се вижда на снимките.... В хода на сглобяването на тортата може би попрекалих със сиропирането, а може и други обстоятелства да се намесиха, но в крайна сметка преди покриването се оказа, че формата не е перфектна и страничните блатове се бяха поотпуснали в долната половина! Отначало много се депресирах, но тогава ми хрумна идеята за воланчетата. Това ме измъкна от неприятната ситуация, а освен всичко се оказа нелоша идея. Впоследствие получих снимка от фотосесията на малката рожденичка, от която разбрах, че за партито тя е била с рокля-туту в бяло и розово! 

       Иначе тортата отвътре беше едно мое ново хрумване - по идея, взета от рецептата за т.нар Банофи-пай. Той представлява основа от маслено тесто за пай, банани, карамелов крем и разбита сметана. В моята тортена интерпретация, разбира се, нещата не стояха така, но вкусът беше сходен:


                        ТОРТА С БАНАНИ И КАРАМЕЛ

         Продукти за блата /пандишпанов/: 6 яйца, 180 г захар, 165 г брашно, ванилия
         Продукти за карамеловия крем: 1 кутия варено кондензирано мляко /може да се закупи от руските магазини от типа на "Березка" под името "вареная сгущенка"/, 500 г маскарпоне.
         Други продукти: 3-4 банана, 500 мл неподсладена сладкарска млечна сметана с масленост 35 %, ликьор или захарен сироп за сиропиране на блатовете.

         Приготовление:
           Аз често правя пандишпан по тази рецепта, но не пречи да използвате която и да е друга за пандишпанови блатове, включително и тези, които са с масло в добавка. В моя вариант белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърда пяна със щипка сол и половината захар. Отделно жълтъците се разбиват добре с останалата захар. Добавят се жълтъците към белтъците /аз бъркам всичко това в големия миксер, на умерено високи обороти/. Добавя се и ванилията. Накрая лъжица по лъжица се добавя пресятото брашно и сместа се разбърква внимателно със шпатула до смесване на съставките. Тестото се разделя на две части. Пече се в тавички с диаметър 23 см с хартия за печене на дъното, като стените на тавата се омазняват предварително.Аз пека на 165 градуса с вентилатор за около 20 мин, като през първите 5-10 мин фурната не бива да се отваря! След изпичането блатовете се охлаждат за 5 мин, изваждат се от формата и доизстиват върху решетка. Всеки от тях по-късно се разрязва на две части и така получаваме общо 4 блата с диаметър 23 см.
        Маскарпонето се разбива добре с миксер и малко по малко към него се добавя кондензираното мляко. То е доста гъсто и обикновено консистенцията на крема става плътна, но ако ви се стори рядък, можете накрая да добавите малко сладкарска сметана, , която сгъстява повечето кремове.
       Сметаната се разбива добре с миксер на твърд крем, като се добавят 1-2 сл пудра захар /не бива да е много сладка, защото карамеленият крем е достатъчно сладък сам по себе си/. Бананите се нарязват на кръгчета.
       Сглобяването е по следния ред: блат, който се сиропира със сиропа или ликьора /Бейлис например/, слой карамелен крем, бананови кръгчета, разбита сметана. Същото се повтаря до изчерпване на блатовете. Ако тортата няма да се покрива с фондан, се измазва отгоре и отстрани със останалата разбита сметана. По желание може да се поръси с кокосови стърготини или с крокан.




         Втората торта беше за рождения ден на момченце и съответно беше в другата "бебешка" цветова гама. За украсата майката се беше спряла на едни чудесни плюшени играчки - мечета и зайчета. Ето тук можете да ги видите и вие в оригинал.
         Идеята много ми допадна, освен това ми хареса също и "обстановката", в която бяха снимани животинките - кукленските мебели, цветните тапети и т.н. Затова реших да имитирам подобна стая за кукли. Към тортата щеше да има и кексчета, което щеше да ми даде възможност да вмъкна повече "обитатели". Ето го резултата от цялата работа:



         А ето и малко снимки от по-близък план:






       ......И на кексчетата, разбира се....




      
         Накрая, преди да приключа, искам да използвам момента и да вмъкна тук и едни бебешки сладки за новородено момченце, които се вписват в тази цветова гама:









      

петък, 7 февруари 2014 г.

За компютрите с любов

         Не мога да кажа, че темата за техниката ми е сред най-любимите като идея за украса на торта. Въпреки това тя често ме спохожда, може би защото в наши дни все повече хора се занимават професионално с компютри или са влюбени в различни устройства /започващи предимно с буквата "i"/. Тук са последните ми две творения, свързани с тази тема.

       Първата торта беше предназначена за рожден ден на мъж с "компютърна" професия. Тя обаче щеше да бъде доста малка, така че трябваше на много малка площ да създам илюзията за бюро на програмист. Дълго мислих как да постигна това и накрая реших с определени детайли от клавиатура, кабели и т.н. да насоча мисълта към компютрите. Като централен елемент на декорацията реших да сложа клавиши от компютърна клавиатура - не цялата, разбира се...:


         Снимката, която направих, е с доста лошо качество /по моя вина, както разбрах впоследствие.../. Е, освен клавиатурата имаше и доста други аксесоари - ето някои от тях от друг ъгъл и отблизо:





         Както винаги, най-трудното всъщност ми беше да придам на торта с тези размери /за 10-тина парчета/ правилна правоъгълна форма. Това и до ден днешен се явява сериозно предизвикателство за мен. Отчасти се справих, макар че формата е далеч от съвършенството.



          Втората торта вече беше с по-големи размери и ми даде възможност да възпроизведа цял лаптоп с екран. Тя беше за фирмено парти по повод приключване на определен проект на екипа. Идеята беше да представлява лаптоп върху бюро, а на екрана на лаптопа да се вижда нещо, свързано с проекта. Ето какво се получи в крайна сметка:



         Тортата беше с размер за 30 човека - нея направих като самото бюро. Клавиатурата на лаптопа изработих от тънък блат, изрязан в съответния размер  и покрит с черен фондан. Екранът е с основа от тестото на Нелка с дебелина около 4-5 мм, в което забих дървени шишчета и оставих да се втвърди добре няколко дни. После покрих и от двете страни. Покритието пак е от черен фондан. Картинката на екрана е от фонданова хартия. След като я залепих с навлажняване отзад, добавих "кантовете", закрих екрана с прозрачната плака от хартията /изрязяна по неговия размер/ и с помощта на перлена боя и въздушна четка постигнах сребристия цвят на целия лаптоп. След края на пръскането отстраних, разбира се, защитната плака.

         По отношение на закрепването на екрана искам да направя едно уточнение. Използвах, разбира се, шишчетата, които забих в тортата непосредствено зад клавиатурата, добавих малко фонданови елементи отзад и отпред за стабилност, а после оставих да втвърдява в хладилника. За подпиране забих пред и зад екрана по още две шишчета, които да го задържат в изправено положение, като избрах такива места, на които дупките впоследствие нямаше да бият на очи. Така го оставих и по време на транспорта. Проблемът беше само в това, че трите шишчета във вътрешността на екрана не бяха достатъчни, за да го задържат стабилно закрепен - следващият път бих сложила поне 6. Наложи се в крайна сметка да вмъкна още две клечки, които прикрих в страничната част на екрана, защото иначе лаптопът щеше да се затвори ненавреме!

        

         Ето и самият лаптоп отблизо. За да направя клавиатурата по-автентична, я напечатах на фонданова хартия, но изрязах и залепих върху захарното тесто всеки клавиш поотделно, после наново я сглобих /е, няколко клавиша не успях да наместя все пак..../. 

        А така изглеждаше тортата отстрани и отзад:





         Е, и тук реших да вмъкна някои допълнителни детайли, които да поразчупят стереотипа. В повечето програмни бюра, в които съм влизала, цари пълен безпорядък, а и винаги има поне една недопита чаша с кафе....Точно това реших да има и на моето измислено "работно място":





        И двете торти, погледнато отвътре, бяха шоколадови със зелен на цвят крем....По-малката беше класическата комбинация шоколад-мента, а по-голямата - шоколадова с крем шамфъстък. И двата крема са на базата на един от най-често правените от мен бели кремове, със съответните добавки. Шоколадовите блатове са небезизвестните такива от блога на Ирина Купенска / линк има в раздела с рецепти /. Сега ще дам примерна рецепта за двата вида крем.

         1. Ментов крем
             Продукти /за малка торта - ок 18 см в диаметър/: 400 г бял шоколад, 350 мл течна млечна сметана, 400 г заквасена сметана, 1 крем Оле на Др Йоткерс - ванилия, 250-300 г маскарпоне /може и повече, ако кремът ви се стори сладък/, няколко капки ментова есенция, капка зелена сладкарска боя. По желание - нарязани листенца прясна мента, сок от лайм или настърган натурален шоколад.
             От сметаната и шоколада се приготвя ганаш. Охлажда се добре и се разбива леко с миксер. Отделно се разбива заквасената сметана със крема Оле на прах - може да сложите 2/3 от него, а останалото да добавите, ако кремът ви се стори рядък. Към ганаша прибавяте сместа със заквасената сметана и разбивате добре. Накрая постепенно добавяте леко разбитото маскарпоне към горния крем. Ароматизирате с есенцията и оцветявате в зелено със сладкарската боя. От останалите съставки добавяте според предпочитанията си и леко разбърквате със шпатула.

         2. Крем шамфъстък /за този крем ви е необходима паста от шамфъстък, която за съжаление не се продава масово/
            Продукти /за същия размер/: бял шоколад, двата вида сметана, крем Оле и маскарпоне като в горната рецепта; 2 пълни супени лъжици готова паста от шамфъстък, 50 г печен и обелен шамфъстък /аз го купувам осолен, обелвам, измивам ядките и ги запичам много леко до изсъхване - може и в микровълнова фурна/.
            Приготвянето не се отличава от това на ментовия крем, само добавките са различни. Пастата от шамфъстък трудно се хомогенизира с останалия крем, ако се прибави накрая, затова аз я разбивам още с ганаша.