петък, 22 ноември 2013 г.

За единичките

       Най-сетне имам възможност да споделя и малко постъпкови снимки - признавам, че напоследък не бях много активна в тази насока... Темата този път е свързана с изработването на торти във формата на цифричката едно, каквито напоследък два пъти имах случаи да правя. Тъй като нямам специална тавичка за печене на тази цифра, работих със блатове, изпечени в квадратна форма. Оразмеряването, сглобяването и някои други дребни подробности ще можете да видите на снимките по-долу.

       Преди всичко обаче искам да споделя, че изпитвах /и може би още изпитвам/ леко нежелание да правя точно такива торти, защото по мое мнение не дават богати възможности да се разнообрази декорацията отгоре. Въпреки това не мога да се оплача от крайния резултат и в двата случая, което показва, че може би съм просто предубедена към всякакви ограничения, налагани от формата или размера...Трудността идва от това, че хем трябва да се разположат съответните фигурки отгоре и отстрани, хем да се вижда, че тортата представлява цифра! Освен това при тези торти има и ограничения в състава, защото трябва все пак да е нещо, което подлежи на подрязване и допълнително моделиране.

       Първата торта, която изработих по този модел, трябваше да бъде по тема, свързана с Бейби ТВ. Това само по себе си също не е сред любимите ми теми за декорация, но в случая по-голям проблем ми беше самото изработване на единицата. Използвах една книга за декориране, в която има схеми за направата на цифрите с използването на квадратни и кръгли блатове, илюстрация от която ще ви предоставя по-долу. За тази торта изпекох маслени блатове по рецепта за т.нар. фунтов кейк. Те са много устойчиви и подходящи за моделиране, а също и вкусни, но тъй като съдържат много масло, е необходимо тортите с тях да се извадят от хладилника около час преди разрязването, за да се отпуснат.
     
        Ето и рецептата за тези блатове. Ще дам продуктите за направата на торта от около 15 парчета.

                                        ФУНТОВ  КЕЙК
      Продукти: 350 г масло, 350 г захар, 350 г брашно с набухвател /самонадигащо на Фарина/, 175 г обикновено брашно, 6 яйца.

       Маслото се разбива на крем със захарта, добавят се яйцата едно по едно и накрая пресятото брашно. Ако нямате самонадигащо брашно, можете да добавите бакпулвер към обикновеното - около 1 пак бакпулвер на 500 г брашно. Аз пекох сместа във квадратна форма със страна 23 см, като я разделих на две. Пече се около един час на 160 градуса с вентилатор.

       Общо взето, в моята рецепта са дадени и пропорциите за различни големини на блатовете. Ако тази ви се вижда малка, следващият вариант е със следните пропорции: по 450 г масло, захар и самонадигащо брашно, 225 г обикновено брашно и 8 яйца.

       Така получих два квадратни блата, всеки от които разделих на по два слоя. /т.е получих четири блата с дебелина около сантиметър. Тавата ми е с леко заоблени краища, така че за да получа квадрат, изрязах по малко отстрани. Страната на готовите квадрати стана 21 см. За сглобяване избрах крем с повечко маскарпоне, за да се получи по-плътна консистенция. При сглобяването използвах също кайсии от компот, а с малко от сока на компота леко сиропирах блатовете.
      
       За сглобяването на единицата се ръководих от инструкциите в една от книгите, които имам. За да ги споделя с вас, сканирах една от страниците, надявам се да можете да се ориентирате от не особено качествената снимка:


       В моя случай аз имах квадратен блат 21/21 см и ето как го разрязах:


       Така сглобената единица сглобявах стандартно - блат, плодове, крем - като със количеството на крема изравних несъответствията между парчетата блат.
       Веднага възникна един неподозиран проблем. Тортата щеше да е върху правоъгълна подложка, която предварително покрих с фондан и оцветявах. За единицата щеше да ми е необходима отделна тънка работна подложка с тази форма, която да не се вижда след покриването на тортата. Обикновено с ножица и макетно ножче изрязвам излишната част от подложката при тортите с по-правилна геометрична форма, но тук това щеше да е трудно. Затова в случая преди сглобяването очертах върху работната подложка единицата, като за най-лесно наложих отрязаните вече блатове един до друг. После изрязах с ножица желаната форма.






       При такива торти с нестандартна форма е много важно доброто заглаждане на стените и повърхностите, за да няма после нежелани неравности след покриването. По-големи единици могат да се облекат отстрани с парчета готов блат, но в случая тортата не беше много голяма, а и исках да е със заоблени ръбове. Затова загладих с помощта на старателно измазване с маслен крем. Първо заделих от масления крем една чаша и към него добавих трохи от излишните парчета блат /около 2-3 пълни с.л. трохи/. Разбих хубаво с миксера и със сместа запълних грубите неравности. Прибрах за час в хладилника, след което измазах отново всичко с обичайния за целта маслен крем, като този път загладих със шпатула.



       Ето така изглеждаха оформените блатове преди сглобяването
















Тук тортата вече е сглобена. Измазана е веднъж с маслото с трохите и съм започнала измазването с чистия маслен крем.












  Тортата вече е покрита и разположена върху подготвената предварително подложка.
Предстои най-веселата част!














       И сега ще представя крайния резултат от декорирането на двете единички, които досега съм правила по тази схема. 

       Ето завършената торта с героите от БейбиТВ:



         Следващата такава торта беше с героите от филмчето на Дисни за Мечо Пух и приятелите му. Аз обичам да ги изработвам от захар и винаги се стремя да ги вместя в определена сценка от някой епизод. В случая се спрях на момента, когато Йиори пада в реката и останалите се мъчат да му помогнат:






         Ето и някои снимки на героите отблизо:



       С това изчерпах тази тема засега - малко ми поомръзнаха единичките, но определено преодолях първоначалните си предубеждения към тях!

сряда, 13 ноември 2013 г.

Поредното празненство за Хелоуин

       Както всеки път от 6-7 години насам, празнуването на Хелоуин отново зае подобаващо място сред забавленията на семейството ни. Признавам, имам слабост към този ден - не толкова заради вярвания, религия или символика в него, а защото той се превърна в прекрасна традиция за нас и приятелите ми и искрено се забавлявам по време на подготовката за партито. Що се отнася до децата, те мислят за него почти целогодишно с малки прекъсвания през лятото. Откакто се прибрахме от почивка през септември, започнаха обсъжданията на костюмите и украсите, което продължи до самото парти, а сега коментарите са: "Защо мина Хелоуин, толкова е скучно вече...."
       Е, предвидливо си оставих цяла седмица за подготовка на сладкишите, а костюмите бяхме изработили още седмица предварително. Тази година реших да направя торта, за разлика от миналия път, когато заложих на кексчета и сладки. За сметка на това напълно пренебрегнах солените неща, с изключение на едни обикновени пуканки, напъхани в тематични пликчета. Само за информация - децата-гостенчета щяха да са поне 30-тина! Освен нашите приятели, които никак не са малко, имаше приятелчета и на малката ми дъщеря, а голямата Бояна покани поне половината си клас. Предвид възрастта им - 12 години - тази групичка имаше сериозно присъствие, да не говорим, че много от момичетата носеха за случая тюлени полички тип "туту",с които заемаха доста ценно място. Имаше и деца на наши съседи от входа - в крайна сметка всички от блока ни участват малко или много в офанзивата с раздаването на бонбони...
       Освен тортата бях решила да направя и още някои лакомства. Естествено, щеше да има меденки, декорирани подходящо за случая, и освен тях тъмни шоколадови браунис-сладки. Освен това още френски макарони с подобаващи цветове и кейк-попс под формата на очни ябълки.
        По отношение на медените сладки - от няколко месеца имам нова любима рецепта за тях, която можете да видите в много богато илюстриран вариант тук. Шоколадовите сладки направих по тази рецепта , но без ядките отгоре. Тортата, която беше доста мащабен проект, ми даде възможност да експериментирам с две рецепти, за които ще стане дума по-долу.
       За декорацията на меденките си послужих с рисунки на фонданова хартия, които подбрах от един любим блог с предимно винтидж-материали , част от които са достъпни за свободно сваляне от нета - можете да го разгледате тук.

        Украсата ни въобще беше с уклон винтидж- стила. Решихме тя да бъде в три основни цвята - черно, оранжево и бяло. За декорация на стаята закупих голямо количество тишу-хартия в черно и оранжево, от която децата изработиха големи хартиени топки /пуф-ове/. За направата им действахме според инструкциите от това клипче. Изрязахме също така прилепи от хартия, надухме оранжеви балони, а тиквите боядисахме в черно. Декорацията изпълниха моите момичета с помощта на приятелките им, които проявиха желание да се включат в подготовката. Подносите и купите за сладкишите също увихме в оранжева тишу-хартия. И, естествено, снабдихме се с голямо количество сух лед, който беше гвоздеят на програмата на миналогодишното парти.

       Костюмите, както казах, подготвихме отрано с помощта на някои дрехи от магазините втора употреба и едно-две посещения в магазин "Джъмбо". Боби си избра костюм на Жокер, Гери щеше да е момиче-призрак със забит нож в главата, а аз щях да съм вещица с малко по-необичаен грим...Ето ги как изглеждаха - вече в действие:

Бояна

Гергана, но вече на етапа, на който си свали перуката...
       Ето ме и мен - за съжаление част от очарованието ми се губи на тази снимка, щракната набързо с телефон:


       Всички останали също се бяха постарали - предимно децата, разбира се, но и част от родителите:

Зад паяжината...
Малко драконче









Вампири...
....и всякакви други твари....











       И сега е моментът да представя и "сладката" част от празненството. Естествено, част от приготовленията както обикновено завършиха броени часове преди началото на купона, така че можах да направя снимки на отделните сладкиши чак когато се смрачаваше. Основният ми проблем беше как да поднеса нещата, така че да бъде по-изненадващо и атрактивно, а и да остане от всичко за по-закъснелите гости. По тази причина не ми се искаше да подредя масата преди началото на купона, а после вече ставаше затруднително. В крайна сметка ми хрумна, че ще бъде добре да използвам обиколката на децата за бонбони по етажите на блока, като през това време набързо извадя цялата почерпка. Благодарение на тази хитра тактика този път успях да заложа на елемента на изненадата, а и да снимам масата преди нашествието на страшилищата, пардон - децата де...




       Ефектът беше повече от добър - при връщането си всички занемяха, а после разграбиха сладките за броени минути.

       И сега ето по-детайлен поглед към дребните сладкиши, които бях приготвила този път:





          Снимките, за съжаление, са ужасни, но вече беше съвсем тъмно, когато снимах, а времето не ми позволяваше да положа повече усилия за осветяване...


       Специално място ще отделя на тортата, защото съм много доволна от окончателния й вид. Тя беше доста големичка - по мои изчисления стигаше за 45-50 човека, без да броим черепа отстрани, който също беше торта. Него изпекох предварително във специална кексова форма. Използвах рецепта за кейк с повечко масло /фунтов кейк/ и напълних отвътре с крем шамфъстък /за него ще стане дума след малко/.
       Ето как изглеждаше тортата:

Отпред

Отстрани
     
       И сега поглед по-отблизо към тиквите и черепа:



       Този път обаче предвид ограниченото ми време за подготовка нямах възможност да направя вътрешността на тиквите ядивна и използвах стиропорени топчета като сърцевина. Тъй като децата в близкото ми обкръжение са свикнали всичко по тортите да се яде, имаше един опит да бъде изяден и стиропорът, който обаче осуетих навреме....

       Горните две нива на тортата съдържаха любимата на всички шоколадова торта, но с едно нововъведение - крем с вкус на шамфъстък. Блатовете са по любимата ми рецепта на Ирина Купенска - тази тук. Ще дам само рецептата за крема:

               КРЕМ ШАМФЪСТЪК

   ПРОДУКТИ: /за торта с диаметър 20 см/
       500 г маскарпоне
       1 голяма опаковка заквасена сметана /400 г/
       1/2 пакетче Крем Оле Ванилия на Др Йоткерс
       450 г качествен бял шоколад
       400 мл неподсладена течна млечна сметана
       1-2 с.л овкусителна паста шамфъстък
       50 г натрошени ядки шамфъстък

   ПРИГОТВЯНЕ: От течната сметана и белия шоколад се приготвя ганаш по следният начин: сметаната се загрява до кипване. Белият шоколад се натрошава в термоустойчива купа /ако се ползват калети е по-лесно/. Загрятата сметана се изсипва при шоколада. Оставя се да престои 5 минути, след което се разбърква леко до пълно смесване на съставките. Охлажда се добре. Аз лично го приготвям предишния ден, прибирам в хладилника и непосредствено преди употреба го изваждам.
    Заквасената сметана се разбива със прахообразния крем Оле до сгъстяване.
    Охладеният ганаш се пресипва в голяма купа и се бърка с миксер до сгъстяване. Към него на порции се прибавя от сметановия крем, като се разбива добре с миксер след всяка порция.
Маскарпонето се разбива отделно с мискера и се добавя към сместа. Накрая се слага и овкусителната паста - една или две с.л според предпочитанията ви. Тази, която аз ползвам, купувам от фирма "Алимко".
     Натрошените ядки шамфъстък могат да се добавят към крема, а могат и да се поръсят върху него при сглобяване на тортата за по-удобно.
     Същият крем, но без добавка на пастата от шамфъстък аз ползвам често в най-различни комбинации - предимно с плодове.

       Най-долният етаж на тортата реших да направя по една експериментална рецепта. Тъй като тиквите бяха особено актуална част от декорацията, тиквата присъстваше и в състава...Ще дам цялата рецепта - блатът беше по една рецепта за тиквен кейк, а кремът - моя измишльотина.

           ТОРТА  С  ТИКВА

     Продуктите са за торта с диаметър около 22 см. Чашата, която ползвам при меренето, е с вместимост 180 мл.

     ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА: 2 3/4 чч брашно, 2 чл канела, 1/2 чл смес от смляни джинджифил, карамфил и индийско орехче, 2 чл бакпулвер, 3/4 чл сода бикарбонат, 115 мл прясно мляко, около 250 г тиква - предварително сварена или изпечена и пасирана, 1/2 чч меко масло, 1/4 чч олио, 1чч плюс една сл захар, 3 големи яйца.

     ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА С ТИКВА: 2 опаковки пълномаслено сирене "Филаделфия", 500 г маскарпоне, 200 г заквасена сметана, разбита с 1 с. л. Крем Оле Ванилия на Др Йоткерс, варена или печена тиква - около 1/2 чч, 50-100 г орехи, пудра захар на вкус

     Сиренето и маскарпонето се разбиват до пухкавост с миксер, добавя се и пудрата захар. Аз лично не слагам много захар, защото и блатът, и ганашът са доста сладки. Накрая добавям заквасената сметана и тиквата, която предварително съм намачкала на пюре. Орехите се запичат и натрошават и се добавят към крема или се поръсват отгоре при сглобяването на тортата.

     ПРОДУКТИ ЗА ГАНАША: 300 г натурален шоколад, 350 мл течна млечна сметана

     Шоколадът се натрошава в огнеупорна купа. Сметаната се загрява до кипване и се изсипва върху шоколада. След 5 мин се разбърква с миксер до пълното хомогенизиране на сместа. Охлажда се на стайна температура. Тъй като натуралният шоколад доста сгъстява сместа, би трябвало да добие плътна консистенция, ако обаче ви се стори много течен, разбийте и след охлаждането още веднъж.

     СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА: Готовите охладени блатове се разрязват хоризонтално на две. Така се получават общо 4 блата. Поставя се най-долният върху подготвената подложка, сиропира се леко с ликьор - аз ползвах Амарето, намазва се с ганаш на тънък слой и върху ганаша се разпределя част от белия крем с орехите. Това се повтаря до изчерпване на блатовете. Ако тортата няма да се покрива с фондан, се намазва отгоре и отстрани с белия крем и се поръсва с настърган шоколад. В такъв случай обаче може да увеличите с около една четвърт дозата на крема. 

       Този път по изключение имам и снимка на парче от тортата, тъй като част от нея остана за закуска на следващия ден!