петък, 22 март 2013 г.

Телефони, айподи и телефонни игри

       Днешната тема вече е далеч от света на приказките....време е да се пренесем в реалността - или в света на телефоните! Веднага ще призная, че далеч повече предпочитам драконите, рицарите и книжките с приказки за горските обитатели. И до ден днешен не мога да възприема факта, че трябва да съществуват някакви сложни за ползване и изискващи специално обучение устройства, за да можеш да говориш с приятели, да слушаш музика, да гледаш филми, и това да става по възможност с едно миниатюрно апаратче, реагиращо на всяко докосване с пръст. Какво да се прави, явно в това отношение съм безнадеждно старомодна /или остаряла/...

       Независимо от това една от двете торти, които искам да покажа днес, е сред най-любимите ми. Може би това се дължи на факта, че става дума за сюжет, заимстван от телефонна игра, а не от самия вид на устройството. Тя беше за рожден ден на малко дете, оказа се, че и моите дъщери са запознати с нея и са я играли, и в нея открих доста вдъхновяващи елементи за тортена декорация. Името на играта е "Сut the rope". Става дума за едно зелено създание, което се храни с бонбони и трябва да ги събира, като изпреварва подлите паяци. В началото на играта има и кратко филмче, показващо как създанието пристига по пощата в кашон, надписан "Хранѝ с бонбони". Именно това ме вдъхнови за дизайна на тортата на малкия Матей - хрумна ми, че тя може да изглежда като самия кашон.
      За да се ориентирате как изглежда всичко, ето и самото филмче:


       Естествено, самото зелено създание щеше да е водеща фигура, а за подложката реших да имитирам един от фоновете в играта, който представлява нещо като технически чертеж на син фон. Освен това към тортата щеше да има и курабии, също в стила на играта. А сега стига с разказите, ето го крайния резултат:

Изглед отпред със част от сладките
....и с останалите сладки...
....и самостоятелно

       Тортата по същество е малка двуетажна с два еднакви по размер етажа, с отделна подложка между двата. Отвън е обвита общо с готов блат за цялата височина. Зеленото създанийце е с топче оризон отвътре. Ето няколко снимки в по-близък план:

Надписът
Паячето и горната част


       Решаващ момент в цялата ми работа беше да придам на "кашона" максимална прилика с истински такъв. За щастие, това ми се удаде, с помощта на моят любим уред - еърбръш. Оттам нататък всичко беше лесно. Накрая ще покажа как изглеждаше тортата от други проекции:

Отзад
Отстрани
       По състав вътрешността беше шоколадова, с крем на основата на маскарпоне и бял шоколад, и пресни ягоди.

       
       Втората торта определено не ми стана толкова любима, и то не защото не се получи, както си я представях, а защото темата определено не ми беше от любимите. Рожденичката - Юлето - е съученичка на голямата ми дъщеря Боби и също навърши наскоро 12 години. Тъй като с израстването интересите на момичетата от класа се прехвърлиха в друга сфера, тя си пожела торта със всички варианти на продуктите на Епъл, и за капак емблемата на фирмата. Няма да излъжа, че не се вдъхнових много от темата, така че максималните ми усилия бяха насочени към разчупване на стереотипа и избягване на скуката. Първото, което ми хрумна, беше насочено към формата на самата торта. Вместо двуетажна, реших да бъде от две кубични части една до друга с различна височина. Цветовете щяха да са бяло и черно .... но и не съвсем. За останалото разчитах на ярките цветове на емблемата и устройствата:

Отзад
Отстрани
        Както се вижда, не се мина и без използване на фонданова хартия, с помощта на която направих екраните. Важен момент бяха и слушалките, които изработих по инструкции на дъщеря ми, за да са близки до тези на Юлето по цвят и вид. Мое любимо хрумване е "включеното" в тортата кабелче. Ръбовете на бялата част са напръскани със сребриста перлена боя, а подложката е с холограмен ефект, което не си личи добре на снимките.

       Ново за мен при работата по тази торта беше захарното тесто за отделните елементи от украсата. За първи път направих сама една доза от небезизвестното "тесто на Нелка". По-известна от тестото, разбира се, е жената с това име, която за мен е един от най-добрите тортени декоратори в света. Нейните работи винаги са ми спирали дъха, още преди дори аз самата да започна да се занимавам с тортена дейност. Тук можете и вие да се възхитите на изумителните й творения. 
       Е, очевидно при правенето на фигурки не тестото е решаващо за крайния резултат, но все пак аз бях приятно изненадана от работата с нейния вариант. То се получи подобно на гъмпейст, но далеч по-добро на вкус, лесно за работа и много бързо съхнещо, втвърдяващо се в подходяща степен за кратко, без да си губи формата. Тъй като рецептата му е широко известна, ще си позволя да я запиша тук, защото се затруднявам да намеря подходящия линк към нея. Извинявам се за това,  но както вече споменах, не издавам някаква тайна, само искам да го споделя с тези, които още не са попаднали на рецептата му.
                                          
Тестото на Нелка

1 с.л. желатин
3 с.л. вода
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. глюкоза
прибл. 500 г пудра захар


       Ето какво изработих аз от това тесто по тортата:

Айподите

Телефонът и емблемата

     








        Иначе съдържанието не е нещо ново, отвътре имаше шоколадово-ореховата ми торта, която можете да откриете в раздела с рецепти.

петък, 15 март 2013 г.

Една нова серия дракони

       Както споменах предишния път, тази година ми се очертава като годината на драконите. Започна се още в края на януари, когато синът на мои близки приятели си пожела торта с дракон и рицари в битка. Това много ме зарадва тогава, защото приказните сюжети са ми любими. С това обаче далеч не се приключи с темата, защото през месец февруари имах буквално нещо като драконова епидемия - още три пъти се наложи да моделирам различни по вид създания от този тип. Поне вече имах тренинг и изпробвах различни нови неща в дизайна, но искрено се надявам сега да има временно затишие по тази тема!

       Ще започна първо с най-последната "драконска" торта - тази за рождения ден на друго близко приятелско момче - Борис. Той беше нарисувал картинка, която ми показа, за да се ориентирам по-добре как трябва да изглежда тортата му. За съжаление не мога да ви я покажа тук на свой ред, но тя изобразяваше замък на върха на планина, около който се беше увил дракон в черно-червени цветове. Е, признавам, че ако бях спазила точно дизайна, щеше да излезе една торта с неправилна форма и височина поне 40 см - нещо, което не беше възможно предвид краткото време, липсата на подходяща опорна конструкция и желанието на родителите на рожденника....Още повече съставът  също ме ограничаваше малко в моделирането, защото трябваше отново да правя лимоново-шоколадово-целувчената торта от блога на Ирина Купенска. Иначе търсеният размер не беше малък - трябваше да стигне за 30 - 40 човека. Реших да разположа замъка на две нива, а за да подчертая факта, че действието се развива на върха на планината, да направя сцената сред облаците:

Поглед отпред в общ план....
....отблизо....
....и още по-отблизо

       Отново не успях да направя постъпкови снимки, но признавам, че времето ми беше изключително ограничено, всъщност приключих окончателно с декорацията един-два часа преди началото на рождения ден, на който щяхме да присъстваме като гости. Затова отново ще прибягна до голи обяснения за някои технически подробности. Тортата е изработена от три отделни кръгли нива със следните диаметри: 23-24 за долния преди окончателното моделиране на релефа, 20 за горната част на замъка и 16 за страничната. Височината на всяка част е около 10 см. Кулите са направени от картон - използвах кухата ролка от едно домакинско фолио, след като то свърши. Покривите им са от вафлени фунийки. Драконът е в основната си част от оризонова смес, крилата са от гъмпейст.

       Ето и още малко снимки от друг ъгъл:







       Следващото нещо по тази тема всъщност не е торта в пълния смисъл на думата, а голям мъфин с пълнеж от крем и малки мъфини с фигурки към него. Той беше предназначен за подарък на мъжа на една позната, която се беше обръщала вече към мен за рождения ден на детенцето им преди няколко месеца. Тук обаче ставаше дума за нещо по-хумористично - забавен дракон, за дизайна на който се вдъхнових от една карикатура, попаднала ми в нета:


       Големият мъфин пекох в специална форма от този този тип. В нея шапката и основата се изпичат отделно, издълбават се и се пълнят с крем. Аз ги облякох поотделно, след това ги сглобих и дооформих "шапката". По състав мъфинът беше шоколадов с ментов крем.
       Малките мъфинчета съдържаха в украсата си части от дракона и някои неща, свързани с компютри и компютърни игри - свързани с професията и хобито на съпруга.





       Идеята с облачетата много ми хареса, затова тя се повтаря като мотив тук /по-скоро я повторих в тортата със замъка/.


       Третото нещо, което ще представя сега, са само фигурки за декорация на торта. Те бяха предназначени за рождения ден на Боби, чиято майка от години помага на дъщеря ми по немски език и с която покрай това доста се сближихме. Тя самата майстори чудесни неща от филц и прежда, много обича да готви и сама приготвя тортите за семейни празници. За големия й син бях правила топър за торта със Скуби-Ду и Шаги, и още тогава Боби каза, че за него украсата ще бъде свързана с филма "Как да си дресираш дракон". Това много ме зарадва, тъй като филмчето е една от любимите ми анимации. 
       Е, Боби не беше размислил и действително пожела главните герои Хълцук и Беззъб като тема за украса. Единственото, за което можех да съжалявам в този случай беше, че ще правя само фигурките, а не цялата торта.....Отново реших да направя топър с подложка, защото това ми позволява повече свобода в позите на героите. Резултатът обаче колкото ми хареса в някои отношения, толкова и не ми допадна в други, така че чувствата ми за фигурките са смесени. Успях да постигна доста добра прилика, но направих сериозна грешка при изработката на дракончето. Реших да експериментирам и да го изработя от бяла захарна паста, а да го оцветя в черно отгоре. Това някак само подчерта неравностите по повърхността и придаде на фигурата доста силна лъскавина, която не беше желателна. На всичкото отгоре поради това и поради  слабата светлина снимките станаха повече от ужасни - оставям сами да прецените....

Отстрани
Отстрани











       Единствената ми утеха е, че на живо все пак изглеждаше значително по-добре, и най-вече,че Боби изключително много си хареса фигурките - както самият той каза: "Дракончето е по хубаво от онова във филма!" - каквото и да значи това....

сряда, 6 март 2013 г.

Няколко торти, на които все не им идва времето

       Тази публикация ще стане малко разнородна за разлика от предишните такива. Напоследък не ми остава време да коментирам поотделно всяка торта, а и не винаги има какво особено интересно да покажа /освен малко повече снимки/. Опитвам се да комбинирам нещата по общ признак, но има и такива торти, които все не успявам да вместя в някаква конкретна тема, а времето си тече и новите творения изместват старите в главата ми....За да не пропусна нещо, тук ще покажа няколко различни неща, които направих от началото на годината досега.

       Ще започна с първата ми торта за 2013 г - това е и най-дълго обсъжданата идея до момента. Единственото, което не се промени в хода на "проектирането", беше идеята за топка като основен елемент от украсата. Тортата беше за първи рожден ден на момченце и футболната топка се оказа най-желания вариант. Е, това не е много нестандартно нещо и се страхувам, че въпреки усилията да поосвежа темата и да я направя по-детска и цветна, тортата не е най-оригиналната ми до момента....но все пак се получи горе-долу така, както ми се искаше да изглежда:





         Няма да се увличам много в излишни описания на работата по тортата, защото няма нищо особено необичайно в нея. Ще отбележа само, че най-голяма трудност, естествено, ми създаде топката, тъй като майката на рожденника желаеше всичко по тортата да е ядивно и аз я изработих от оризонова смес.


      
      Отвътре имаше многоцветна кокосова торта, една от любимите ми на вкус и подходяща с шарените си слоеве за малки рожденници.

      
         
       Втората торта пак е за момче, но малко по-голямо и съответно и с по-сложни за изпълнение желания /но и по-интригуващи за мен/. Синът на мой колега - Иво - навърши наскоро 5 години и си пожела тортата му да бъде като пиратски кораб. Аз вече имам известен опит с корабите - пиратски или не, а като цяло темата ми е много забавна и приятна за работа. Опасявам се, че пак се увлякох в детайлите, но се надявам, че това е зарадвало децата на партито....



      Не успях да направя особено добри снимки, защото тортата заедно с подложката беше доста големичка и имаше много детайли на различни места, които не успях да обхвана еднакво успешно. Затова ще дам и няколко снимки отблизо от различен ъгъл:


Отзад
Отгоре

       Иначе тортата беше за около 15 парчета, по съдържание с ванилови блатове, крем със сметана и маскарпоне и ягоди. Цветът на дървото е подсилен с помощта на въздушна четка. Мачтите са от дървени шишчета със захарно покритие отгоре, а платната - от гъмпейст. Въжетата от мачтите направих от айсинг за дантели "Шугървейл", който шприцовах върху хартия за печене и оставих да поизсъхне, но да остане гъвкав.


       Накрая ще завърша с една от любимите си торти, които направих напоследък. Тя също беше за рожден ден на малко момченце - Асен, който стана на две години. Темата беше Мики Маус и приятели - на пръв поглед поизтъркана, но много приятна за мен /аз все пак съм от поколението, за което тази анимация беше някакъв своеобразен връх на киното..../. Зимата все още беше в разгара си и те трябваше да са на фона на зимен пейзаж /друго много любимо за мен нещо!/. За модел при работата избрах една картинка с героите, които карат кърки на лед - може би това не беше най-момчешкия дизайн, но ми даваше възможност да експериментирам с някои нови пози и ефекти:

Отстрани
Отстрани
Отзад

       Бих казала, че това е един от случаите, в които резултатът почти напълно ме удовлетвори и много точно предаваше впечатлението от подбраната от мен картинка. Лицата на Мики и Мини също се получиха по-сполучливи от други пъти, в които съм ги правила - ето и снимки от по-близък план:


       Ето и още малко подробности отблизо:


         Вътре тортата беше със сметанов крем с маскарпоне, горски плодове, ванилови блатове и ред бишкоти за тирамису, напоени с плодов сироп по средата. Новост за мен беше правенето на заледеното езерце, за което ще разкажа повече. Първоначално покрих тортата с бял фондан. После изрязах от ново парче фондан кръг с малко по-голям диаметър от този на тортата и отвор на мястото на бъдещото езеро /това всъщност го направих на третия опит, защото имам лошия навик да режа малко на око/. Излишния фондан по краищата оформих като снежните преспи по края. На дъното на отвора намазах с четка не много дебел слой прозрачна фарситура, оцветена в синьо. Изчаках малко да позасъхне, а после поръсих с тънък слой холограмен перлен дъст /моят е купен от фирма "Алимко"/. По този начин обаче дъстът полепна на петна, а не стана гладък, затова издухах силно излишното количество и остатъкът се разпредели равномерно отгоре. Остана само да нарисувам с клечка за зъби следите от кънките и да поставя фигурките....

       С това приключвам това представяне на тези доста разнородни торти. Тъй като за мен тази година започва малко като годината на дракона, очаквайте скоро ново продължение на темата с драконите!